Στον ανακριτή οι δύο ποινικολόγοι για τη «μαφία των φυλακών»

Δύο σοβαρότατες κατηγορίες αποδίδει ο Εφέτης Ειδικός Ανακριτής, Ευτύχης Νικόπουλος, που ερευνά την υπόθεση της αποκαλούμενης «μαφίας των φυλακών» στον γνωστό ποινικολόγο που συνελήφθη χθες και σε έναν ακόμα δικηγόρο που συνελήφθη σήμερα, κατόπιν εμφάνισής του στις αρχές, για τους οποίους εξέδωσε εντάλματα σύλληψης.

Οι δύο δικηγόροι βρίσκονται, ήδη, ενώπιον του κ. Νικόπουλου, όπου μετήχθησαν από άντρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Στο ένταλμα του ανακριτή, αποδίδονται στους δύο δικηγόρους οι κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης κατά του επιχειρηματία Άρη Φλώρου, προσωρινά κρατούμενου για την υπόθεση της Energa.

Ήδη, για την υπόθεση της δράσης του κυκλώματος, έχουν βρεθεί στη φυλακή άλλοι δύο δικηγόροι. Μία 45χρονη δικηγόρος που προέκυψε να είχε στενή σχέση με τον φερόμενο ως αρχηγό της «μαφίας», βαρυποινίτη Αλβανικής υπηκοότητας και ο 65χρονος πρώην δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ, Γιώργος Αντωνόπουλος.

Κομβικό ρόλο στην υπόθεση της ποινικής εμπλοκής των τριών ανδρών δικηγόρων, που βρίσκονται υπόλογοι ενώπιον της Δικαιοσύνης, φαίνεται να έχει η υπόθεση της εταιρίας παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας του κ. Φλώρου, που ξεκίνησε να ερευνάται το 2011, για την οποία ο επιχειρηματίας έχει πρωτοδίκως καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών, τον Φεβρουάριο του 2017. Καταλυτικό ρόλο, ωστόσο, έπαιξε η δολοφονία του, εκ των συνηγόρων του Φλώρου, Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, τον Οκτώβριο του 2017.

Η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ, Γιώργου Αντωνόπουλου

Ο κ. Φλώρος, ωστόσο, δεν έχει μόνο αυτήν την καταδίκη σε βάρος του, τον Μάρτιο του 2018 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών ως ηθικός αυτουργός σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του 65χρονου δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ το 2014 με φυσικούς αυτουργούς μέλη της «μαφίας των φυλακών». Η υπόθεση αυτή εκδικάζεται αυτές τις ημέρες σε δεύτερο βαθμό. Το πρώτο δικαστήριο δέχθηκε πως η απόπειρα δολοφονίας του 65χρονου, νυν κρατούμενου, ως μέλος της «μαφίας των φυλακών» δικηγόρου ήταν «συμβόλαιο θανάτου» που ανέλαβαν οι βαρυποινίτες Αλβανοί υπήκοοι κατ' εντολήν Φλώρου. Οι εμπλεκόμενοι Αλβανοί έχουν δώσει από το 2016 καταθέσεις πως έχουν αναγνωρίσει τον Φλώρο ως τον άνθρωπο που τους «παρήγγειλε» την επίθεση.

Οι δύο δικηγόροι, οι οποίοι βρίσκονται ενώπιον του ανακριτή κ. Νικόπουλο, εκπροσωπούσαν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες τον 65χρονο συνάδελφό τους στην υπόθεση της απόπειρας εναντίον του, ενώ τον κ. Φλώρο εκπροσωπούσε μέχρι τη δολοφονία του ο Ζαφειρόπουλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίζει ο κ. Νικόπουλος, οι δύο δικηγόροι προσπαθούσαν να αποσπάσουν μεγάλο χρηματικό ποσό από τον κρατούμενο επιχειρηματία, υποσχόμενοι ότι θα πείσουν τους Αλβανούς να αλλάξουν τις καταθέσεις τους σε βάρος του, αλλά και τον μέχρι πρότινος 65χρονο εντολέα τους να αποσυρθεί από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη για την απόπειρα. Το ποσό, που καταγγέλλεται να ζητούσαν από τον κ. Φλώρο, ήταν 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στον γνωστό ποινικολόγο αποδίδεται η φράση «τους Αλβανούς τους ελέγχουμε». Η εμπλοκή του ποινικολόγου φέρεται να προκύπτει από αρκετές καταγεγραμμένες συνομιλίες των βαρυποινιτών όπου αναφέρονται σε αυτόν ονομαστικά, αλλά και από καταθέσεις του επιχειρηματία που μιλά ευθέως για ασφυκτικές πιέσεις που δεχόταν εντός της φυλακής να πληρώσει για να «λήξει η ιστορία» με τον 65χρονο.

Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές

Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει σε καταθέσεις του μετά τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου, πως, τον Μάιο του 2017, ο ένας εκ των δικηγόρων του Αντωνόπουλου, που συνελήφθη σήμερα μετά την εμφάνιση του στις αρχές, τον είχε συναντήσει στις φυλακές και του είχε πει πως αν δεχόταν να πληρώσει τα έξοδα που είχε κάνει ο 65χρονος για την ασφάλεια του, τότε, θα έκλειναν το θέμα. Το ποσό, που κατά τον επιχειρηματία ανέφερε ο εν λόγω δικηγόρος, δεν έφθανε καν στις 40 χιλιάδες ευρώ. Ο επιχειρηματίας κατέθεσε πως αρνήθηκε να πληρώσει ο, τιδήποτε «για κάτι που δεν έχω κάνει» και η συζήτηση σταμάτησε εκεί.

Ένα μήνα μετά, ωστόσο, συγκρατούμενοί του, του μετέφεραν μήνυμα πως αν δεν δώσει 5 εκατομμύρια ευρώ στους Αλβανούς για να αλλάξουν τις καταθέσεις τους στην υπόθεση της απόπειρας κατά του δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ, θα κινδύνευε ο ίδιος ο επιχειρηματίας και η οικογένεια του. Τον ίδιο μήνα, σύμφωνα πάντα με τον επιχειρηματία, ο Ζαφειρόπουλος είχε συνάντηση με τους δύο κατηγορούμενους, πλέον, ποινικολόγους για το θέμα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, στην οποία ο συλληφθείς χθες φέρεται να είχε πει «ο Αντωνόπουλος δεν θέλει να καταδικαστεί ο Φλώρος. Πες του να δώσει 2 εκατομμύρια ευρώ και εμείς θα αποσύρουμε τις κατηγορίες και θα φροντίσουμε οι Αλβανοί να υποχωρήσουν».

Ο επιχειρηματίας μάλιστα κατέθεσε πως είχε νιώσει μεγάλη έκπληξη για τους «ανήθικους τρόπους συναλλαγής από δικηγόρους τέτοιου βεληνεκούς» και πως «ο Μιχάλης (σ.σ.: Ζαφειρόπουλος) είχε εκπλαγεί και αυτός με την πρόδηλη αυτή δήλωση». Ο επιχειρηματίας αναφέρει ότι ο συνήγορός του, του μετέφερε πως σε επόμενες συναντήσεις των τριών δικηγόρων οι απαιτήσεις των συνηγόρων του 65χρονου μειώθηκαν στο ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ διατυπώνει προβληματισμό αν ο ίδιος ο Αντωνόπουλος γνώριζε όσα μετέφεραν οι δικηγόροι του στον Ζαφειρόπουλο.

Σύμφωνα με τον κ. Φλώρο «την ημέρα που σκότωσαν τον Μιχάλη, εκείνος είχε έρθει να με επισκεφθεί και να συζητήσουμε για την υπόθεσή μου με τον Αντωνόπουλο. Αν θυμάμαι καλά, είχε έρθει γύρω στις 16.00. Συζητούσαμε σχετικά με την αίτησή μου για διακοπή της ποινής προφυλάκισης και μου είπε πως είχε συναντήσει λίγες ημέρες νωρίτερα τον Αντωνόπουλο στην Πρώην Σχολή Ευελπίδων και εκείνος του είπε πως όσα είχαμε πει ισχύουν, ότι, δηλαδή, θα επανορθώσει το λάθος που είχε κάνει μαζί μου, όμως, του εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τους Αλβανούς που πλέον απειλούσαν και τον ίδιο».

Η πλευρά του δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ δίνει τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα, κατονομάζοντας, επίσης, τους δύο κατηγορούμενους από χθες ποινικολόγους, αλλά και τον επιχειρηματία τον οποίο θεωρεί ως ενορχηστρωτή όλης της περιπέτειάς του, τόσο με την απόπειρα σε βάρος του όσο και της εμπλοκής και προφυλάκισης του για τη «μαφία των φυλακών».

Ο 65χρονος, σε υπόμνημα που κατέθεσε τον ανακριτή κ. Νικόπουλο, διά του προσφάτως διορισθέντος συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, μόλις μία ημέρα πριν από την έκδοση των ενταλμάτων για τους δύο ποινικολόγους, υποστηρίζει πως η αφετηρία για όσα υφίσταται είναι η δέσμευση λογαριασμών ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ των Energa και Hellas Power, την οποία πέτυχε ως δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ. Ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά στο υπόμνημα του: «Μετά την αμετάκλητη παραπομπή του Αριστείδη Φλώρου και του περιβάλλοντός του για τις σοβαρές σε βαθμό κακουργήματος αξιόποινες πράξεις σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, ξεκίνησαν οι διαδοχικές προσεγγίσεις και πιέσεις προς το πρόσωπό μου από πολιτικά πρόσωπα και δικηγόρους εντεταλμένους των κατηγορουμένων, προκειμένου να υποκύψω στην παράλογη και σε βάρος των συμφερόντων της ΛΑΓΗΕ ΑΕ απαίτησή τους να απέχω από την παράσταση πολιτικής αγωγής στην επικείμενη ποινική δίκη και αντ' αυτού να προωθήσω την υπαγωγή της διαφοράς στη διαδικασία της διαιτησίας, η οποία, όμως, και με θετική έκβαση δεν θα είχε ως αποτέλεσμα την είσπραξη από το Δημόσιο των οφειλομένων από τις ως άνω εταιρείες, αφού το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που προήλθαν ως παράνομος πλουτισμός από το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου είχε εκρεύσει στο εξωτερικό και δη σε λογαριασμούς τρίτων εταιρειών στη Σιγκαπούρη και στο Χονγκ-Κονγκ, ήτοι χώρες που δεν έχουν παράσχει μέχρι σήμερα καμία δικαστική συνδρομή».

Ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρεται σε πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα, κατονομάζοντας τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, και τον γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου επί κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκο, προκειμένου να δεχθεί ώστε η υπόθεση των εταιριών παρόχων ρεύματος να μεταφερθεί σε διαιτησία ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, διαδικασία που θα «κατέλυε την κατηγορία της υπεξαίρεσης» για την οποία, ήδη, είχαν παραπεμφθεί οι κατηγορούμενοι από τις εταιρίες.

Ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρεται σε συνάντηση που είχε, τον Σεπτέμβριο του 2014, με τον Άρη Φλώρο στην οποία παραβρέθηκε και ο κ. Μπαλτάκος, ο οποίος και την είχε κανονίσει, όπου ο επιχειρηματίας «απαίτησε» να υπαχθεί η υπόθεση των δύο εταιριών παρόχων ρεύματος σε διαιτησία. Ο 65χρονος δικηγόρος ισχυρίζεται πως επανέλαβε την άρνησή του να καταργηθεί το ποινικό σκέλος της υπόθεσης και ζήτησε από τον κ. Φλώρο να μεταφέρει τα υπεξαιρεθέντα χρήματα από τους λογαριασμούς της Σιγκαπούρης και του Χονγκ-Κονγκ σε ελληνική τράπεζα και σε δεσμευμένο λογαριασμό, ώστε να αποδοθούν σε όποια πλευρά δικαιωθεί». Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, ο Φλώρος «εξεμάνη, άρχισε να κλωτσά τα έπιπλα γύρω του και έφυγε ουρλιάζοντας, απειλώντας και βρίζοντάς με».

Ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρει, επίσης, πως μερικούς μήνες μετά τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του, το Νοέμβριο του 2014, δέχθηκε, τον Μάρτιο του 2015, τηλεφώνημα από τον φερόμενο ως αρχηγό της «μαφίας των φυλακών» Κλωντιάν Λεκοτσάι -κατηγορούμενο και στην υπόθεση δολοφονίας Ζαφειρόπουλου- που του ζήτησε να συναντηθούν στις φυλακές Κέρκυρας. Ο 65χρονος αναφέρει πως, αφού ενημέρωσε την Αστυνομία, πήγε στο ραντεβού όπου ο βαρυποινίτης του ζήτησε να τον βοηθήσει να μεταφερθεί στις φυλακές Χανίων έναντι αποδείξεων που θα του έδινε αυτός ότι ο Φλώρος ήταν ο εντολέας της απόπειρας σε βάρος του.

Ο 65χρονος αναφέρει πως, τον Μάιο του 2017, ο συλληφθείς σήμερα δικηγόρος του είχε πει πως συνάντησε στον Κορυδαλλό τον Φλώρο, ο οποίος του είχε πει πως αν καταδικαστεί στη μεταξύ τους δίκη «δεν θα είχε να χάσει τίποτα». Τον Ιούλιο του 2017, σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, άλλος δικηγόρος, επίσης γνωστός ποινικολόγος, του μετέφερε πως είχε την πληροφορία πως ο Φλώρος, αν καταδικαζόταν για την απόπειρα, είχε παραγγείλει «σε Αρμένιο ισοβίτη να σκοτώσει τον Αντωνόπουλο». Ο εν λόγω δικηγόρος κανόνισε συνάντηση του Αντωνόπουλου με τον Φλώρο στη φυλακή, παρουσία του ίδιου, στην οποία ο 65χρονος δήλωσε, όπως αναφέρει, στον επιχειρηματία πως δεν επιθυμεί καμία αποζημίωση. Συμφώνησαν, κατά τον κ. Αντωνόπουλο, ο μεν Φλώρος να «σταματήσει την οργάνωση δολοφονίας», ο δε 65χρονος να σταματήσει «την προσπάθεια αποδείξεως ενοχής του».

Ο κ. Αντωνόπουλος, τέλος, αναφέρεται σε συνάντηση που είχε στις 4 Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα έναρξης της πρωτοβάθμιας δίκης για την απόπειρα σε βάρος του, με τους δύο δικηγόρους που συνελήφθησαν με ένταλμα του ανακριτή «όπου ήρθα σε έντονη φραστική αντιπαράθεση με τον... (πρόκειται για τον ποινικολόγο που συνελήφθη χθες) εξαιτίας των εν αγνοία μου οικονομικών απαιτήσεων που αυτός είχε εγείρει έναντι του Αριστείδη Φλώρου, λέγοντάς του ότι το θέμα έχει λήξει και δεν θα έπρεπε να το έχει κάνει».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:06

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.