Εντός του 2020 θα υπογραφεί η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
α ποσοστά θνησιμότητας από πλημμύρες στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο υπάρχει μια αρκετά ισχυρή ανοδική τάση και στην Ελλάδα, τόσο στους ετήσιους θανάτους, όσο και στο πλήθος των θανάτων ανά περιστατικό πλημμύρας.
Προβλήματα έχουν δημημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές. Στο κεντρικό Αιγαίο και το Στενό Καφηρέα οι άνεμοι φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ ενώ στο νότιο Ευβοϊκό τα 8 μποφόρ. Από το λιμάνι του Πειραιά δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται κατά την κρίση του πλοιάρχου. Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου ενώ κλειστή παραμένει η γραμμή Αγ.Μαρίνα - Νέα Στύρα. Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.
Πηγή: ΑΠΕ
"Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη των ομολόγων μου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Η δήλωση υποστήριξης των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα σε σχέση με το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας περιλαμβάνεται στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής, όπου επισημαίνεται ότι αποτελεί «παραβίαση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Αναλυτικά, τα συμπεράσματα αναφέρουν: "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας".
Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος των συμπερασμάτων καταλαμβάνει η συμφωνία για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, η οποία, όμως, "εξαιρεί" την Πολωνία.
Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και την ανάγκη να ενισχυθεί η παγκόσμια δράση για το κλίμα, ενστερνίζεται τον στόχο να έχει καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων". Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι "στο παρόν στάδιο, ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να δεσμευθεί στην υλοποίηση του στόχου αυτού σε ό,τι το αφορά, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο συγκεκριμένο ζήτημα τον Ιούνιο του 2020".
Επιπλέον, στα συμπεράσματα περιλαμβάνεται και η αναφορά στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης των 100 δισ: "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την εξαγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι μελλοντικές προτάσεις της θα έχουν στόχο τη διευκόλυνση επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού δίκαιης μετάβασης. Η χρηματοδότηση των προσπαθειών μετασχηματισμού πρέπει να συνεχιστεί και μετά το 2030".
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται επίσης ότι "η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες, όπως δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη, για νέα επιχειρηματικά μοντέλα και αγορές, για νέες θέσεις εργασίας και τεχνολογική ανάπτυξη".
Αναφορικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη και οι ηγέτες σημειώνουν ότι εξουσιοδοτούν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου "να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη τελικής συμφωνίας".
Πηγή: ΑΠΕ
Οι αξιώσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της ναζιστικής κατοχής είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.
Εντυπωσιασμένη από την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τόσο στη δημοσιονομική της θέση, όσο και στο μέτωπο της ανάπτυξης, εμφανίστηκε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα λάβει σήμερα έμπρακτη στήριξη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν επιλέγει την κλιμάκωση των σχέσεων με την Τουρκία αλλά τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, εκφράζουν διπλωματικές πηγές της χώρας.
Στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Eissa), στον απόηχο του μνημονίου συνεννόησης 'Αγκυρας-Τρίπολης, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «άκυρο» η λιβυκή Βουλή. Ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα ομολόγου του.
Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων με γκαζάκια σημειώθηκε τη νύχτα, με στόχο, μεταξύ άλλων, το αυτοκίνητο αξιωματικού της αστυνομίας επικεφαλής της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Κορυδαλλού και την πολυκατοικία που μένει ο δημοσιογράφος Θεοδόσης Πάνου, ο οποίος καλύπτει το αστυνομικό ρεπορτάζ.
Οι εμπρησμοί ξεκίνησαν στις 01:20 από το Χαλάνδρι, όπου σε πυλωτή πολυκατοικίας οι δράστες τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό με γκαζάκια στο αυτοκίνητο του αστυνομικού, το οποίο υπέστη ζημιές.
Στις 01:40 εξερράγη ο δεύτερος μηχανισμός έξω από καφέ- ζαχαροπλαστείο στην οδό Διονύσου 70 στην Κηφισιά, όπου προκλήθηκαν μικρές ζημιές.
Τέλος, στις 02:10 εξερράγη ο τρίτος εμπρηστικός μηχανισμός στην είσοδο πολυκατοικίας στην Καλογρέζα, όπου μένει ο δημοσιογράφος, με αποτέλεσμα να σπάσει ο υαλοπίνακας.
Για τις επιθέσεις γίνονται έρευνες από την Αστυνομία.
Πηγή: ΑΠΕ, (Φωτογραφία αρχείου)
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου