Με ελπίδες για κλείσιμο συμφωνίας υποδέχεται αύριο η Αθήνα τον Μοσκοβισί

Ικανοποιημένη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση από τη σημερινή δήλωση του Πιέρ Μοσκοβισί ότι η Ελλάδα έχει πετύχει επιδόσεις πάνω από τις προβλέψεις της ευρωζώνης και «περισσότερο αισιόδοξες από ότι προέβλεπε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Το Μαξίμου αισιοδοξεί ότι η έλευση αύριο στην Αθήνα του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ θα φέρει θετικό αποτέλεσμα στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.
Ο κ. Μοσκοβισί, που θα δει τον Πρωθυπουργό στις 11.30 το πρωί Τετάρτης, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Les Echos, κάνει έκκληση για υπευθυνότητα «από κάθε πλευρά», και πιστεύει πως στο προγραμματισμένο για τις 20 του μηνός Eurogroup «είναι εφικτό να φτάσουμε σε συμφωνία».
Η ελληνική κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές χωρίς «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας». Έγκυρη κυβερνητική δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Τσίπρας, έχοντας στο χέρι τις θέσεις και απαιτήσεις των εταίρων, δεν θα μπει σε περαιτέρω διαπραγμάτευση με τον κ. Μοσκοβισί, αλλά θα του καταστήσει σαφές, σε πολιτικό επίπεδο, ότι "η κοινωνία στην Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα».
Άλλωστε, και ο ίδιος ο Επίτροπος στη συνέντευξή του στην Les Echos, τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει υποφέρει πολύ, έχει εφαρμόσει πληθώρα μεταρρυθμίσεων, αν και της μένει ακόμη δρόμος να κάνει», και ότι αυτό που ζητούν τώρα οι εταίροι και δανειστές από την Αθήνα «πρέπει να είναι αναλογικό και αποδεκτό από τον ελληνικό λαό, άρα να γίνει αντιληπτό ως νόμιμο».
Η πληροφόρηση από δημοσιογραφικές πηγές είναι ότι μετά και την πενταμερή συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στις Βρυξέλλες, ναι μεν δεν ετέθη κανένα τελεσίγραφο από τους δανειστές στην Αθήνα για το τι πρέπει να κάνει για να περάσει την β’ αξιολόγηση και να πάρει την επόμενη δόση του δανείου, αλλά ο κ. Τσίπρας έχει στα χέρια του τώρα μια σειρά από «κατ’ αρχήν πεσυμφωνημένα μέτρα», τα οποία όμως ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει, σε πολιτική διαπραγμάτευση πια, τέτοια ανταλλάγματα «που να μπορεί να πείσει τους πολίτες ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση της εξόδου από την επιτήρηση».
Εκείνο, ωστόσο, που αναμένεται να μεταφέρει ο κ. Μοσκοβισί στον Έλληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με κοινοτική πηγή στην Αθήνα, είναι ότι «η εφαρμογή των μέτρων, και όχι απλώς η ψήφισή τους», είναι για τους δανειστές το ζητούμενο.
Κατά την αυριανή του επίσκεψη στην Αθήνα, ο Πιερ Μοσκοβισί θα συναντηθεί ακόμα με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στις 10.00 το πρωί, πριν μεταβεί  στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου, ο Επίτροπος θα συναντήσει στο Προεδρικό, απέναντι, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος και θα του απονείμει  το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος. Είναι παράσημο ύψιστης τιμής για Έλληνες που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς, αλλά απονέμεται και σε μη Έλληνες «για εξαίρετες πράξεις τους που αυξάνουν το διεθνές γόητρο της Ελλάδας».
Το μεσημέρι, στις 13:30, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθούν στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μοσκοβισί, θα αναγορευτεί σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:12

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
09:10
G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα
09:06
Το Ισραήλ συμφώνησε να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα
09:00
Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ από τις βάσεις
08:45
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ
05:45
18 Απριλίου
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.