Βεβαιότητα Ρέγκλιγκ ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνειά της

Tη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το σύνολο των δανείων της προς τον ESM και τον ΕFSF εξέφρασε ο ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ. Ο Κλάους Ρεγκλιγκ μιλώντας στον Τύπο στο Λουξεμβούργο δήλωσε ότι όλες μας οι αναλύσει δείχνουν ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει, ακριβώς γιατί επωφελείται εξαιρετικά από τους προνομιακούς όρους των δανείων του ESM.

Υπενθύμισε δε ότι η Ελλάδα κερδίζει και εξοικονομεί 13 δις Ευρώ ή 7% του ελληνικού ΑΕΠ κάθε χρόνο μέσω των προνομιακών όρων των δανείων του ΕSM, τονίζοντας ότι “οι μόνοι άνθρωποι που μιλάνε σήμερα για κούρεμα είναι αυτοί που δεν έχουν υπόψιν τους τα στοιχεία”. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα πετυχαίνει βιωσιμότητα λόγω της μόνιμης βοήθειας και έχει λάβει χαμηλότοκα δάνεια για πολύ μεγάλο διάστημα.

Επιπλέον υπενθύμισε ότι “η αναδιάρθρωση του χρέους της Γερμανίας ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο μόλις το 1953 και η τελευταία δόση του πληρώθηκε το 2006, χωρίς να το προσέξει κανένας - το ίδιο θα συμβεί και με την Ελλάδα”.

Ερωτηθείς ξανά σχετικά με τις δηλώσεις από την κυβέρνηση στην Αθήνα για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2,0% το 2021 (αντί του 2023 που είναι προγραμματισμένο) ο Κλάους Ρέγκλιγκ τόνισε ότι “σημειώνουμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει το στόχο” σημειώνοντας ότι “εξέφρασε την πρόθεσή της να το διαπραγματευτεί, αλλά να μην προβεί σε τίποτα το μονομερές, και το αν και κατά πόσο θα δεχθεί κάτι τέτοιο το eurogroup και οι θεσμοί, αναμένεται να το δούμε”.


Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του απηύθυνε έκκληση για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ειδικά με το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων και σημείωσε ότι η ευρωζώνη προχώρησε με την θέσπιση πολλών στοιχείων της αρχιτεκτονικής της στην πρώτη δεκαετία του Ευρώ και μάλιστα κατά τη διάρκεια της κρίσης, και πλέον στη δεύτερη δεκαετία θα πρέπει να την ολοκληρώσει με μια μια σειρά από εναπομείνοντα στοιχεία, μεταξύ των οποίων η εγγύηση καταθέσεων και η δημοσιονομική δυνατότητα σταθεροποίησης στην ευρωζώνη. Έκανε δε λόγο για ευρωπαϊκή εγγύηση επιδομάτων ανεργίας, στα πρότυπα των ΗΠΑ, εξηγώντας ότι “δεν πρόκειται για νομισματικές μεταβιβάσεις (transfer union) κάτι που ορισμένοι αρνούνται να καταλάβουν”. Υπενθύμισε δε ότι “για όσους έχουν ξεχάσει, στην ΕΕ υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός νομισματικών μεταβιβάσεων, ονομάζεται Κοινοτικός Προϋπολογισμός”.

Σε σχέση με την αλλαγή ονομασία τους ΕSM σε “Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο”, εξήγησε ότι το όνομα δεν έχει καμία σημασία, “σημασία έχει η ουσία του τι κάνουμε”, υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ έχει αντιρρήσεις για τον όρο “νομισματικό” καθώς η νομισματική λειτουργία ανήκει στην ίδια, ενώ και στην πράξη ο ESM λειτουργεί διαφορετικά, δανειζόμενος από τις αγορές σε αντίθεση με το ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:28

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.