Ελλάδα: Υπερψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως η ταυτότητα της νέας κυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του επί του φορολογικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής:

Πρώτον, ανταποκρίνεται στην προεκλογική μας δέσμευση για ανακούφιση των Ελλήνων από τη βαριά φορολογία και μάλιστα νωρίτερα από ότι προβλεπόταν.

Δεύτερον, γιατί μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ και βελτιώνοντας σημαντικά το σχέδιο των 120 δόσεων ευνοεί ταυτόχρονα εκατομμύρια νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Και τρίτον έχει σαφές κοινωνικό πρόσημο με μελετημένες προβλέψεις που αφορούν όλους τους φορολογούμενους κυρίως όμως τους πιο αδύναμους.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το νομοσχέδιο υπηρετεί τους στόχους που εξαρχής βάλαμε, τηρώντας τις υποσχέσεις μας: την αναγέννηση της παραγωγικής μεσαίας τάξης, την αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων, την αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής για νέες επενδύσεις, ανάπτυξη και πολλές καλές δουλειές. Και τελικά την μεγέθυνση του εθνικού προϊόντος ώστε αυτό να μεταφραστεί σε μεγαλύτερο εισόδημα για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα.

«Κανείς δεν εξαιρείται από τη γενναία ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ»

Η πρώτη παρέμβασή μας, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, μειώνει τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% μέσα στο 2019, με πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος 205 εκατ. ευρώ. Όπως μάλιστα τόνισε ο πρωθυπουργός, κανείς δεν εξαιρείται από αυτή τη γενναία ελάφρυνση. Μια ελάφρυνση που κλιμακώνεται δίκαια, ανάλογα με την αξία του ακινήτου.

«Τέσσερα εκατομμύρια πολίτες θα δουν αμέσως ελαφρύνσεις στη φορολογία ακίνητης περιουσίας»

Περίπου 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα δουν αμέσως, εντός των επόμενων έξι εβδομάδων, όταν θα σταλούν τα εκκαθαριστικά τους, ελαφρύνσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας τους, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Ανάμεσα τους, συνέχισε, και σχεδόν 500.000 ιδιοκτήτες που εξαιρούνταν από τους προεκλογικούς αντιπερισπασμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και περίπου 1.300.000 συμπολίτες μας οι οποίοι με τη δική μας ρύθμιση θα δουν σημαντικά μεγαλύτερη ωφέλεια.

«Με τις νέες ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις, ωφελούνται περισσότεροι οφειλέτες»

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο, το επιτόκιο στις 120 δόσεις πέφτει από το 5% στο 3% για λόγους προφανούς ισότητας, όσο δηλαδή είναι το επιτόκιο που καταβάλει το δημόσιο στις οφειλές του προς τους ιδιώτες. Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή, όπως είχαμε δεσμευθεί, υποχωρεί από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ το ευρώ το μήνα και ευνοούνται με αυτό τον τρόπο πολύ περισσότεροι οφειλέτες. Ενώ στη ρύθμιση θα υπάγονται στο εξής Νομικά Πρόσωπα με βασική οφειλή ως 1 εκατομμύριο ευρώ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Χ. Σταϊκούρας: «Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δίνει πολλά στους πολλούς»

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ «δίνει πολλά στους πολλούς», κυρίως στους οικονομικά ασθενέστερους και στη μεσαία τάξη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας επί του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η μείωση που θα δουν 7,2 εκατ. πολίτες με ακίνητη περιουσία από 1 έως 500.000 ευρώ αποτελεί το 86% της συνολικής ελάφρυνσης. Όσοι δε, έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ θα ωφεληθούν του 67% της συνολικής ελάφρυνσης. Επίσης, 474.000 πολίτες, με αξία ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στη μεσαία τάξη, και οι οποίοι δεν θα έβλεπαν καμία ελάφρυνση με τη ρύθμιση της απελθούσας κυβέρνησης, με την παρούσα ρύθμιση θα ωφεληθούν. Ακόμη, 1,3 εκατ. συμπατριώτες μας, με αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 έως 200.000 ευρώ, θα δουν μεγαλύτερη ελάφρυνση με τη ρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση (από 90 μέχρι 170 ευρώ).

Συμπερασματικά, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι με τη ρύθμιση αυτή, ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια ιδιοκτήτες, κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και η μεσαία τάξη, τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών «κι αυτά με όρους φοροδοτικής ικανότητας και αναλογικής ισότητας, όρους αποτελεσματικότητας και δικαιοσύνης».

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι έπρεπε να τεθεί ο πήχης μείωσης του φόρου στο επίπεδο των 500.000 ευρώ της αξίας της ακίνητης περιουσίας και το "κέρδος" που θα προέκυπτε από τη διαφορά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κτιριακών υποδομών για την υγεία, ανέφερε ότι επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε σχεδόν καμία υποδομή. «Οι αξιολογικές κρίσεις επί των προτεραιοτήτων στις πολιτικές είναι θεμιτές, αρκεί να μην περνούν τα όρια του πλειοδοτικού λαϊκισμού. Θυμίζω ότι στη χώρα όλες οι υποδομές για την υγεία έγιναν επί διακυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε ότι με την πυροδότηση της διαδικασίας μεγέθυνσης της οικονομίας θα δοθεί η δυνατότητα σε δεύτερο χρόνο κατασκευής πολύ περισσότερων δημόσιων κτιριακών υποδομών.

Αναφερόμενος στη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις, ο κ. Σταϊκούρας αφού κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι συνεπεία της αναποτελεσματικής και άδικης οικονομικής πολιτικής οι οφειλές των πολιτών ανέρχονται στα 104 δισ. ευρώ (αυξημένες κατά 46% από το τέλος του 2014) τόνισε πως πλέον μπορούν να ενταχθούν όλοι και να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους με πολύ ευνοϊκούς όρους.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτικές σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας, επιδιώκει την ανασυγκρότηση των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας, ως προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική ευημερία και αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα και επανέλαβε «είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε».

Τι περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη διεύρυνση και βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, ώστε να μην μείνει κανένας εκτός, προβλέπει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το ψηφίστηκε από την Ολομέλεια. Χθες ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:16

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Ετοιμάζεται να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα η Τουρκία
05:42
Ενώπιον της Βουλής ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ, στην σκιά των απειλών για απεργίες
05:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.