Δένδιας: Eθνικό μέλημα κυβέρνησης το Κυπριακό

Κορυφαίο εθνικό μέλημα και στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας χαρακτήρισε το Κυπριακό ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. 



“Ο μόνος τρόπος για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής και επωφελούς για την Κυπριακή Δημοκρατία λύση είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η εξεύρεση λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΣΑΗΕ και της πλήρους εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου”, σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι αυτονόητες προϋποθέσεις της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είναι ο τερματισμός των παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών, καθώς και η απομάκρυνση των πλοίων της Τουρκίας από την κυπριακή αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ. “Απέναντι στην παρανομία θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε με αυτοπεποίθηση τη διεθνή νομιμότητα”, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. 

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι βασικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προώθηση μιας πολιτικής βασισμένης στις σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. “Ωστόσο, πρέπει να καταστεί σαφές, ότι γνώμονάς μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις. Και αυτό θα καταστεί απολύτως σαφές τόσο στη γείτονα όσο και σε όλα τα διεθνή fora”, είπε ο κ. Δένδιας. Πρόσθεσε, επίσης ότι στο μέτρο που η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθίσταται λιγότερο ορατή, καθίσταται υποχρεωτική η διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της τη νέα αυτή πραγματικότητα.

Όσον αφορά τις σημαντικές εξελίξεις που διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι αυτές ενισχύουν τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Μετατρέπουν την Ελλάδα στον ακροτελεύτιο κρίκο της δυτικής αλυσίδας προς Ανατολάς. “Τα δύο τρίγωνα (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος), καθώς και οι συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής, ενισχύουν τη συνεργασία της Δύσης με τις χώρες αυτές. Αποτελούν παράγοντες σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή”, κατέληξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. 

Πηγή: (ΚΥΠΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:29

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.