Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %20 %607 %2019 %16:%Μαϊ

Τσίπρας: Η Τουρκία ακολουθεί μια τυχοδιωκτική στάση στην κυπριακή ΑΟΖ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Η Τουρκία επιχειρεί έρευνες στην ΑΟΖ μιας χώρας που ανήκει στην ΕΕ. Θεωρώ πως ακολουθεί μια τυχοδιωκτική στάση και για άλλη μια φορά την καλώ να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα 20 Μαΐου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του News 24/7.Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάλεσε τη γείτονα χώρα να εγκαταλείψει αυτή τη συμπεριφορά, η οποία, όπως εκτίμησε, είναι αδιέξοδη, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου έχουν καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής και δεν κινούνται αυτοβούλως ή μονομερώς.

Υπογράμμισε, επιπλέον, ότι όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, επικαλούμενος, μάλιστα, τις τοποθετήσεις στήριξης της Κύπρου εκ μέρους μιας σειράς Ευρωπαίων ηγετών, κατά την πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που διεξήχθη στη Ρουμανία.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, το γεγονός ότι το πρόβλημα της στάσης της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις είναι μια σημαντική εξέλιξη.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση, επιχειρώντας να κάνει έρευνες ή γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει τον εφησυχασμό της ελληνικής πλευράς.

«Ας μην κινδυνολογούμε, πάντως, πιστεύω πως ο Ερντογάν δεν θα αποτολμήσει έρευνες στα χωρικά ύδατα της χώρας μας, καθώς κάτι τέτοιο θα καταμαρτυρούσε ότι η συμπεριφορά και η στάση της Τουρκίας δεν έχει καμία σχέση με τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των στοιχειωδών κανόνων καλής γειτονίας», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία επιχειρεί να προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Πηγή: (ΚΥΠΕ)