Θετικός για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο Μοσκοβισί

Έκκληση στα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να συνεργαστούν για το καλό της χώρας και το συμφέρον όλων των Ελλήνων, απηύθυνε από τις Βρυξέλλες και την έδρα της Κομισιόν, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προβαίνοντας στην επίσημη ανακοίνωση της πρότασης της Κομισιόν για τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος (EDP) της Ελλάδας.

Ο Επίτροπος επί των Οικονομικών, ο οποίος νωρίτερα χαρακτήρισε την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. και τη σημερινή απόφαση, ως καλά νέα που πρέπει να διαβάσουν οι αγορές (χαρακτηριστικά είπε “αν αυτά δεν είναι καλά νέα για τις αγορές, τότε δεν ξέρω ποια είναι”, εξηγώντας ωστόσο ότι δεν είναι δική του απόφαση το τι θα πράξουν οι επενδυτές), ξεκαθάρισε ότι “κακώς με κατηγορούν κάποιοι στη Νέα Δημοκρατία ότι είμαι φίλος του Τσίπρα”. Σημείωσε “εγώ δουλεύω πάντα με την εκλεγμένη κυβέρνηση, ο Τσίπρας είναι φίλος μου, υπό την έννοια ότι και ο Σαμαράς και ο Γ. Στουρνάρας ήταν φίλοι μου πριν”.

Ο Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι, όταν αναφέρεται στις προσπάθειες που έχουν γίνει, αναφέρεται στις προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων από την αρχή της κρίσης, όμως συμπλήρωσε ότι μετά τον Ιούλιο του 2015, “η προσπάθεια έγινε πιο αποτελεσματική”. Είπε ακόμη ότι “τα εύσημα ανήκουν μόνο στον ελληνικό λαό" και τόνισε ότι “όλοι (τα κόμματα) θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένοι από τη σημερινή κατάσταση”. “Εκατό σαράντα δράσεις είναι γιγάντια προσπάθεια”, είπε αναφερόμενος στην τελευταία αξιολόγηση.

“Τον ελληνικό λαό πρέπει να ευχαριστήσουμε”, τόνισε, “που είχε φιλοευρωπαϊκή στάση σε όλη την πορεία”.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του τερματισμού του EDP, η απόφαση ελήφθη από το κολέγιο, τα μέλη του ECOFIN ενημερώθηκαν χθες και η επίσημη αποδοχή της πρότασης της Κομισιόν από το Συμβούλιο θα μπορούσε να έρθει πριν από τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου του ECOFIN, σε οποιαδήποτε άλλη σύνθεση του Συμβουλίου.

Ο Π. Μοσκοβισί έκανε λόγο για απόφαση με πολύ μεγάλο συμβολισμό, μετά την οποία μόνο τρεις χώρες της ΕΕ βρίσκονται σε EDP: Το ΗΒ, η Γαλλία και η Ισπανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα χρειάστηκε επτά χρόνια για να πάει από το -15,6% στο +0.7%. Το 2011, είπε, 27 κράτη μέλη είχαν υπερβολικό έλλειμμα και σήμερα μόνο τρεις. Το 2011 το μέσο έλλειμμα ήταν 6,1 και σήμερα μόλις 1,4%. Αυτό αποδεικνύει ότι η στρατηγική της Κομισιόν για ευέλικτη προσαρμογή και έξυπνη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων του συμφώνου σταθερότητας “λειτούργησε”, είπε ο Επίτροπος.

Η έξοδος στις αγορές
---------------
“Δεν είναι ο ρόλος μου να κάνω προγνώσεις”, είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το αν και κατά πόσο η σημερινή ανακοίνωση είναι πρόκριμα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και τη θετική ευόδωση των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης να το δοκιμάσει τις επόμενες εβδομάδες.

“Αυτό που βλέπουν οι αγορές είναι ότι η δόση των 8,5 εκταμιεύεται, η χώρα εξέρχεται από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε”.

“Αν αυτά δεν είναι καλά νέα για τις αγορές, τότε δεν ξέρω ποια είναι”, κατέληξε ο Επίτροπος, ο οποίος παρέπεμψε σε ακόμα θετικότερο κλίμα μετά την επίσκεψη Γιούνκερ στη Θεσσαλονίκη για την επιτιμοποίηση του.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την επιστροφή της σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης βελτιώθηκε από έλλειμμα 15,1% το 2009 σε πλεόνασμα 0,7% το 2016. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο του ορίου του 3% που ορίζει η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η Ελλάδα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της βάσει του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ESM.

Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις 2017 της Koμισιόν, οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας αναμένεται να διατηρηθούν. Με τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας προβλέπεται να εξοικονομηθούν πόροι ύψους 4,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία ήδη αντισταθμίζουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα εξακολουθήσουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, ακόμη και μετά το 2018, καθώς τα αποτελέσματα είναι σωρευτικά. Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, το έλλειμμα προβλέπεται τώρα να παραμείνει κάτω του ορίου του 3% που ορίζει η Συνθήκη, καθ΄όλη τη διάρκεια της περιόδου προβλέψεων της Κομισιόν.

Συνεπώς, έχουν εκπληρωθεί πλήρως οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη σύσταση του τερματισμού της ΔΥΕ για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει απαλλαγεί από την απαίτηση υποβολής χωριστών εκθέσεων στο πλαίσιο της ΔΥΕ, καθώς υπόκειται στη διαδικασία παρακολούθησης βάσει του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας.

Όπως όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ που έχουν ωφεληθεί από προγράμματα στήριξης της σταθερότητας, η Ελλάδα, μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα, θα υπόκειται στους συνήθεις κανόνες οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, καθώς και σε ένα ειδικό σύστημα εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι το πλαίσιο που έχει σχεδιαστεί για τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών και τη διασφάλιση βιώσιμων δημόσιων οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το 2009, η Ελλάδα υπάγεται στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η προθεσμία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος της χώρας έχει παραταθεί πολλές φορές. Τον Αύγουστο του 2015, αποφασίστηκε να παραταθεί έως το 2017, το αργότερο.

Από τις 19 Αυγούστου 2015, κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας χορηγεί χρηματοδοτική βοήθεια στη χώρα με τη μορφή τριετούς προγράμματος στήριξης της σταθερότητας. Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση της επόμενης δόσης χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μολονότι από το 2017 η χώρα θα υπάγεται στο προληπτικό σκέλος του Συμφώνου, η παρακολούθηση των δημοσιονομικών της επιδόσεων θα συνεχιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM καθ΄όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του. Στη συνέχεια, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου της με τον κατάλληλο ρυθμό, τηρώντας παράλληλα το όριο αναφοράς για τις δαπάνες, καθώς και να συμμορφωθεί με το κριτήριο του χρέους.

Το 2015 η Κομισιόν πρότεινε ένα πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε αυτή να μεγιστοποιήσει τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ. Το «πρόγραμμα για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα», το οποίο συμπληρώνει το πρόγραμμα σταθερότητας και στήριξης του ESM, στοχεύει στην κινητοποίηση 35 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ έως το 2020. Τον Ιούνιο του 2017, είχαν ήδη κινητοποιηθεί σχεδόν 11 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο του 2017, οι δράσεις που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων του σχεδίου Γιούνκερ αντιπροσωπεύουν συνολική χρηματοδότηση ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Οι δράσεις αυτές αναμένεται να δώσουν ώθηση σε επενδύσεις ύψους άνω των 3,3 δισ. ευρώ. Αυτή την εβδομάδα, το σχέδιο Γιούνκερ στήριξε σύμβαση δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ενίσχυσης και της επέκτασης των κινητών ευρυζωνικών δικτύων στην Ελλάδα.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:09

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.