'Εκτρωμα' χαρακτήρισε τη συμφωνία για το ονοματολογικό ο Α. Σαμαράς

Για συμφωνία που νομιμοποιεί τον αλυτρωτισμό της πΓΔΜ, και η οποία αποτελεί θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής αλλά και των ίδιων των Σκοπίων, έκανε λόγο ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ προς την Κυβέρνηση.



Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα ζητήματα της εθνότητας και της γλώσσας, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία της ελληνικής Κυβέρνησης «αναγνωρίζει και 'μακεδονική εθνότητα' και 'μακεδονική γλώσσα', κάτι που δεν διανοήθηκε να κάνει κανείς Έλληνας πολιτικός στο παρελθόν. Είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο πανηγύρισε ο ίδιος ο Ζάεφ στα Σκόπια προχθές».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι η συμφωνηθείσα ονομασία δεν προβλέπει σύνθετο αμετάφραστο όνομα και ότι δεν θα είναι erga omnes (έναντι όλων).  «Αλλιώς θα λέγονται διεθνώς: “Mακεδόνες/ Πολίτες της Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας”. Αλλιώς, θα λέγονται στην Ελλάδα: “Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”. Και τελικά, αλλιώς θα λέγονται στο εσωτερικό των Σκοπίων: Σκέτο “Μακεδόνες”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως «έκτρωμα», ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι είναι θέμα χρόνου να αναβιώσουν επιθετικοί αλυτρωτισμοί, να αναδυθούν νέες βλέψεις για τα σύνορα και να ανακινηθεί ένα νέο κύμα βαλκανικών συγκρούσεων.

«Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα. Εγώ αντιστάθηκα εκπροσωπώντας την ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής και του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών. Κι εσείς τα δίνετε όλα σήμερα, χωρίς στήριξη από τη Βουλή, χωρίς καν απόφαση του Υπουργικού σας Συμβουλίου, χωρίς τη στήριξη ούτε καν του κυβερνητικού εταίρου σας», σημείωσε ο κ. Σαμαράς σε υψηλούς τόνους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ανύπαρκτη νομιμοποίηση και μηδενική συναίνεση.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Ελλάδας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της πΓΔΜ από την Γιουγκοσλαβία, και στα πολιτικά γεγονότα του 1992, στα οποία ο κ. Σαμαράς πρωταγωνίστησε τότε ως Υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε: «Εγώ διαχειρίστηκα ως Υπουργός Εξωτερικών τότε, την εθνική γραμμή, η οποία συνοψίστηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και έλεγε ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει κράτος με το όνομα Μακεδονία, σύνθετα ή παράγωγα αυτού. Τότε απορρίφθηκε και το λεγόμενο 'Πακέτο Πινέορο'».

Η μη νομιμοποίηση του αλυτρωτισμού των Σκοπίων αποτέλεσε κοινή εθνική γραμμή σε όλες τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή «η νεολαία το κόμματός σας, πήγαινε στα Σκόπια και διαδήλωνε να αναγνωριστούν από την Ελλάδα ως σκέτο "Μακεδονία" […] με τη νεολαία των εθνικιστών του Γκρουέφσκι. Και του σημερινού Προέδρου Ιβανόφ».

«Δεν γίνατε ξαφνικά φιλοδυτικός, ένας “yes-man” καταντήσατε», είπε ο κ. Σαμαράς προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας την Κυβέρνηση ως «ηθικά, πολιτικά και ιδεολογικά ασπόνδυλη». Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η ελληνική Κυβέρνηση επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το «Σκοπιανό» ως εργαλείο για να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία.

«Εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε ενωμένοι, κ. Τσίπρα. Μια γροθιά. […] Και στηρίζω πλήρως τον σημερινό Πρόεδρο και μελλοντικό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», σημείωσε, κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σαμαράς.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΜΚ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:25

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.