Κοτζιάς:Η Ελλάδα υποστηρίζει συνέχιση των συζητήσεων

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει σταθερά τη συνέχιση των ενδοκοινοτικών συζητήσεων για λύση του Κυπριακού και δηλώνει δια του Υπουργού Εξωτερικών της ότι εξαρχής επέμενε η Αθήνα σε μια «ανοικτού τέλους», δηλαδή open-ended, διαπραγμάτευση.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις του μετά από συνάντηση περίπου δύο ωρών με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπάρθ Έϊντε, στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η Άγκυρα δεν δέχτηκε ποτέ να συζητήσει ουσιαστικά το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, και ότι αντιμετωπίζει το Κυπριακό υπό το πρίσμα των δικών της μόνο συμφερόντων.

Ελπίζει όμως, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, «κάποια στιγμή να φανεί αρκούντως σώφρων η Τουρκία , ώστε να μπορούμε να προετοιμάσουμε μια διεθνή διάσκεψη της Γενεύης με αντικείμενο την ασφάλεια και την απαλλαγή της Κύπρου από τις συνθήκες του ’60. Ζυρίχης και Λονδίνου».

Ο κ. Κοτζιάς ξεκίνησε την ενημέρωσή του προς τα ΜΜΕ δηλώνοντας ότι θέλει να θυμίσει πως η ουσία του κυπριακού προβλήματος είναι η κατοχή κυπριακού εδάφους από τρίτη χώρα. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, η λύση του είναι πώς, με διπλωματικά μέσα και μέτρα, θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τον ενιαίο χαρακτήρα του νησιού, αποδίδοντας το μέγιστο δυνατό των δικαιωμάτων σε κάθε πολίτη της νήσου, ανεξάρτητα από ποια κοινότητα προέρχεται, και ταυτόχρονα σε όλους, ιδιαίτερα σε Ελληνοκύπριους, να υπάρξει μια παροχή μεγάλης ασφάλειας.

Επίσης, θύμισε ότι η Ελλάδα ασχολείται μόνο, λέει, με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, κύρια με το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Το ζήτημα αυτό, πρόσθεσε, συνδέεται με την ανάγκη και την απαίτηση να κατανοήσει η Τουρκία ότι πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Κύπρο, ότι δεν μπορεί να διαθέτει εγγυητικά-παρεμβατικά δικαιώματα επάνω στη Μεγαλόνησο.

Δυστυχώς, τόνισε ακολούθως ο κ. Κοτζιάς, η Τουρκία εξακολουθεί να προβάλλει τις δικές της ανάγκες, και όχι τις ανάγκες της Κύπρου και των κοινοτήτων της. Θύμισε ότι η Άγκυρα θέτει θέμα 4 ελευθεριών, που αφορά τη σχέση της με την ΕΕ και όχι το Κυπριακό.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε  ότι η Τουρκία δεν απάντησε ποτέ στις προτάσεις που έχει κάνει η Ελλάδα σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. «Απλώς αρνείται να συζητήσει ουσιαστικά αυτό το θέμα μαζί μας», είπε, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη η Τουρκία να σταματήσει να βλέπει το Κυπριακό ως ένα ζήτημα δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων, ή συμφερόντων της έναντι της ΕΕ.

«Οφείλει να αποδεχτεί ότι η Κύπρος πρέπει να μετασχηματιστεί και να ζήσει σαν ένα φυσιολογικό κράτος, που να είναι μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ», συμπλήρωσε.

Στη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, όποτε έμπαινε το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η Τουρκία εγκατέλειπε το διάλογο, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο οποίος νομίζει ότι πλέον, όπως είπε, θα πρέπει να υποταγούν οι στενές αντιλήψεις που υπάρχουν σε διάφορες πλευρές, στην ανάγκη να αποδοθεί διεθνές δίκαιο, και τα αρμόζοντα δικαιώματα στον κυπριακό λαό και στη νέα Δημοκρατία της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Αθήνα θέτει προϋπόθεση άμεσης αποχώρησης όλων των τουρκικών στρατευμάτων από τη Κύπρο, προκειμένου να συζητήσει σε διάσκεψη το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο κ. Κοτζιάς, θύμισε ότι το ζήτημα της εγγύησης και της ασφάλειας αφορά δύο συνθήκες μικρές, από τη Συνθήκη της Ζυρίχης – εκείνη των εγγυήσεων, «όπου κατά τη γνώμη της Τουρκίας, λανθασμένα κατά τη δικιά μας», εδράζεται το δικαίωμά της της παρέμβασης.

«Δεν βλέπω με ποιο τρόπο αυτή η συνθήκη θα μπορούσε να έχει μεταβατικό ή άλλο χαρακτήρα – δηλαδή τι να συμφωνήσουμε;  Ό,τι για ένα χρονικό διάστημα θα έχει το δικαίωμα η Τουρκία να παρέμβει;, ήταν η δήλωση του κ. Κοτζιά.

Και όσον για τον τουρκικό στρατό, συνέχισε, η θέση μας είναι απλή και σαφής: «Ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει. Ασφαλώς κάθε στρατός που αποχωρεί, όπως συνέβη με τον σοβιετικό στην ανατολική Γερμανία, χρειάζεται και το απαιτούμενο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης».

Σε ερώτηση αν δεν είναι προϋπόθεση να φύγει την επόμενη μέρα ο τουρκικός στρατός, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως δεν σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο, προϋπόθεση ή όχι. «Σκέφτομαι ότι η λύση του Κυπριακού είναι να καταργηθούν αυτές οι δυο συνθήκες, και στη θέση τους μπορεί να υπάρξει ένα Σύμφωνο Φιλίας ανάμεσα στις χώρες που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της Κύπρου και την προστασία της από τρίτους», δήλωσε.

Σε ερώτηση τέλος εάν αποκαταστάθηκε το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του ιδίου και του κ. Έιντε, ο ΥΠΕΞ απάντησε:

«Με τον κ. Έιντε έχω πάντοτε πολύ ενδιαφέρουσες και ορθολογικές συζητήσεις, που είναι συνέχεια και κομμάτι των συζητήσεων που κάνω με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Πιστεύω ότι έγινε κατανοητό από όλες τις πλευρές, ότι πρέπει να συγκεντρωθούμε στη λύση του Κυπριακού και όχι στη διασφάλιση των γεωπολιτικών ή ευρωπαϊκών συμφερόντων της Τουρκίας».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:11

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
22:00
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Ιράν, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.