Συνεργασία καταπολέμησης διαφθοράς Κύπρου Ελλάδας

Η ανάπτυξη της συνεργασίας στα θέματα που αφορούν την απονομή της δικαιοσύνης και στους τρόπους καταπολέμησης της διαφθοράς, ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης, στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Ιωνάς Νικολάου, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρο Κοντονή και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς, κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.



Κατά τη συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Κοντονή, αποφασίστηκε η σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων και των Δικαστικών Αρχών σε θέματα που αφορούν, κυρίως, την εφαρμογή των αρχών διοικητικού δικαίου, την απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης και τη λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου, την συνταγματική τάξη, τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ειδικότερα, οι Υπουργοί συμφώνησαν όπως, σε συνεργασία με τις δικαστικές Αρχές, εργαστούν για την ενδυνάμωση της συνεργασίας των κρατικών και δικαστικών Αρχών με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών επί των πιο πάνω θεμάτων, την διαμόρφωση και εφαρμογή νέων αντιλήψεων και σύγχρονων τάσεων προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την προώθηση της εκπαιδευτικής συνεργασίας μεταξύ των αντίστοιχων σχολών επιμόρφωσης, δικαστών και δημοσίων υπαλλήλων και την κοινή αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ε.Ε. Στο πλαίσιο της υπό αναφορά εκπαιδευτικής συνεργασίας, συμφώνησαν να εργαστούν, σε συνεργασία με τις δικαστικές και ακαδημαϊκές Αρχές, για την διαμόρφωση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θεματικές που σχετίζονται με την απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης, την προστασία και διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Περαιτέρω, συζητήθηκαν ζητήματα ποινικού δικαίου και ποινικής δικονομίας, ειδικά της αυτόφωρης διαδικασίας, ώστε να διευκολύνεται η εκδίκαση των υποθέσεων για αδικήματα που συνιστούν πλημμέλημα, εξοικονομώντας χρόνο και εργασία από τα ποινικά δικαστήρια, με σκοπό την επιτάχυνση της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η παροχή τεχνογνωσίας σε υποθέσεις ασύλου και αντιμετώπισης μεταναστευτικών κρίσεων. Επιπρόσθετα, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη λειτουργία προγραμμάτων απεξάρτησης και αποκατάστασης χρηστών ναρκωτικών, κατάρτισης και εκπαίδευσης για καταδικασθέντες εντός και εκτός του σωφρονιστικού ιδρύματος, καθώς επίσης και την σχετική εκπαίδευση των δεσμοφυλάκων. Ειδικότερα ο κ. Νικολάου ενημερώθηκε για το πρόγραμμα απεξάρτησης, αποκατάστασης και επανένταξης κατάδικων χρηστών ναρκωτικών, το οποίο λειτουργεί εντός και εκτός των φυλακών, υπό την επιμέλεια του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, και παρέχει μια δεύτερη ευκαιρία σε καταδικασθέντες να ενταχθούν στη κοινωνία καθαροί από κάθε χρήση ουσιών εξάρτησης.

Ο κ. Νικολάου ευχαρίστησε τον Έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει και μέσω του τις ελληνικές δικαστικές Αρχές για την προώθηση και εκτέλεση των αιτημάτων της χώρας μας για δικαστική συνδρομή, συνεργασία η οποία τον τελευταίο καιρό λειτουργεί σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, χωρίς να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εκτέλεση τέτοιων αιτημάτων.

Κατά τη συνάντηση του κ. Νικολάου με τον αρμόδιο Υπουργό για θέματα διαφθοράς, η οποία έγινε στην παρουσία του προϊστάμενου της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, που είναι η αρμόδια αρχή κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα, συζητήθηκαν οι αρμοδιότητες, οι εξουσίες, η αυτονομία όσον αφορά τον προϋπολογισμό της, καθώς και τα κριτήρια που καθιστούν την Αρχή κατά της Διαφθοράς ως ανεξάρτητο κρατικό μηχανισμό, με βάση τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Ειδικότερα συζητήθηκε, η διαδικασία διερεύνησης πληροφοριών που υποβάλλονται στην αρμόδια ελληνική αρχή καταπολέμησης της διαφθοράς, η διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων από τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές, τα μέτρα που λαμβάνονται στα πλαίσια ελέγχου και τις δράσεις που εφαρμόζουν με σκοπό τον έλεγχο και την αποτροπή περιστατικών διαφθοράς σε οριζόντιο επίπεδο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στην ετοιμασία της Κυπριακής Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, καθώς και στην ετοιμασία νομοσχεδίου για προστασία των καταγγελλόντων πράξεις διαφθοράς (whistleblowers), η ψήφιση του οποίου αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στη διευκόλυνση των αρχών για συγκέντρωση πληροφοριών που αφορούν πράξεις διαφθοράς. Επίσης, αναφέρθηκε στην ετοιμασία νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει νομοθετικά τη λειτουργία των Ομάδων Πίεσης (lobbying).

Οι Ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν τον κ. Νικολάου αναφορικά με την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς στην Ελλάδα και εξέφρασαν την ετοιμότητα να παρέχουν τις εμπειρίες και τεχνογνωσία που έχουν αποκτηθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από περαιτέρω επικοινωνία για την ανταλλαγή των διαθέσιμων πληροφοριών και μέσω της διοργάνωσης εκπαιδεύσεων. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε από τον κ. Νικολάου πληροφόρηση αναφορικά με τα νομοσχέδια για την προστασία των πληροφοριοδοτών και για τη ρύθμιση των ομάδων πίεσης, ώστε να αξιοποιηθούν στις δικές τους προσπάθειες για την ετοιμασία αντίστοιχων νομοθετημάτων.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:49

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Συναγερμός στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Δανίας
18:07
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
18:00
Εκδήλωση διαμαρτυρίας υπέρ των μεταναστών
17:00
Αύξηση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του '24
16:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
16:53
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.