Αδύνατη πλέον η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, υποστηρίζει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

«Η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ είναι αδύνατη πια», υποστήριξε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων.

Επικαλούμενος δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι θέτουν περιορισμούς στον ελεγκτικό μηχανισμό, καθώς ορίζουν ότι το ελεγκτικό δικαίωμα του Δημοσίου δεν μπορεί να παραταθεί από τα πέντε στα δέκα έτη. Όπως υπογράμμισε, το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, πλην των περιπτώσεων εκείνων στις οποίες μπορεί να διαπιστωθεί σημαντική διαφορά μεταξύ δύο ετών, η οποία κινεί ποινικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, έχουν εντοπιστεί 75 τέτοιες περιπτώσεις, για τις 71 εκ των οποίων βγήκαν εντολές, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι υπόλοιπες τέσσερις.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ, ο διοικητής της ΑΑΔΕ ενημέρωσε τις Επιτροπές της Βουλής ότι από τους 629 ΑΦΜ για τους οποίους είχε εκδοθεί εντολή, οι 500 έχουν ολοκληρωθεί, ενώ υπάρχουν ακόμα 178 ΑΦΜ, οι οποίοι ελέγχονται με αξιολόγηση και άλλων πληροφοριών, καθώς και 30 ΑΦΜ που είναι υποψήφιοι για έλεγχο το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πιτσιλής, συνολικά από τη λίστα Λαγκάρντ ταυτοποιήθηκαν 1.727 ΑΦΜ μέχρι τον Μάρτιο του 2017, ενώ στη συνέχεια έφτασε στην ΑΑΔΕ και το υπόλοιπο πακέτο της λίστας, δηλαδή άλλοι 1.228 ΑΦΜ. Όμως, οι αποφάσεις του ΣτΕ σταμάτησαν τον περαιτέρω έλεγχο.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της φοροδιαφυγής, ο κ. Πιτσιλής επισήμανε ότι «η φοροδιαφυγή αλλάζει προφίλ. Τα χρήματα δεν μπαίνουν στο τραπεζικό σύστημα», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «όσο πιο μεγάλη οικονομική επιφάνεια έχει κάποιος τόσο πιο πολλά εργαλεία έχει, μέσω offshore και άλλων δαιδαλωδών διαδικασιών, να αποκρύπτει τα χρήματά του».
Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Πιτσιλής υποστήριξε ότι η διατήρηση λογαριασμού στο εξωτερικό δεν συνιστά από μόνη της ποινικό αδίκημα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:56

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Στρατιωτικά άλογα ενεπλάκησαν σε ατυχήματα με τραυματίες στο Λονδίνο
13:59
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
13:21
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
13:16
Ευρωεκλογές: Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες (Βίντεο)
13:00
Αννίτα: Ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη
12:55
Πυρκαγιά στο δάσος της Παρεκκλησιάς
12:32
Η Άγκυρα αρνήθηκε να παραστεί στην εκδήλωση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
12:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
12:27
ΔΗΠΑ: Η Ευρώπη είναι το οξυγόνο για την Κύπρο
12:17
Συστάσεις προστασίας εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας εξαιτίας της σκόνης
12:15
Στη Νομική Υπηρεσία για τη σύμβαση το Υπουργείο Μεταφορών
12:14
Τη στήριξη των πολιτών ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ
11:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.