Επικράτηση ΝΔ σε δήμους και περιφέρειες στις εκλογές στην Ελλάδα

Σημαντική πολιτική νίκη για τη Νέα Δημοκρατία σηματοδότησαν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κερδίζει 12 από τις 13 περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας.



Στο επίπεδο των δήμων, ο Κώστας Μπακογιάννης επικράτησε με μεγάλη διαφορά στον Δήμο της Αθήνας, καταγράφοντας ποσοστό 65,24% έναντι του ανθυποψηφίου του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος έλαβε ποσοστό 34,76%. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, εξελέγη ο ανεξάρτητος υποψήφιος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος, μολονότι προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, δεν αποτέλεσε την επίσημη επιλογή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έδωσε το χρίσμα στον Νίκο Ταχιάο. Στον Δήμο Πειραιά εξελέγη ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προέβη σε δηλώσεις, σημειώνοντας ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν «μια μάχη πολιτικού πολιτισμού και υπερασπίστηκαν τις ιδέες τους με δυναμισμό και αξιοπρέπεια».
Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, έχει μεγάλη σημασία να ξέρεις να κερδίζεις αλλά να ξέρεις και να χάνεις. Και το σημαντικότερο είναι να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να παλεύεις», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει τώρα τις δυνάμεις του «για να δώσει τη μητέρα των μαχών που είναι οι εθνικές εκλογές».

Συγχαίροντας όλους τις εκλεγέντες Περιφερειάρχες και Δημάρχους, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα πρέπει «τώρα όλοι να αγωνιστούν για να κάνουν καλύτερες τις πόλεις και τις περιφέρειες, τις τοπικές κοινωνίες». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι το νέο αυτό θεσμικό σύστημα προβλέπει «τη συνεννόηση, τη συνεργασία και την προγραμματική σύγκλιση».

«Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι γνωστές, οι πολιτικές αντιθέσεις είναι γνωστές και αυτές δεν θα αλλάξουν στα νέα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια. Όμως πιστεύω ότι θα δοθεί μια δυνατότητα, όπου υπάρχει κοινός στόχος, να υπάρχουν συλλογικές αποφάσεις προς όφελος των πολιτών», ανέφερε σχετικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σημείωσε ότι για τη Νέα Δημοκρατία «δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες στη συνεργασία της με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μοναδικός στόχος, μοναδικό κριτήριο είναι για εμάς να γίνει η ζωή σε κάθε περιφέρεια και σε κάθε δήμο καλύτερη για όλους», ανέφερε.

Σχολιάζοντας τα ιδιαίτερα θετικά για τη Νέα Δημοκρατία αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε και σήμερα γαλάζιος. Μόνο που στην προκείμενη περίπτωση το γαλάζιο δεν είναι το χρώμα της παράταξής μας, αλλά της πατρίδας μας».

«Το πρόγραμμά μας μεταφέρει περισσότερες αρμοδιότητες και διασφαλίζει επιτέλους οικονομική αυτοτέλεια στην αυτοδιοίκηση. Κυρίως, όμως, αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο εφαρμόστηκε και δυστυχώς ορθώνει εμπόδια στην αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης», ανέφερε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Τόνισε, επιπλέον, ότι η Νέα Δημοκρατία έδωσε εξαρχής πολιτική διάσταση στη μάχη των περιφερειακών εκλογών, επιθυμώντας, σύμφωνα με τον ίδιο, να έχει «τους περιφερειάρχες συμμάχους στην ανάπτυξη».

«Τα εκλεγμένα μέλη της αυτοδιοίκησης, ασχέτως της προέλευσής τους, γνωρίζουν ότι πρώτη τους προτεραιότητα είναι να ενώσουν τις τοπικές κοινωνίες και να δουλέψουν για το καλό όλων των πολιτών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις πέντε εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου μέχρι τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι θα πραγματοποιήσει και πάλι περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, «με οδηγό τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις μας για ανάπτυξη, για δουλειές, για περισσότερες θέσεις εργασίας, για χαμηλότερους φόρους, για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος», όπως είπε.

Πηγή: (ΚΥΠΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:20

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.