Ηράκλειο: Μνήμη 1ου επισκόπου Κρήτης Αγ.Τίτου και σφαγιασθέντων 25ης Αυγούστου 1898

Τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης, καθώς και τη μνήμη των σφαγιασθέντων της 25ης Αυγούστου του 1898 τίμησε σήμερα το Ηράκλειο.

Το πρωί στον ιστορικό ιερό καθεδρικό ναό του Αγίου Τίτου στο κέντρο της πόλης τελέσθηκε ο όρθρος και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, του επισκόπου Χριστουπόλεως Μακαρίου, και του μητροπολίτη Αυστρίας Αρσενίου.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στον αύλιο χώρο του ναού, για τους σφαγιασθέντες την 25η Αυγούστου του 1898. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον ευρωβουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη, τον βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη, τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, και τους εκπροσώπους των στρατιωτικών αρχών.

«Η πορεία της Απελευθέρωσης της Κρήτης από την Τουρκική Κατοχή σηματοδοτείται από γεγονότα ηρωισμού, αυταπάρνησης και μεγάλων θυσιών. Τελευταία πράξη αυτής της ζοφερής περιόδου υπήρξαν οι ωμότητες του τουρκικού όχλου στην πόλη του Ηρακλείου κατά την 25η Αυγούστου 1898» τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Επίσης υπογραμμίζει, ότι την ημέρα εκείνη -ενώ οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν ήδη αποφασίσει ένα καθεστώς ειδικής Αυτονομίας για την Κρήτη- μια συμβολική κίνηση αλλαγής στο σουλτανικό διοικητικό σύστημα, με την τοποθέτηση χριστιανών φορολογικών υπαλλήλων στην πόλη, υπήρξε το έναυσμα για τον εξαγριωμένο τουρκικό όχλο (με την παρότρυνση των τουρκικών στρατιωτικών και διοικητικών αρχών), σε μια πρωτοφανούς αγριότητας σφαγή του άμαχου πληθυσμού της πόλεώς μας, καθώς και σε εκτεταμένη καταστροφή κτιρίων και περιουσιών. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και 17 Άγγλοι στρατιώτες.

Στην δήλωσή του ο κ. Λαμπρινός προσθέτει πως «τα γεγονότα της τουρκικής βαρβαρότητας επίσπευσαν την πορεία προς την Ελευθερία. Οι ευρωπαϊκοί πολιτικοί συσχετισμοί είχαν αλλάξει και η άφιξη, το ίδιο έτος, του Ύπατου Αρμοστή, Πρίγκηπος Γεωργίου, από κοινού με την δράση του Ελευθερίου Βενιζέλου και των επαναστατημένων συμπατριωτών μας, θα οδηγήσουν, λίγα χρόνια αργότερα, στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα».

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Ηρακλείου επεσήμαινε ότι «ο μαρτυρικός θάνατος εκατοντάδων αθώων, την 25η Αυγούστου 1898, ενδυνάμωσε την θέληση των συμπατριωτών μας για ανάκτηση της Ελευθερίας. Κρατάμε πάντα ζωντανή την μνήμη του μεγάλου αυτού γεγονότος της νεώτερης Ιστορίας μας».

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 23:46

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.