Συλλυπητήρια για το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Συλλυπητήρια εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, για το θάνατο σήμερα τα ξημερώματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σε ηλικία 99 χρόνων.


«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αφήνει, ως κορυφαίος Πολιτικός Ηγέτης, ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή του Τόπου μας. Στίγμα το οποίο συνθέτουν, μεταξύ άλλων, ιδίως η αφοσίωση στα Δημοκρατικά Ιδεώδη και στις αρχές της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας καθώς και η υπεράσπιση της Πατρίδας υπό όρους  έμπρακτης συνέπειας και συναίνεσης. Αιωνία η μνήμη του», ανέφερε προ ολίγου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.Τα θερμά συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές της μεταπολεμικής πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Πρωτοεκλεγείς το 1946, υπήρξε μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας επί έξι δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός, ενώ με την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας συνελήφθη και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση από το εξωτερικό όπου μετέβη στη συνέχεια. Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρας και με το πάθος της συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα, το οποίο τον χαρακτήριζε. Θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του, ιδιαίτερα στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη».

«Ήσουν πάντα μπροστά από την εποχή σου. Καλό ταξίδι Πρόεδρε...» έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικής Ασφάλειας και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «τελευταία μεγάλη προσωπικότητα μιας εποχής που σφράγισε την μεταπολεμική ιστορία της χώρας».Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης – ανέφερε – "ήταν μια ηγετική μορφή που την διέκρινε σύνεση , ρεαλισμός ,πατριωτική ευθύνη, ενορατικότητα και πολιτική τόλμη  και της οποίας η προσφορά και παρακαταθήκη στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η Ελλάδα είναι σήμερα οδηγός σκέψεων και πράξεων».Ο κ. Αβραμόπουλος ήταν Υπουργός Εξωτερικών επί διακυβέρνησής του. Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη η ελληνική ιστορία έχει κατατάξει στην κατηγορία των μεγάλων φυσικών ηγετών».Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών, αποχαιρέτησε με μια ανάρτηση στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης.«Καλό ταξίδι ψηλέ. Θα σε θυμόμαστε όρθιο με την κατσούνα σου στα βουνά της ζωής και της Κρήτης. Τα συλλυπητήρια μου σε οικογένεια και φίλους», έγραψε στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, καταγόμενος και αυτός από τη Κρήτη, Σταύρος Θεοδωράκης.Ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς έγραψε στο twitter ότι ο Κ. Μητσοτάκης ήταν «κεντρικό πρόσωπο της ελληνικής πολιτικής σκηνής επί 7 δεκαετίες, και μεγάλος φίλος της Αμερικής».«Έφυγε ο τελευταίος ξεχωριστής γενιάς πολιτικών. Καλοτάξιδος εκεί που θα ξαναβρεί την αγαπημένη του Μαρίκα. Συλλυπητήριά στην οικογένειά του», ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για θέματα μετανάστευσης, Τέρενς Κουίκ.


Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δέσποσε στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στα Χανιά, στις 18 Οκτωβρίου 1918, και είχε συγγένεια με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση κατά την διάρκεια της κατοχής.

Πρωτοεξελέγη βουλευτής το 1946 με το Κόμμα των Φιλελευθέρων και ανέλαβε τα πρώτα κυβερνητικά του καθήκοντα το 1951, ως υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου. Το 1953, νυμφεύθηκε τη Μαρίκα Γιαννούκου (1930 - 2012), κόρη πλούσιας οικογένειας των Αθηνών, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά: τη Θεοδώρα (Ντόρα) (γ. 1954), την Αλεξάνδρα (γ. 1955), την Αικατερίνη (γ.1959), και τον Κυριάκο (γ. 1968), νυν αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.

Το 1961 συνέβαλε αποφασιστικά στη συγκρότηση της «Ένωσης Κέντρου» και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εσωκομματικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις του κόμματος, με αποκορύφωμα την λεγόμενη «Αποστασία» το 1965. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας, αντιτάχθηκε στο καθεστώς και ήταν ένας από τους πρώτους συλληφθέντες.

Μετά την επάνοδο της Δημοκρατίας, προσχώρησε στην Νέα Δημοκρατία το 1978 και το 1984 εκλέχθηκε αρχηγός της. Το 1989 συνεργάστηκε με την Αριστερά (Συνασπισμός), στον σχηματισμό μιας βραχύβιας κυβέρνησης με πρωταρχικό στόχο την «κάθαρση», δηλαδή τη μη παραγραφή των σκανδάλων που έγιναν την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ (κατ’ άλλους «Βρώμικο ’89»).  

Στις 11 Απριλίου 1990, ορκίστηκε πρωθυπουργός, μετά την νίκη της ΝΔ στις εκλογές, και στα τρία χρόνια που έμεινε στην εξουσία, προσπάθησε να εφαρμόσει μια φιλελεύθερη οικονομική ατζέντα, με διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις, που δεν ευδοκίμησε ιδιαίτερα, λόγω αντιδράσεων και από το εσωτερικό του κόμματός του.

Στο «Μακεδονικό», που ταλάνιζε τότε την εξωτερική πολιτική της χώρας, είχε ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας, χωρίς να μπορέσει να επιβάλει την πολιτική του.

Στις 13 Οκτωβρίου 1993, παρέδωσε την εξουσία στον μεγάλο του αντίπαλο Ανδρέα Παπανδρέου, μετά την ήττα της ΝΔ στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου, και την επομένη παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος, λαμβάνοντας τον τίτλο του επιτίμου προέδρου του κόμματος. Έκτοτε παρέμεινε βουλευτής έως τις 11 Φεβρουαρίου 2004, οπότε αποχώρησε από την ενεργό πολιτική, ύστερα από παρουσία 58 χρόνων.

Στις 8 Απριλίου 2004, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, κάλεσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να δηλώσει ότι αποδέχεται το σχέδιο λύσης του Γ.Γ. ΟΗΕ, Κόφι Ανάν για το Κυπριακό και χαρακτήρισε «πράξη ευθύνης» το «Ναι» που δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον στενό του συνεργάτη Γιάννη Βούλτεψη  (1923-2010), η πολιτική αντίληψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μπορεί να συνοψιστεί στο τρίπτυχο: Σεβασμός στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα, εμπιστοσύνη στην ατομική πρωτοβουλία, σταθερός προσανατολισμός προς την Ευρώπη και συμμετοχή στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Προσπάθησε να την εκφράσει έμπρακτα, τόσο από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, όσο και ως πρωθυπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:11

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος για διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό
08:10
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.