Τσίπρας: «Αφήνουμε πίσω τους κινδυνολόγους»

«Εξαιρετική είδηση» και «καθοριστικό βήμα» για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι η χώρα βγαίνει από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα μπήκε το 2009, λίγο πριν μπει στα μνημόνια, με έλλειμμα τότε 15,1% του ΑΕΠ» είπε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας.

«Σήμερα καταφέρνουμε να γυρίσουμε την Ελλάδα στη κανονικότητα των χωρών με έλλειμμα κάτω του 3% και βγαίνουμε από τη λίστα των χωρών που αποτελούν ειδική περίπτωση, με έλλειμμα μόλις 1,2% για το 2017 και πρόβλεψη για πλεόνασμα 0,6% το 2018. Πρόκειται για ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την οριστική μας έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία που επιβεβαιώνει την σταθερή μας πορεία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Διότι μετά από μια μακρά περίοδο καταστροφικής ύφεσης, η ελληνική οικονομία μεταβαίνει στην περίοδο της δυναμικής ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης".

Και το σημαντικότερο, είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι «δεν ξεπερνάμε μόνο τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά αναβαθμίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

«Η χώρα λοιπόν βγαίνει επιτέλους από το βαθύ πηγάδι. Ανακτήθηκε η δημοσιονομική της βιωσιμότητα και επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα, πρροωθείται με γρήγορα βήματα η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια αποφασιστική στροφή στην οικονομία της γνώσης, εξειδικεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και παράγοντας διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Κατά την δική μας αντίληψη, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας πρέπει να βασίζεται στον περιφερειακό και τομεακό σχεδιασμό» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Εμείς, λοιπόν, αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και κοιτάμε μπροστά. Τους καταστροφολόγους και κινδυνολόγους που έκαναν πολιτική με ελλείμματα της τάξης του 15% και παρόλα αυτά κατάφεραν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να τα σπαταλάνε δίχως να αφήσουν πίσω τους κοινωνικό κράτος, δημόσιες υποδομές, μια στοιχειώδη αναπτυξιακή ραχοκοκαλιά για την ελληνική οικονομία».

«Για να συγκαλυφθούν τα αποτελέσματα της ανισότητας και της ανυπαρξίας οικονομικής προόδου, οι κυβερνήσεις των κομμάτων που με μεγάλη ευκολία μας έβαλαν στα μνημόνια, πριν μας βάλουν, στήριξαν τις σπάταλες πολιτικές τους στον υπερδανεισμό και την υπερκατανάλωση. Η επιλογή της εσωτερικής υποτίμησης, εξανέμισε το 25% του ΑΕΠ και κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Ολέθρια επιλογή που υιοθετήθηκε σχεδόν πανηγυρικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Για να αναγνωριστεί, κατόπιν εορτής, από τους ίδιους τους θεσμούς, ως λανθασμένη και καταστροφική» είπε.

Αναπτυξιακό μοντέλο, μείωση της ανεργίας

«Τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε 260.000 περισσότερες θέσεις εργασίας. Στόχος μας είναι η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες μέσα στη επόμενη πενταετία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Μια άλλη παράμετρος είναι η μείωση των κοινωνικών και των περιφερειακών ανισοτήτων. Η ενίσχυση του κοινωνικού και συνεταιριστικού τομέα της οικονομίας θα παίξει αποφασιστικό ρόλο.

«Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο, ανταγωνιστικό αλλά και κοινωνικά δίκαιο, που θα οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης και θα παράγει θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

»Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας χαρακτηρίστηκε από παθογένειες που πλέον είναι γνωστές σε όλους μας, αποσπασματικότητα και αναποτελεσματικότητα.

»Η απουσία σχεδιασμού, η αδιαφορία η ανεπάρκεια, η αδιαφάνεια, η διαπλοκή και οι πελατειακές σχέσεις και η υποταγή σε επικίνδυνες ιδεοληψίες που θεωρούν ότι το κλειδί για την ανάπτυξη είναι οι χαμηλοί μισθοί, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης».

«Θέλουμε εσάς τους παραγωγικούς και κοινωνικοί φορείς στην κάθε περιφέρεια, όχι απλά κομπάρσους σε στημένες παραστάσεις αλλά συμπρωταγωνιστές σε ένα έργο πρωτότυπο, που μαζί θα συνθέσουμε, μαζί θα δημιουργήσουμε».

Για τη Δυτική Μακεδονία και την ενέργεια

«Η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μετά το 2009, δημιούργησε μια εντελώς ειδική κατάσταση για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς συνέπεσε με την ανάγκη διαχείρισης της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής που αργά ή γρήγορα θα ερχόταν ανεξάρτητα από την κρίση.

»Ενώ το 45% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα προέρχεται ακόμα από τη Δυτική Μακεδονία, έχει οδηγήσει σε μια τεράστια στρέβλωση, ένα ποσοστό ανεργίας που ξεπέρασε το 30%.

»Γεγονός απαράδεκτο που η ανατροπή του πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε σχεδιασμού.

»Ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός δεν μπορεί παρά να ενσωματώνει τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και καύσης λιγνίτη, που πάντως για αρκετά χρόνια ακόμα θα παραμείνει βασικό συστατικό του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Χρειάζεται η αξιοποίηση σύγχρονων και αποδοτικότερων τεχνολογιών εκμετάλλευσης του λιγνίτη, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υψηλότερη ενεργειακή απόδοση.

»Πρέπει, να υπάρξει σχεδιασμός τόσο για το μέλλον του κλάδου της ενέργειας, όσο και συνολικά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής».

Πηγή:ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:08

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.