Αντιδράσεις για την απουσία της Ελλάδας από το Βερολίνο

Εκτός της γερμανικής πρωτοβουλίας για τη Λιβύη μένει, όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών που θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη βορειοαφρικανική χώρα.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων στην ελληνική πολιτική σκηνή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική» και το ΚΙΝΑΛ να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση φέρει «τεράστιες ευθύνες».
Στην «αντεπίθεση» πέρασε αργα το βράδυ της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε:
«Το να επιχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η Ελλάδα δεν προσεκλήθη σε μια διάσκεψη, οι ρίζες της οποίας χρονολογούνται από εποχής του, μας ξεπερνά».
Στη Διάσκεψη του Βερολίνου θα λάβουν μέρος απεσταλμένοι από: τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έστειλε επίσης προσκλήσεις στην Τουρκία, την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Αλγερία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Με στόχο να υποστηρίξει το έργο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Γκασαν Σαλαμε, για μια κυρίαρχη Λιβύη και για μια διαδικασία συμφιλίωσης, η καγκελάριος Μέρκελ συγκαλεί διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο την Κυριακή» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, με ανάρτησή του στο Twitter.
Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης όσο και ο Στέλιος Πέτσας δήλωσαν την Τρίτη ότι η Αθήνα ζήτησε από το Βερολίνο να συμπεριληφθεί στη λίστα των συμμετεχόντων της διάσκεψης.
Στη Διάσκεψη του Βερολίνου αναμένεται να δώσει, όμως, το «παρών» η Άγκυρα, η οποία συμμετείχε και στις συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Μόσχα.
Μετά το «ναυάγιο» των συζητήσεων αυτών και την αποχώρηση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του δεν θα διστάσει να δώσει του ένα «μάθημα» εάν συνεχίσει την επίθεση.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε αργότερα πως ο Χαφτάρ ζήτησε προθεσμία 48 ωρών για να συζητήσει τη συμφωνία με τους ηγέτες των φυλών.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:22

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.