Έντονη συζήτηση Παυλόπουλου-Ερντογάν για τη Λωζάννη

Απάντηση στις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, έδωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.


 Κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, τόνισε ότι η βάση που θεμελίωσε τη φιλία των δύο χωρών ήταν η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν χρειάζεται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση, αφού  καλύπτει πλήρως τα ζητήματα.
 Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους, είπε ο κύριος Παυλόπουλος στον Τούρκο ομόλογό του.
 Ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου για τις σχέσεις των δύο λαών και για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία, όπως ανέφερε, η Ελλάδα ευνοεί, θεωρώντας ότι είναι προς όφελος του τουρκικού λαού.
 Είναι αυτονόητο, πρόσθεσε, ότι για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς, προϋπόθεση είναι ο  πλήρης και ειλικρινής σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
 Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει δίκαιη και βιώσιμη λύση, που να σέβεται την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


 Στην αντιφώνησή του, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά, όσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης.
 Λέγοντας ότι η Συνθήκη υπεγράφη από έντεκα χώρες πριν από 94 χρόνια, είπε ότι μέσα στο διάστημα αυτό άλλαξαν πολλά ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.
 Ο Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε την αναφορά του Προκόπη Παυλόπουλου ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική, η μειονότητα στη Δυτική Θράκη, λέγοντας ότι στο ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά σε τουρκική μειονότητα.
 Πρέπει, είπε, να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί.  Διερωτήθηκε, μάλιστα, εάν μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, αφού όπως είπε, στη Δυτική Θράκη οι ιμάμηδες δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους.
 Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στόχος της Αγκυρας είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Παυλόπουλος: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους
"Σας υποδεχόμαστε στην Αθήνα 65 χρόνια μετά την επίσκεψη του Τζελάλ Μπαγιάρ, που είναι ιστορική για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής. Η επίσκεψή σας θα είναι ιστορική για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είμαστε εδώ για να σας σφίξουμε το χέρι, να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας, είμαστε έτοιμοι να είμαστε η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση", είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον κ.Ερντογάν. "Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και να είναι η επίσκεψη ιστορική, αυτό λόγω της ιστορίας της Ελλάδας και της ιδιότητάς της του μέλου της ΕΕ πρέπει να είναι σεβαστό το σύνολο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της ΕΕ από κάθε υποψήφιο μέλος της ΕΕ. Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο, γυρίζω πίσω στην εποχή της επίσκεψης που οργανώθηκε από τον Βενιζέλο, τον Ατατούρκ και τον Ινονού, αποφασίσθηκε η βαση της φιλίας μας, που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν χρειάζεται ούτε διαπραγμάτευση, ούτε αλλαγές, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες", είπε χωρίς περιστροφές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απαντώντας ευθέως στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική και άλλων χωρών, αλλά με προϋποθέσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου και κεκτημένου. Οι χώρες που θέλουν να είναι μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Ξέρετε πόσο εμείς θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό και ζητούμε το σεβασμό των διεθνών συνθηκών. Εδώ είμαστε να φτάσουμε σε μια λύση που είναι ευκταία, αλλά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ταιριάζουν σε μια χώρα μέλος της ΕΕ", πρόσθεσε ο κ.Παυλόπουλος υπό το συνοφρυωμένο βλέμμα του Ερντογάν. "Θα αποδείξουμε ότι και τα δύο κράτη με βάση την ιστορία, μπορούν να αναδείξουν τα ιδεώδη που τα διεπνέουν, οι αρχές της Δικαιοσύνης και ο Ανθρωπισμός" συνέχισε ο κ.Παυλόπουλος, ενώ την ίδια ώρα ο κ.Ερντογάν άρχισε να ανατρέχει σε σημειώσεις του.
"Σας διαβεβαιώ ότι θέλουμε όλοι, και πρώτος εγώ, αυτή η επίσκεψή σας να μείνει ιστορική. Προσυπογράφω στο ακέραιο ότι όποια διαφορά κι αν έχουμε αυτή θα πρέπει να λυθεί στη βάση του Διεθνούς δικαίου. Να δούμε υπό ποιους όρους θα κάνουμε τη φιλία μας ισχυρή. Νομίζω ότι είναι κοινό ρητό ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πάνω σ' αυτούς τους λογαριασμούς θα κάνουμε καλύτερη τη μεταξύ μας φιλίας. Καλώς ορίσατε στην Αθήνα".


Ερντογάν: Υπάρχουν θέματα στη Συνθήκη που δεν κατανοούνται σωστά
Παίρνοντας το λόγο, ο κ.Ερντογάν είπε ότι 'πράγματι η σημερινή μέρα ειναι ιστορική. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για μένα να κάνω την πρώτη επίσκεψη μετά τον Τζελάλ Μπαγιάρ. Επιθυμώ επίσης η επίσκεψη να αποτελέσει ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών. Διατυπώσατε αλήθειες και πραγματικότητες ανοιχτά και ξεκάθαρα θα κάνω το ίδιο και γω. Νομίζω ότι στο θέμα της Συνθήκς της Λωζάνης υπάρχουν θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Είναι συμφωνία που υπιογράφτηκε πριν από 94 χρόνια, όχι μόνο ανάμεσά μας, αλλά ανάμεσα σε 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχει ακόμη και η Ιαπωνία. Αλλαξαν πολλά σ' αυτά τα χρόνια και ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Είπατε ότι στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα και στο Ευρωπαϊκό Δικαιστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπάρχει η αναφορά Τουρκικά. Και θέλω να αναφερθώ ακόμη σε ένα θέμα, ότι πρέπει να διερευνήσουμε προσεκτικά τις ανάγκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούν οι άνθρωποι να ασκήσουν τη θρησκεία τους με βάση της Συνθήκη της Λωζάνης, Υπάρχει προσπάθεια να διορίζονται από το κράτος οι μουφτήδες. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης η επιτροπή που τον εκλέγει προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό μελών με τουρκική ιθαγένεια. Εμείς κάνουμε ό,τι προβλέπεται. Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης. πρέπει να αποδείξουμε στον τόπο αυτό ότι είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης.

Το συζητήσαμε με τους κ.Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, το ίδιο κάνουμε με τον κ.Τσίπρα τώρα, αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε κάποιο αποτέλεσμα. Αν κοιτάξουμε την οικονομική πτυχή του θέματος στη Δυτική Θράκη οι άνθρωποι είναι φτωχότεροι. Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να χωνέψουν ούτε τη λεξη 'τουρκική". Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα πράγματα. Οταν μιλάω για επικαιροποίηση εννοώ ακριβώς αυτά τα θέματα. Υπάρχουν και προβλήματα στρατιωτικά. Οταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ σας στηρίξαμε για να ξαναγίνετε. Αν είχαμε εμποδίσει εμείς, δεν θα είχατε ενταχθεί ξανά. Δεν το αξιολογήσαμε έτσι. Σας είδαμε σαν γείτονες, το ίδιο κάνουμε και σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για το Κυπριακό. Ημουν μέλος των συνομιλιών, είμαστε και εμείς, όπως εσείς εγγυήτρια χώρα και ήμουν παρών στις συνομιλίες με τον Κόφι Ανάν. Στιο αποτέλεσμα εκείνων των συνομιλιών έπρεπε να βρεθεί λύση, αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ. Δεν τηρούνται και οι υποσχέσεις που δίνει η ΕΕ. Δεν έθεσε σε εφαρμογή καμία υπόσχεση που έδωσε στον οικονομικό τομέα, ακόμη και σήμερα. Εμείς τηρούμε τη δέσμευσή μας σε όλα αυτά τα θέματα. Ο στόχος μας είναι να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση. Το ίδιο να πράξουμε και στο Αιγαίο. Υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάνης, έχουν αλλάξει πολλά στα 94 χρόνια, πρέπει να κάνουμε αυτά που είναι άμεσα. Αν το εξετάσουμε και οι δύο πλευρές θα αποδεχθούν ότι πρέπει να αλλάξουν πράγματα. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη είναι ύψιστη προτεραιότητα για μας. Επιθύμησα να κάνω επίσκεψη στη Δυτική Θράκη, δυστυχώς κάποιοι ενοχλούνται και προκαλούν προβοκάτσια, αναρτήθηκαν διάφορες αφίσες, χαράχθηκαν σύμβολα στις πόρτες. Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν και τα συν και τα πλην, αλλά πρέπει να μην ξεχάσουμε ότι ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε το θάρρος να κάνει αυτή την επίσκεψη και τα αρνητικά στοιχεία πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο. Μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα αναλυτικά στη συνέχεια. Η επιθυμία μου είναι η επίσκεψη να έχει θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις μας σε όλους τομείς -οικονομικό, στρατιωτικό, τουρισμό. Πρέπει να εστιάσουμε στο θέμα αυτό. Πρέπει να συνεχίσουμε τη στήριξη που δίνουμε στη συνεργασία των δύο χωρών. Πρέπει να κοιτάξουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού για να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις και πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά.


Ανταπαντώντας ο κ.Παυλόπουλος σημείωσε ότι εκείνος δεν είναι εκτελεστικός πρόεδρος όπως ο Ερντογάν, αλλά η κυβέρνηση θα απαντήσει σε όσα είπε ο τούρκος πρόεδρος. Παρατήρησε ωστόσο, ότι ως νομικός, επειδή μιλά για επικαιροποίηση της Συνθήκης, ότι η ερμηνεία του Δικαίου, οι μέθοδοι είναι εκείνες που επιτρέπουν την προσαρμογή της συνθήκης στα εκάστοτε δεδομένα. "Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους, θα αποφεύγαμε και παρερμηνείες", κατέληξε ο κ.Παυλόπουλος. Στην τελευταία αποστροφή του κ.Παυλόπουλου πάντως, ο κ.Ερντογάν χαμογέλασε για ένα- δυο δευτερόλεπτα, πράγμα που δεν είχε κάνει καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ελληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο κ.Ερντογάν είπε ότι πρέπει να δώσει απάντηση σε όσα είπε ο κ.Παυλόπουλος. "Θα ήταν αλλιώς ασέβεια απέναντι στον εαυτό μου. Δεν είμαι καθηγητής Νομικής, αλλά ξέρω το Δίκαιο. Υπάρχει αναφορά στον όρο επικαιροποίηση και εμείς αυτό επικαλούμαστε. Αναφέρθηκα σ' αυτά τα θέματα γιατί το κάνατε εσείς. Αλλιώς θα τα συζητούσα με τον κ.Τσίπρα. Οπως και να έχει τα συζητήσαμε εσείς εκ μέρους της Ελλάδας και εγώ εκ μέρους της Τουρκίας. Και στην Τουρκία υπήρχαν προβλήματα γι' αυτό προβήκαμε σε αλλαγές. με τις εκλογές που θα γίνουν το 2019 θα κάνουμε αλλαγή συστήματος διακυβέρνησης στη χώρα μας. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα μιας νέα διαδικασίας που ξεκινά στην Τουρκία".

Πηγή:ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:56

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.