Τσακαλώτος: Τρίτη ή Τετάρτη επιστρέφουν οι θεσμοί στην Ελλάδα

Η συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πήγε πολύ καλά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση.

"Συζητήσαμε πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί, νομίζω Τρίτη με Τετάρτη" ανέφερε ο κ.Τσακαλώτος. "Συζητήσαμε και για το χρέος, για το MEFP (Memorandum of Economic and Financial Policies) και το πώς θα κλείσει το SLA (staff level agreement). Για το χρέος, όπως είπε o υπουργός Οικονομικών, χρειάζεται να γίνει μια δουλειά σε τεχνικό επίπεδο.

Στο μεταξύ, την αισιοδοξία του ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) εξέφρασε ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Tύπου στην Ουάσινγκτον. Ο ίδιος εκτίμησε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας για την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουλίου στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, η όλη διαδικασία έχει χαρακτηριστικά του επείγοντος. Ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά αν προηγουμένως εκτός από τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις δεν ολοκληρωθεί και η εξειδίκευση των μέτρων για το δημόσιο χρέος.

Ειδικότερα για τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως απεκάλυψε ο κ. Τόμσεν, το ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για πόσα χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί στον προϋπολογισμό της υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) και δεύτερον να εξειδικευτούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup του περασμένου Μαϊου.

Η πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ για πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με χρήματα από τον ESM, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο Π.Τόμσεν. Απεκάλυψε ότι το Ταμείο εκτιμά πλέον ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 ή το αργότερο το 2019. Ωστόσο όπως είπε, η διαφορά ενός χρόνου είναι άνευ σημασίας για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο κρίσιμο ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν αποτελεί ο προσδιορισμός της χρονικής περιόδου κατά την οποία η χώρα θα πρέπει να εμφανίζει τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως διευκρίνισε, τούτο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες. Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται στην Ελλάδα από το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα να διατίθεται για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι τόσο η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού όσο και του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι οποίες, όπως είπε, σχεδόν έχουν συμφωνηθεί, δεν πρέπει να έχουν ως στόχο την πρόσθετη λιτότητα στην Ελλάδα. Αντιθέτως θα πρέπει να αποσκοπούν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που είναι θετικό στην ανάπτυξη.

Ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον Προϋπολογισμό του 2016 ήταν υψηλότερο από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ υψηλότερο από εκείνο που προέβλεπε και η ελληνική κυβέρνηση καταθέτοντας τον Προϋπολογισμό του 2016. Εκτίμησε τέλος ότι θα απαιτηθούν πολλά χρόνια και πρόσθετες μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι η Ελλάδα να επιστρέψει στα προ κρίσεως επίπεδα.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:57

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.