Όλα επί τάπητος στη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ

Τα τεκταινόμενα όσον αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, έθεσε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας πως η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος προσκρούει και πάλι στην τουρκική αδιαλλαξία.  

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κύριος Μητσοτάκης τόνισε προς τον συνομιλητή του ότι, η συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και η υλοποίηση του αγωγού EastMed, δεν στρέφεται εναντίον κανενός, και αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν.
Οι ίδιοι κύκλοι, σημειώνουν επίσης, ότι υπήρξε ρητή στήριξη από πλευράς του Προέδρου Τραμπ, στη στενή συνεργασία την οποία αναπτύσσει η Αθήνα, με Λευκωσία και Τελ Αβίβ.
Υπογραμμίστηκε, ακόμη, ότι Αθήνα και Ουάσιγκτον, συμφωνούν πως κοινός στόχος θα πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και πως θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να αποτρέψουν ή να περιορίσουν προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση.
Ο κύριος Μητσοτάκης έθεσε προς τον πρόεδρο Τραμπ και την προκλητική συμφωνία της Τουρκίας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ως επίσης και τις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.
Επί τάπητος τέθηκαν, ακόμη, η συνεργασία Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών στον αμυντικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και οι επενδύσεις.

Ικανοποίηση Μητσοτάκη

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τραμπ.  
Συνομιλώντας με δημοσιογράφους, ανέφερε ότι κατά τις επαφές του με τον Ντόναλντ Τραμπ επαναβεβαιώθηκαν οι ήδη εξαιρετικές Ελληνοαμερικανικές σχέσεις και υπήρξαν ξεκάθαρες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο κύριος Μητσοτάκης, σημείωσε ακόμη, ότι υπήρξε πολύ καλύτερη κατανόηση από πλευράς του Αμερικανού προέδρου όσον αφορά τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.  
Σημείωσε, παράλληλα, ότι στη συνάντηση τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και έγινε ξεκάθαρο προς την αμερικανική πλευρά πως η Αθήνα δεν θα επιδείξει καμία ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.  
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ανέφερε επίσης, ότι ξεκινάει αμέσως η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών F-35, με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας των υπερσύγχρονων αεροσκαφών.  
Επιδίωξη της Αθήνας, είναι - με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, η Ελλάδα να προμηθευτεί και αεροσκάφη F-35. Σύμφωνα και με τις δυνατότητες παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς, αυτό αναμένεται να γίνει από το 2024 και μετά.

Τζ. Πάιατ

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, τόνισε σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.  
Τόνισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική περίοδο όσον αφορά τους δεσμούς Αθήνας - Ουάσινγκτον. Επισήμανε πως μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, η Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί, και αποτελεί πλέον πηγή λύσεων και πυλώνα σταθερότητας.
Ο κύριος Πάιατ, ανέφερε ακόμη, ότι η Ελλάδα είναι κρίσιμος εταίρος στην ευρύτερη στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πέρα απ' αυτήν.       
Αναφερόμενος στην διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για τον αγωγό EastMed, τόνισε με νόημα ότι βασίζεται στο πλαίσιο "τρία συν ένα" το οποίο έθεσε σε λειτουργία ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον περασμένο Μάρτιο στην Ιερουσαλήμ και αφορά και την συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:29

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.