Ελλάδα:Ψηφίζεται απόψε η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής

Ψηφίζεται απόψε, από την Ολομέλεια, η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής. Το εκλογικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση δεν θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται, με βάση το Σύνταγμα, προκειμένου να έχει άμεση εφαρμογή ο νέος εκλογικός νόμος. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν (σ.σ. η κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας), θα διενεργηθούν με την απλή αναλογική που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, στη συζήτηση στη Βουλή βρίσκονται στο επίκεντρο όχι μόνο το μπόνους και η μεταχείριση των συνασπισμών των κομμάτων, αλλά και το ορατό ενδεχόμενο διενέργειας διπλών εκλογών.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι με τον εκλογικό νόμο που ψηφίζεται σήμερα επιδιώκει να κυβερνηθεί ο τόπος την επομένη των εκλογών, ξεκαθαρίζει εγκαίρως τους όρους του εκλογικού ανταγωνισμού και αποτρέπει καιροσκοπικούς συνασπισμούς.

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Θα γίνουν, ναι, με απλή αναλογική, και αν δεν συμφωνήσουμε, τότε θα κρίνουμε τι θα γίνει παραπέρα», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θοδωρής Λιβάνιος. Την ίδια ώρα, όμως, δεκάδες βουλευτές της ΝΔ, που έλαβαν τον λόγο στη Βουλή, επέκριναν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «απεργάζεται από τώρα τον εφιάλτη της ακυβερνησίας, ο οποίος όμως θα αποτραπεί με την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής».

«Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Θα κληθεί, λοιπόν, εκείνη τη στιγμή ο κ. Τσίπρας να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα. Αν και πάλι δεν είναι το πρώτο κόμμα, δέχεται και δεσμεύεται ότι αυτός που θα βγει πρώτος θα είναι πρωθυπουργός;», είναι χαρακτηριστική αποστροφή βουλευτή της ΝΔ χθες βράδυ στη Βουλή, λίγο μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα που είχε επισημάνει ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

«Η κυβέρνηση βάζει από την πίσω πόρτα τη συζήτηση των διπλών εκλογών, επειδή δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα της», είπαν πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι στις επόμενες εκλογές θα έχει έρθει «η ώρα των ιστορικών αποφάσεων για το Κίνημα Αλλαγής» και πως με την απλή αναλογική «θα προκύψει κυβέρνηση κοινωνικής πλειοψηφίας και συνεπώς δεν θα καεί η απλή αναλογική αλλά η ΝΔ».

Το ίδιο το Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία πως «προϊδεάζει ότι ετοιμάζει καταστρατήγηση του Συντάγματος, διότι αρνείται, εκ των προτέρων, να συμμορφωθεί με το άρθρο 37 του Συντάγματος, που ωθεί τα κόμματα να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτήν τη δυνατότητα η ΝΔ την υπονομεύει από τώρα».

Η Ελληνική Λύση είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που θα ψηφίσει υπέρ του εκλογικού νόμου. Αυτό θα πράξει επειδή, όπως δηλώνει, «προτάσσει το εθνικό συμφέρον από το κομματικό». Δέχεται, όμως, σφοδρά πυρά, ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τονίζει ότι «με το σημερινό "ναι", ο κ. Βελόπουλος χαρίζει έδρες στη δεξιά πολυκατοικία και τα ανταλλάγματα θα φανούν στο μέλλον».

Το ΚΚΕ, από θέση αρχής, καταψηφίζει τον εκλογικό νόμο και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με τον εκβιασμό των διπλών εκλογών επαναφέρει το μπόνους». «Η κυβέρνηση εκβιάζει ότι δεν θα συγκροτήσει κυβέρνηση -ακόμη και αν μπορεί- με άλλο κόμμα, μόνο και μόνο για να επαναληφθούν οι εκλογές με τον δικό της πιο καλπονοθευτικό νόμο», καταγγέλλει το ΚΚΕ και κατηγορεί τη ΝΔ ότι «το μόνο που καταφέρνει είναι να δίνει πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ για να υψώνει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τα περί κυβέρνησης συνεργασίας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, νομίζοντας ότι κάποιοι θα τσιμπήσουν το δόλωμα».

«Και με απλή αναλογική μια χαρά θα μπορούσαν να συνεργαστούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί μοιάζουν», υπογραμμίζει το ΜέΡΑ25.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:13

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.