H πλήρης άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) από την 1η Σεπτεμβρίου, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 26 Αυγούστου, είναι θετική για το αξιόχρεο (credit positive) των τραπεζών, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.
Το σχέδιο του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσα από μεταρρυθμίσεις σχεδιάζει να παρουσιάσει στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ολοκληρώθηκε η πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας από οργανώσεις της αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
«Θέλω να γνωρίζετε ότι αυτά τα νερά, αυτά τα σύνορα, η Επικράτεια είναι ελληνική, είναι ευρωπαϊκή και όλοι εκείνοι που έρχονται να εγείρουν αξιώσεις, να ερμηνεύουν το Διεθνές Δίκαιο και ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά το δοκούν, θ' αντιληφθούν πολύ σύντομα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σ' αυτή την υπεράσπιση των εθνικών της θεμάτων και των εθνικών της δικαίων. Θέλω να έχετε μέσα σας βαθιά την πεποίθηση ότι στηρίζετε μια Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας ο ρόλος υπερβαίνει τους λαούς της και πλανητικώς, γιατί αφορά θεμελιώδεις αρχές και αξίες που πρέπει να τις υπερασπιστούμε για ολόκληρο τον κόσμο και ιδίως για τον χειμαζόμενο άνθρωπο κι εσείς ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει χειμαζόμενος άνθρωπος σ' αυτήν την περιοχή».
Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον καπετάνιο και το πλήρωμα της κανονιοφόρου ΚΑΣΟΣ, που από τις 3 Δεκεμβρίου, έχει ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Πολιούχο, Άγιο Νικόλαο.
Σημειώνεται πως ο κ. Παυλόπουλος από νωρίς το πρωί συμμετείχε στον εορτασμό του Πολιούχου της πόλης Αγ. Νικολάου, κηρύττοντας και την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης και προσάρτησής της στο ελληνικό κράτος.
Πηγή: ΑΠΕ
Διαμορφώνονται δύο κρίσιμα μέτωπα τα οποία κυριάρχησαν στη συζήτηση που είχα με τον κ. Ερντογάν. Το πρώτο είναι η επιθετική στάση της Τουρκίας η οποία μετά τις παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας απλώνεται τώρα και σε άλλες περιοχές.
Την απέλαση του Πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση δια του υπουργείου Εξωτερικών.
Στην Ελλάδα, οι αρχές προετοιμάζονται για επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τέσσερις χιλιάδες αστυνομικούς έχει επιστρατεύσει η Ελληνική Αστυνομία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, σχετικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη διαχείριση του συγκεκριμένου προβλήματος, σε μια κατεύθυνση επιμερισμού των βαρών, ενώ αναφέρθηκε και στις ελληνικές προτάσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών.
Αμέσως μετά την κατ` ιδίαν συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μαργαρίτη και την κ. Γιόχανσον στο πρωθυπουργικό γραφείο, ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν: ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Προϊστάμενος του Γραφείου θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος, και η Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της επίσκεψης των Ευρωπαίων Επιτρόπων στην Αθήνα, καθώς και στη σημασία της επίσκεψής τους στην Άγκυρα.
«[Η] Ελλάδα στηρίζεται ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού. Πρόκειται για ζήτημα που έχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πραγματικά προσβλέπουμε στη βοήθειά σας και στις απτές προτάσεις σας γι` αυτό», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ήδη ορισμένες προτάσεις για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, ενώ σταθερά αιτήματα της χώρας σε σχέση με το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι η αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και ο λογικός επιμερισμός των βαρών. «Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας, με ιδέες και προτάσεις, όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η συζήτηση για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ξεκινά από την Ελλάδα, η οποία αποτελεί το τμήμα της ΕΕ όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. «[Ε]ίναι χαρά μας να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με εσάς […] την κατάσταση ως έχει, αλλά και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και για το νέο σύμφωνο για το άσυλο που ετοιμάζουμε. Πρόθεσή μας είναι να συζητήσουμε τρία ζητήματα: Το σύμφωνο, το στοιχείο της αλληλεγγύης, την κατάσταση όπως είναι σήμερα και –φυσικά– τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που είναι κρίσιμη για την εύτακτη, οργανωμένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», ανέφερε ο κ. Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.
Από την πλευρά της, η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο. Όπως τόνισε η ίδια, «οι πρόσφυγες υποφέρουν και [κλονίζεται] η κοινή εμπιστοσύνη στην Ένωση. Επομένως, είναι πολύ επείγον θέμα να βρούμε νέο τρόπο να πάμε μπροστά». «Οφείλω να πω πως είμαι πολύ χαρούμενη που η νέα κυβέρνηση κάνει πολλά σημαντικά βήματα για τους μετανάστες, για τη νομοθεσία, και για την παρουσίαση των προτάσεών της. Άρα, γνωρίζω πως η Ελλάδα θα είναι σημαντικός εταίρος στη διαμόρφωση του νέου συμφώνου», ανέφερε η Επίτροπος Γιόχανσον.
(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΓΧΡ)
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης.
Μισό βήμα προς την αποκλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά θεωρεί η Αθήνα τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Λονδίνο.
Το Eurogroup αποφάσισε για την Ελλάδα την εκταμίευση των 767 εκατομμυρίων ευρώ σε μέτρα μείωσης χρέους και επιστροφή κερδών επί ελληνικών ομολόγων.
Μηδενικά σχεδόν επιτόκια προσφέρουν πλέον οι τράπεζες για τις καταθέσεις, οδηγώντας έτσι τους αποταμιευτές ένα βήμα πριν από τα αρνητικά επιτόκια.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου