Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2019 - θελλώδης συζήτηση

Το πράσινο φως στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 άναψε η Βουλή των Ελλήνων, μετά από μία μαραθώνια διαδικασία, η οποία στιγματίστηκε από την πολιτική σύγκρουση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν 154 βουλευτές, καθώς πέραν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπερψήφισε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης.
Αντίθετα, σε σύνολο 297 βουλευτών, καταψήφισαν οι 143 βουλευτές από τη Ν.Δ. -συμπεριλαμβανομένου του άρτι μετακινηθέντος στη γαλάζια παράταξη Χάρη Θεοχάρη- το ΚΙΝΑΛ, τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, την Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι.
O Πρωθυπουργός και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αντάλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, σε μία πολιτική αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης.
Πέραν του ζητήματος του προϋπολογισμού, η διαμάχη των δύο πολιτικών «ανδρών» επεκτάθηκε σ’ όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από την πρόσφατη επίθεση στον «ΣΚΑΪ» έως τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019

Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% του ΑΕΠ, πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ, «πακέτο» θετικών μέτρων, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1% και της δημόσιας κατά 0,6%, αύξηση των επενδύσεων κατά 11,9%, αύξηση των εξαγωγών κατά 5,8% και των εισαγωγών κατά 5,2%, αλλά και μείωση της ανεργίας στο 16,7%.

Τα θετικά μέτρα

Το πακέτο των θετικών μέτρων, με το οποίο η κυβέρνηση οδεύει προς τις κάλπες των ευρωπαϊκών, περιφερειακών και βουλευτικών εκλογών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 262,5 εκατ. ευρώ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών και τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
Προβλέπει επίσης επίδομα στέγασης και περισσότερες προσλήψεις στην ειδική αγωγή.  Το σύνολο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προαναφέρθηκαν, «κοστίζει» 910 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό, προστίθεται στα 2,065 δισ. ευρώ που θα στοιχίσει η μη περικοπή των συντάξεων, με τον λογαριασμό να καλύπτεται από το υπερπλεόνασμα.

Τι θυσιάζεται

Ωστόσο, θυσιάζονται αντίμετρα συνολικού ύψους 1,73 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών η επέκταση προγράμματος «Σχολικά Γεύματα», η δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης/νηπιαγωγείων, η επιδότηση ενοικίου, επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας (100 εκατ. ευρώ) και υποδομές του πρωτογενή τομέα (100 εκατ. ευρώ).
Θυσιάζονται επίσης, 100 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο, 260 εκατ. ευρώ από προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης του ΟΑΕΔ και  240 εκατ. ευρώ από την επιδότηση συμμετοχής ασφαλισμένων για συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:46

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.