Guardian:Άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς

Μαρτυρίες στελεχών οργανώσεων αρωγής για τις κάκιστες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά φιλοξενεί δημοσίευμα του βρετανικού Guardian.

«Παιδιά που τα δαγκώνουν σκορπιοί, αρουραίοι και φίδια. Εκατοντάδες υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν μία και μόνη ντουζιέρα. Η δυσωδία από ανθρώπινα περιττώματα δεν είναι ποτέ μακριά. Και οι ελλείψεις τροφίμων γίνονται ο κανόνας», αναφέρει η Σόφι ΜακΚαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τουλάχιστον 24.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι «παγιδευμένοι» σε καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου υπό συνθήκες «τόσο βασανιστικές που φέρουν όλα τα σημάδια μιας ανθρωπιστικής καταστροφής».

«Το επίπεδο του ανθρώπινου πόνου απλά δεν περιγράφεται», σχολιάζει η κα ΜακΚαν, επισημαίνοντας την αύξηση των κρουσμάτων αυτοτραυματισμού, ακόμα και μεταξύ νηπίων. «Πασχίζω να βρω τις σωστές λέξεις επειδή καμία δεν μπορεί να αποδώσει την απόλυτη δυστυχία και απανθρωπιά μιας κατάστασης που στην Ευρώπη είναι ειλικρινά απίστευτη», συμπληρώνει.

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για απότομη αύξηση των ροών από την Τουρκία. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έφτασαν στις ελληνικές ακτές πάνω από 13.000 άνθρωποι, περισσότερες από τις μισές αφίξεις εντός του 2019. Η συνεχιζόμενη αύξηση το Σεπτέμβριο γεννά φόβους για νέα προσφυγική κρίση, σχολιάζει ο Guardian.

Η Σοφία Μάλμκβιστ από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στα νησιά, ιδίως με τα πολλά παιδιά που έχουν συγκεντρωθεί.

Το δημοσίευμα επισημαίνει τη σημασία που αποδίδει τόσο η Ελλάδα όσο και το Βερολίνο στην επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία, κάτι που συζητήθηκε στην επίσκεψη του κ. Δένδια στη Γερμανία.

Παρόλα αυτά σημειώνεται ότι τέσσερα χρόνια μετά από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ούτε καν 1000 άνθρωποι δεν έχουν σταλεί πίσω στην Τουρκία, γεγονός που περιγράφεται ως «αντανάκλαση των ανησυχιών περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εξέφραζε η προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση των Αθηνών για την απέλαση μεταναστών πίσω στην Τουρκία».

Η κα ΜακΚαν αναφέρει ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, 73 παιδιά παραπέμφθηκαν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα με προβλήματα ψυχικής υγείας - τρία είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν και 17 είχαν αυτοτραυματιστεί.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς της Μόριας και της Σάμου.

 

Σύνταξη:Αθανάσιος Γκαβός

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:13

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.