Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά την έκθεση της Κομισιόν

Αυξάνει την ένταση η Τουρκία, σφόδρα ενοχλημένη με την έκθεση της Κομισιόν, κάνοντας λόγο για ομηρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και υποστηρίζοντας προκλητικά ότι τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε ότι μια τόσο μεγάλη Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όμηρος της νότιας Κύπρου, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. Είπε ότι η έκθεση απέχει από το να ενθαρρύνει την προσέγγιση και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι εξακολουθούν να είναι άνευ αρχών όσον αφορά ζητήματα που σχετίζονται με την Κύπρο. Ενοχλημένος από την παραίνεση για σχέσεις καλής γειτονίας, ο Τσελίκ ανέφερε προκλητικά ότι δεν τίθεται ζήτημα η νότια Κύπρος, κατά την έκφρασή του, να λαμβάνει μόνη της αποφάσεις στην περιοχή. 

Εξάλλου, σε ανακοίνωση, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για έλλειψη στρατηγικής αξιολόγησης σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο και ανικανότητα να δημιουργήσει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή. Για τα ελληνοτουρκικά, ισχυρίζεται προκλητικά ότι οι βραχονησίδες Ιμια, τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτές είναι υπό την αποκλειστική κυριαρχία της Τουρκίας.

Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος βλέπει το Υπουργείο του ως Υπουργείο Πολέμου, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκής Ενωσης Ομέρ Τσελίκ. Ο Τουρκος Υπουργός χαρακτηρίζει τον Πάνο Καμένο ως ρατσιστή, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση να καταδικάσει το άτομο που φέρει τον τίτλο του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, αλλά ασχολείται εξ ολοκλήρου με προκλητικές όπως τις χαρακτηρίζει ενέργειες.

Σαφέστατα μηνύματα προς την Αγκυρα μετά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιμίων, έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς. Τόνισε ότι με τρία διεθνή κείμενα, είναι σαφής η ελληνική ιδιοκτησία των Ιμίων. Διαμήνυσε ότι θα ήταν καλό να το πάρει χαμπάρι η Τουρκία ότι τουλάχιστον στην πλευρά του Αιγαίου οφείλει να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο.
Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι κατά πολύ πιο οργανωμένη χώρα σε όλα τα πεδία και τους τομείς από το Ιράκ και τη Συρία. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συνέστησε ψυχραιμία και στο εσωτερικό. Πρέπει, επεσήμανε, να είμαστε πιο νηφάλιοι και να εκτιμάμε τα πράγματα με προσοχή, διότι -είπε με νόημα- θα ήμουν ευχαριστημένος εάν ήμουν Ερντογάν και έβλεπα πώς αντιδρά η Ελλάδα ως συνολική κοινωνία και πολιτική σκηνή στις προκλήσεις της Τουρκίας. Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και το Υπουργείο Εξωτερικών, είναι υπεύθυνοι για την εξωτερική πολιτική και τον συντονισμό της, ο κύριος Κοτζιάς είπε ότι για κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται εκτός θεσμικού συστήματος, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι συνέπειες.

Πηγή: ΡΙΚ Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:25

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στο δάσος της Παρεκκλησιάς
15:12
Στα επίπεδα λιμού η Γάζα τις επόμενες έξι εβδομάδες
15:08
Στρατιωτικά άλογα ενεπλάκησαν σε ατυχήματα με τραυματίες στο Λονδίνο
13:59
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
13:21
Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ΗΠΑ στην Ουκρανία
13:16
Ευρωεκλογές: Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες (Βίντεο)
13:00
Αννίτα: Ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη
12:55
Πυρκαγιά στο δάσος της Παρεκκλησιάς
12:32
Δεν θα παραστεί η Τουρκία στην εκδήλωση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
12:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
12:27
ΔΗΠΑ: Η Ευρώπη είναι το οξυγόνο για την Κύπρο
12:17
Συστάσεις Υπουργείου Υγείας για τη σκόνη
12:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.