Η επόμενη ημέρα της έκρηξης στην Αγία Πετρούπολη

Ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα σε μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι μέσα στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, ενώ οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν παράλληλα ότι εξουδετερώθηκε έγκαιρα άλλη μια βόμβα σε διαφορετικό σταθμό του υπογείου σιδηροδρόμου.

Πηγές προσκείμενες στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν ότι την επίθεση διέπραξε ένας βομβιστής-καμικάζι ο οποίος καταγόταν από την κεντρική Ασία και φέρεται να συνδεόταν με ριζοσπάστες ισλαμιστές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Σύμφωνα με τη μία από τις πηγές αυτές, οι αρχές έχουν εξακριβώσει την ταυτότητα του καμικάζι, ενός 23χρονου. Ένας άνδρας ο οποίος είχε καταγραφεί από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος επιτήρησης στον σταθμό του μετρό και φερόταν να έπαιξε ρόλο προσήλθε οικειοθελώς στις αρχές και διαβεβαίωσε ότι δεν ενέχεται στην επίθεση, μετέδωσε επίσης το Ιντερφάξ.
Η επίθεση διαπράχθηκε λίγο καιρό αφότου η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κάλεσε να γίνουν επιθέσεις στη Ρωσία εξαιτίας της επέμβασής της για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ πσαντ στη Συρία στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015. Στον πιο πρόσφατο απολογισμό της επίθεσης, που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία κάνει λόγο για 11 νεκρούς και 45 τραυματίες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία.

Αναζητούν δύο άτομα
Δύο άτομα για πιθανή εμπλοκή τους στην πολύνεκρη επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης αναζητούν οι Αρχές, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενη πηγή των δυνάμεων ασφαλείας.

«Καταζητούνται δύο άτομα ως ύποπτα για τον σχεδιασμό των επιθέσεων. Το ένα από αυτά θεωρείται ότι τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο βαγόνι του μετρό και το δεύτερο ότι άφησε μία βόμβα στον σταθμό του μετρό Ploshchad Revolutsii» είπε η πηγή στο Interfax.

upl58e2b5945b9eb.jpg

Ο εκρηκτικός μηχανισμός
Δύο φωτογραφίες από τον εκρηκτικό μηχανισμό που δεν εξερράγη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης το μεσημέρι της Δευτέρας, δημοσιεύει στο Twitter το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο 5TV.
Σύμφωνα με το κανάλι, η βόμβα αυτή είχε αφεθεί σε μια πολυσύχναστη αίθουσα του σταθμού Ploshchad μέσα σε μια δερμάτινη μαύρη τσάντα. Οπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, ο  μηχανισμός αποτελείται από ένα κυλινδρικό μεταλλικό κουτί που είναι γεμισμένο με μια άγνωστη ουσία.

upl58e2714ee4aba.jpg

Η έκρηξη στο βαγόνι του μετρό
 Η επίθεση έγινε στις 14.30 ώρα Κύπρου, σε ώρα αιχμής, την στιγμή που ένας συρμός κινείτο μεταξύ των σταθμών Sennaya Ploshchad και του Τεχνολογικού Ινττιτούτου. Ενας εκρηκτικός αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός κατασκευασμένος με καρφιά που ήταν τοποθετημένος μάλλον μέσα σε μια τσάντα εξερράγη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι και να τραυματιστούν 45, ανάμεσά τους και παιδιά. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που διέλυσε την συρόμενη πόρτα του συρμού.
Συναγερμός σε αεροδρόμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα

Οι 62 σταθμοί του Μετρό της Αγίας Πετρούπολης έχουν εκκενωθεί και κλείσει. Οι ρωσικές αρχές έχουν πάρει έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αγίας Πετρούπολης. Παράλληλα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας διέταξε να ληφθούν έκτακτα μέτρα σε όλα τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρίες προκειμένου να “προληφθούν παράνομες ενέργειες συμπεριλαμβανομένων και τρομοκρατικών επιθέσεων”.  Ο κυβερνήτης της πόλης Σεργκέι Πολταβτσένκο κήρυξε τριήμερο πένθος για τα θύματα της επίθεσης.

upl58e2540c48416.jpg
Λουλούδια από τον Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πήγε στον σταθμό του μετρό όπου διαπράχθηκε η επίθεση και απέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Νωρίτερα, ο Πούτιν προέδρευσε μιας έκτακτης συνεδρίασης των υπηρεσιών ασφαλείας στην Αγία Πετρούπολη. Η επίθεση διαπράχθηκε λίγο καιρό αφότου η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κάλεσε να γίνουν επιθέσεις στη Ρωσία εξαιτίας της επέμβασής της για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ πσαντ στη Συρία στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015. Στον πιο πρόσφατο απολογισμό της επίθεσης, που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία κάνει λόγο για 11 νεκρούς και 45 τραυματίες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία.
Νωρίτερα η υπουργός Υγείας Βερόνικα Σκβαρτσόβα είχε αναφερθεί μιλώντας στη δημόσια ρωσική τηλεόραση σε δέκα θανάτους: επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου, ένας μέσα σε ασθενοφόρο και δύο στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν.

keria1.jpg

Ρώσοι πολίτες άφησαν ένα λουλούδι και άναψαν κεριά στη μνήμη των θυμάτων σε μία από τις εισόδους του μετρό της πόλης, αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Αντίστοιχα δεκάδες πολίτες άφησαν ένα λουλούδι στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη προς τιμήν των πεσόντων στου Β' ΠΠ στη Μόσχα, για να τιμήσουν τους νεκρούς που έχασαν τη ζωή της στην Αγία Πετρούπολη.

Πηγή:ΑΠΕ

Σύνταξη:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:13

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.