Σόιμπλε: Ήθελα έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Για ακόμη μια φορά τον τελευταίο καιρό, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραδέχθηκε πως και αυτός αλλά και άλλοι συνάδελφοι του ήθελαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.



Συγκεκριμένα, σε ντοκιμαντέρ που παρουσίασε χθες το βράδυ το κρατικό δίκτυο ARD –και στο οποίο υπήρχαν αναφορές στην ελληνική κρίση- ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται να λέει «εάν η Ελλάδα δεν κάνει για ένα χρονικό διάστημα μεγάλες προσπάθειες, το πρόγραμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Γι' αυτό και οι περισσότεροι συνάδελφοι μου, όπως και εγώ, είχαμε την άποψη ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο. Αλλά η Καγκελάριος είχε πάντοτε στο μυαλό της να κρατήσει ενωμένη την Ευρώπη».

Στο ίδιο ρεπορτάζ, αναφερόμενη στην ελληνική κρίση, η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σημειώνει πως «το διακύβευμα ήταν η σταθερότητα της Ευρωζώνης και βέβαια υπήρχε το ερώτημα εάν με τις θέσεις μας μπορέσουμε να προασπίσουμε το σκεπτικό πως η βοήθεια δίνεται μόνον στα κράτη που κάνουν μεταρρυθμίσεις. Τελικά, με την σκληρή θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- ο οποίος και γνώριζε όλα τα δεδομένα- μπορέσαμε να συντάξουμε ένα πρόγραμμα στο οποίο η Ελλάδα έκανε πολύ γενναία βήματα».

Επίσης, η Αντρέα Νάλες, Υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε στην ανοιχτή διαμάχη που υπήρξε ανάμεσα σε Μέρκελ και Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με την Νάλες «υπήρξε φανερή διαμάχη και μπροστά σε όλους, μεταξύ της Καγκελαρίου και του Υπουργού Οικονομικών για το ευρωπαϊκό ζήτημα. Ήμασταν μάρτυρες μιας εκτεταμένης φιλονικίας».

Εξάλλου χθες, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραχώρησε ακόμη μια συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του κρατικού δικτύου ειδήσεων ARD.

Εκεί, του ζητήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για ένταξη στην Ευρωζώνη όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Σόιμπλε εξέφρασε το σκεπτικισμό του για την πρόταση αυτή, φέρνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας και λέγοντας συγκεκριμένα «στην πραγματικότητα είναι κανόνας στη Συνθήκη της Λισαβόνας πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις, προτού γίνουν  μέλη της Ευρωζώνης. Δεν πρέπει να το κάνουν προτού τα δημοσιονομικά τους και οι οικονομίες του είναι αρκετά σταθερά, διότι σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα  όπως αυτά της Ελλάδας, η οποία το 2010 χρειάστηκε ένα πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει όλα τα προβλήματα, όμως εργαζόμαστε για αυτό».

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΠΒ/ΜΜ)
 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:48

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.