Αφού είχε πλεύσει προς τη Γαλλία, το σκάφος ανθρωπιστικών διασώσεων Alan Kurdi έδεσε σήμερα στο λιμάνι της Άρμπαταξ στη Σαρδηνία προκειμένου να αποβιβάσει εκεί τους 125 διασωθέντες μετανάστες που μεταφέρει, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές.
«Το Alan Kurdi έφθασε στο λιμάνι της Άρμπαταξ και έλαβε από τις λιμενικές αρχές οδηγίες να ρίξει την άγκυρα και να αναμένει περαιτέρω οδηγίες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η γερμανική ΜΚΟ Sea-Eye.
Στη Ρώμη, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι επέτρεψε στο σκάφος να αποβιβάσει τους επιβαίνοντες σε αυτό.
«Η ευρωπαϊκή διαδικασία μετεγκατάστασης ξεκίνησε την ίδια στιγμή με την έγκριση που δόθηκε στα αιτήματα αυτά [να δέσει και να αποβιβάσει τους μετανάστες]. Το 80% των διασωθέντων μεταναστών θα μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.
Η Γαλλία είχε ζητήσει χθες, Τετάρτη, από την Ιταλία να επιτρέψει την αγκυροβόληση του Alan Kurdi το οποίο διέσωσε το Σάββατο 133 ανθρώπους στη Μεσόγειο, την ώρα που κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Μασσαλίας (νότια Γαλλία) αφού δεν μπόρεσε να αποβιβάσει τους μετανάστες στις ιταλικές ακτές.
Παρ΄όλ΄αυτά Ιταλοί ακτοφύλακες απομάκρυναν οκτώ ανθρώπους, ανάμεσά τους και ένα βρέφος πέντε μηνών, από το σκάφος. Τουλάχιστον 50 ανήλικοι εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω στο Alan Kurdi, ανάμεσά τους πολλοί ασυνόδευτοι, σύμφωνα με τη Sea-Eye.
Στο σκάφος επιβαίνουν επίσης μικρά παιδιά αλλά η κατάσταση των διασωθέντων χαρακτηρίζεται «σταθερή» από τη ΜΚΟ.
«Αν και ορισμένοι χρειάστηκε να λάβουν ιατρική φροντίδα για ναυτία, δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα πάνω στο πλοίο», εκτίμησε η Sea-Eye.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης για το 2021, αλλά το Κρεμλίνο δηλώνει ότι δεν ήταν το ίδιο που τον πρότεινε για την τιμητική αυτή διάκριση.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti, την πρόταση για το Νόμπελ ειρήνης έκανε ο διευθυντής της εφημερίδας «President» («Πρόεδρος») και συγγραφέας του βιβλίου «Η Μαρμότα του Κρεμλίνου», Σεργκέι Καμκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, κατέστησε σαφές ότι η πρόταση δεν προέρχεται από το Κρεμλίνο αλλά από τον συγγραφέα Σεργκέι Καμκόφ. «Γνωρίζετε ασφαλώς ότι διάφοροι άνθρωποι προτείνονται για το βραβείο αυτό και αυτή είναι πρωτοβουλία εκείνων που κάνουν μια τέτοια πρόταση. Στην δεδομένη περίπτωση την πρόταση έκανε ο συγγραφέας που αναφέρατε», δήλωσε ο Πεσκόφ προσθέτοντας ότι «αν η απόφαση ληφθεί (για την βράβευσή του) θα είναι ευχάριστο, αν όχι δεν θα είναι τίποτα το φοβερό».
Πρόσφατα ομάδα κοινωνικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων και ο συγγραφέας Σεργκέι Καμκόφ, είχαν ανακοινώσει ότι υπέβαλαν στην επιτροπή των βραβείων Νόμπελ, την πρόταση να απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ ειρήνης για το 2021 στον Ρώσο πρόεδρο. Η πρόταση υπεβλήθη στο Όσλο στις 10 Σεπτεμβρίου.
Ο Πούτιν συστηματικά προτείνεται για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης. Το 2013 μια τέτοια πρόταση έκαναν η οργάνωση με την ονομασία « Διεθνής ακαδημία πνευματικής ενότητας και συνεργασίας των λαών του κόσμου» και ο τραγουδιστής Ιωσήφ Καμπζόν.
Νωρίτερα καθηγητές πανεπιστημίου είχαν προτείνει για το Νόμπελ ειρήνης 2021 τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι μετά την δηλητηρίαση του.
Για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης έχουν προταθεί μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Την πρόταση έκανε ο Νορβηγός βουλευτής από το Κόμμα της Προόδου, Κρίστιαν Τίμπρινγκ-Γκιέντε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένα νέο «Πρόγραμμα Στήριξης Θέσεων Εργασίας» εξήγγειλε από τη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ.
Θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα κάλυψης μεγάλου ποσοστού των μισθών 9,6 εκατομμυρίων ιδιωτικών υπαλλήλων, που είχαν τεθεί υπό αναστολή εργασίας από το Μάρτιο και μετά λόγω κορωνοϊού.
Συνολικά το πρόγραμμα αυτό, που λήγει στο τέλος Οκτωβρίου, στοίχισε στη βρετανική κυβέρνηση 39,3 δισεκατομμύρια λίρες. Κατά τον κ. Σούνακ, «ήταν η σωστή πολιτική τη στιγμή που υιοθετήθηκε».
Το νέο πρόγραμμα θα ισχύσει για έξι μήνες με έναρξη το Νοέμβριο και θα αφορά τους εργαζόμενους, που θα επιστρέψουν στη δουλειά τους αλλά μόνο για μερική απασχόληση λόγω αδυναμίας κάλυψης του πλήρους μισθού τους από τον εργοδότη.
Οι υπάλληλοι αυτοί θα πρέπει να εργάζονται για τουλάχιστον το 33% του συνηθισμένου ωραρίου τους. Η κυβέρνηση θα καταβάλλει το ένα τρίτο του μισθού του υπαλλήλου για τις χαμένες ώρες εργασίας μέχρι ποσού 697 λιρών το μήνα. Το άλλο τρίτο του μισθού που αντιστοιχεί στις χαμένες ώρες εργασίας θα πρέπει να πληρώνεται από τον εργοδότη, ο οποίος θα πληρώνει τον υπάλληλο και για τις ώρες που θα εργάζεται, ενώ το άλλο τρίτο θα χάνεται.
Πρόκειται για σχέδιο βασισμένο στο γερμανικό αντίστοιχο πρότυπο της μειωμένης εργασίας. Κατά τον κ. Σούνακ επικεντρώνεται στη διάσωση «βιώσιμων θέσεων εργασίας».
Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης επέκταση του επιδόματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και παράταση του χρόνου αποπληρωμής εκτάκτων επιχειρηματικών δανείων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Ο κ. Σούνακ εξήγγειλε επιπλέον ότι ο ΦΠΑ για την εστίαση και τον τουρισμό θα διατηρηθεί στο μειωμένο 5% έως το Μάρτιο του 2021 και δε θα επιστρέψει στο 20% τον Ιανουάριο, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Σημειώνεται δε ότι η προγραμματισμένη για το Νοέμβριο παρουσίαση του προϋπολογισμού για το επόμενο οικονομικό έτος ακυρώθηκε από τον κ. Σούνακ, λόγω των νέων εκτάκτων μέτρων.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Προς χρήση από όλους τους κατόχους έξυπνων κινητών τηλεφώνων στην Αγγλία και στην Ουαλία διατίθεται από σήμερα η εφαρμογή του προγράμματος ιχνηλάτησης της εθνικής υπηρεσίας υγείας NHS.
Η εφαρμογή είχε αρχίσει να δοκιμάζεται σε συγκεκριμένες περιοχές προ μηνών, αλλά τεχνικά προβλήματα καθυστέρησαν την ανάπτυξή της.
Ο χρήστης θα μπορεί να ενημερώνει για συμπτώματα του κορωνοϊού και για πιθανή θετική διάγνωση και στη συνέχεια όσοι έχουν έρθει σε στενή επαφή μαζί του θα λαμβάνουν ειδοποίηση ώστε να αυτοπεριορίζονται και να κανονίζουν να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες στη Λευκορωσία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της αιφνίδιας ορκωμοσίας του Αλεξάντρ Λουκασένκο στην προεδρία της Λευκορωσίας, παρά τις διαδηλώσεις ιστορικών διαστάσεων που πραγματοποιούνται με την απαίτηση της αποχώρησής του από την εξουσία, την οποία κατέχει εδώ και 26 χρόνια.
Η Τουρκία πιστεύει ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για αποκλιμάκωση, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία χθες βράδυ, ενώ υποστήριξε ότι η πορεία των διερευνητικών συνομιλιών εξαρτάται από τα βήματα της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ αναμενόταν το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη να εγκρίνει και να ανακοινώσει την επιβολή νέας καραντίνας σε εθνικό επίπεδο από αύριο Παρασκευή, εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό.
Αναμενόταν η έγκριση της απόφασης από το υπουργικό συμβούλιο, που συγκλήθηκε εκτάκτως.
Τα νέα περιοριστικά μέτρα προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν ως το απόγευμα της 10ης Οκτωβρίου, την ημέρα της Σιμχάτ Τορά, σημαντικής εβραϊκής θρησκευτικής εορτής.
Περιλαμβάνουν το κλείσιμο σχεδόν όλων των εμπορικών επιχειρήσεων, πλην εργοστασίων, υπηρεσιών και καταστημάτων που θεωρείται απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Διαδηλώσεις και προσευχές θα επιτρέπονται μόνο κατά μικρές ομάδες, ως και είκοσι ανθρώπων, και μόνο σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου από τους τόπους κατοικίας των πολιτών.
Οι αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν θα ανασταλούν.
Την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει μέτρα σε εθνική κλίμακα για τρεις εβδομάδες, επιτρέποντας πάντως στους πολίτες να βγαίνουν από το σπίτι τους για να αθλούνται, για να συμμετέχουν σε πολιτικές εκδηλώσεις και προσευχές, ενώ άφησε πολλές επιχειρήσεις εν μέρει ανοικτές.
Όμως, καθώς οι νέες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 συνεχίζουν να είναι χιλιάδες καθημερινά, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκρινε ότι η χώρα βρίσκεται «σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και εισηγήθηκε να ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.
Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 11.316 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 204.690. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στην ισραηλινή επικράτεια, τον Φεβρουάριο. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα έφθασαν επίσης σε επίπεδο ρεκόρ, στα 58.400.
Το ίδιο διάστημα, άλλοι 40 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας να φθάνει τους 1.325 ως αυτό το στάδιο.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε σε 668 από 657, ενώ συνολικά στα ισραηλινά νοσοκομεία παραμένουν 1.370 ασθενείς.
Το σύνολο των ανθρώπων που κρίνεται πως έχουν αναρρώσει αυξήθηκε χθες κατά 4.212 στους 144.963.
Πηγή: ΑΠΕ
Την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε ο νέος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.
Πιθανή θεωρείται η παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε τις επόμενες ώρες, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη συνολικά κινείται προς την κατεύθυνση καλύτερων ελέγχων για τον περιορισμό της πανδημίας της COVID-19.
«Παντού στην Ευρώπη, κινούμαστε τις ερχόμενες εβδομάδες ούτως ώστε να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας στον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας», δήλωσε ο Μακρόν στην επενδυτική διάσκεψη "Choose France".
Η κυβέρνηση του Μακρόν εξετάζει αυτή τη στιγμή εάν θα επιβάλει ένα τρίτο, πανεθνικό lockdown στη Γαλλία για να ανακόψει την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού, με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη.
Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι η Ευρώπη αντέδρασε σε ταχείς ρυθμούς στην κρίση της COVID-19, κάτι που έδειξε επίσης ότι χρειάζεται να είναι περισσότερο κυρίαρχη και αυτόνομη σε τομείς όπως η υγειονομική φροντίδα, η ενέργεια ή η τεχνολογία.
Ο Μακρόν δήλωσε επίσης στη διάσκεψη μέσω βιντεοσύνδεσης ότι η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ αποτελεί ευκαιρία για την Ευρώπη.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Moderna ακύρωσε τις προγραμματισμένες για αύριο, Τρίτη, παραδόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού στην Πολωνία, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως τα εμβόλια μπορεί να παραδοθούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το νωρίτερο.
"Δυστυχώς η αυριανή παράδοση εμβολίων της Moderna ακυρώθηκε. Θα τροποποιήσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού αν χρειαστεί", δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο ανώτατος σύμβουλος του Πολωνού πρωθυπουργού Μίκαλ Ντβόρζικ.
Η Πολωνία λαμβάνει εμβόλια στο πλαίσιο ενός προγράμματος εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Βαρσοβία έχει παραγγείλει επίσης εμβόλια εκτός της συμφωνίας της ΕΕ, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.
Η Πολωνία έχει εμβολιάσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 700.000 ανθρώπους, κυρίως υγειονομικούς και ορισμένους ηλικιωμένους. Η χώρα σχεδίαζε να εμβολιάσει τρία εκατομμύρια ανθρώπους το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.031 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 1.867.223.
Το ίδιο διάστημα, άλλοι 90 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 46.827 νεκρούς από την 3η Μαρτίου 2020, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα.
Η επαρχία του Μπουένος Άιρες (2.091 κρούσματα σε 24 ώρες), παραμένει η περιοχή της χώρας που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα. Στην ίδια την πρωτεύουσα καταγράφηκαν 706 μολύνσεις.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Η Τουρκία παρέλαβε σήμερα 6,5 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού της κινεζικής Sinovac Biotech, όπως μετέδωσε το CNN Turk και άλλα μέσα ενημέρωσης, γεγονός που θα επιτρέψει να συνεχιστεί η διάθεσή του σε εθνικό επίπεδο.
Μια πρώτη παράδοση τριών εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου είχε ήδη φθάσει στην Τουρκία και χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό 1,245 εκατομμυρίου πολιτών, κυρίως εργαζομένων στον τομέα της υγείας και ηλικιωμένων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Το κρατικό δίκτυο TRT Haber μετέδωσε ότι η τελευταία αποστολή, που εντάσσεται σε μια συνολική αποστολή δέκα εκατομμυρίων δόσεων, έφθασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης νωρίς σήμερα το πρωί με πτήση της Turkish Airlines από το Πεκίνο.
Περίπου 600.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν μέσα σε δύο μόλις ημέρες όταν ξεκίνησε η χορήγηση το εμβολίου στα μέσα Ιανουαρίου, αλλά στη συνέχεια ο ρυθμός εμβολιασμού επιβραδύνθηκε έπειτα και από τον εμβολιασμό των υγειονομικών.
Το υπουργείο Υγείας θα εξετάσει την νέα παραλαβή, διαδικασία που σύμφωνα με τους γιατρούς διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες, προτού ξεκινήσει η χορήγηση των εμβολίων. Αυτό σημαίνει ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες η Τουρκία θα πραγματοποιεί περίπου 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα.
Η Τουρκία έχει καταγράψει περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και 25.073 θανάτους από COVID-19.
Μια αύξηση των κρουσμάτων τους τελευταίους μήνες ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει λόκνταουν τα σαββατοκύριακα από τον Δεκέμβριο, αλλά τις τελευταίες ημέρες ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έπεσε κάτω από τα 6.000, από 33.000 και πλέον που ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος έκλεψε την παράσταση κατά την ορκωμοσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν χάρη στην ασυνήθιστη αμφίεσή του και το σκυθρωπό ύφος του, πίσω από τη μάσκα προστασίας, δήλωσε σήμερα ικανοποιημένος γιατί αυτή ακριβώς η εικόνα του μπορεί να βοηθήσει να συγκεντρωθούν εκατομμύρια δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η φωτογραφία του Σάντερς με τα χοντρά, πλεχτά γάντια και το χακί μπουφάν, που αψηφούσε κάθε ενδυματολογικό κώδικα έγινε viral στο διαδίκτυο. Στα μιμίδιά της, αγγίζει με τα γάντια του το χέρι του Θεού στην περίφημη τοιχογραφία του Μιχαήλ Αγγέλου στην Καπέλα Σιξτίνα, βοηθά την Ντέμι Μουρ να πλάσει ένα αγγείο με τον πηλό της στην ταινία «Αόρατος Εραστής» ή συμμετέχει στη Διάσκεψη της Γιάλτας, στο πλάι του Ουίνστον Τσόρτσιλ του Φράνκλιν Ρούζβελτ και του Ιωσήφ Στάλιν.
Όταν ρωτήθηκε σήμερα από το CNN αν διασκεδάζει με τα μιμίδιά του όσο και ο υπόλοιπος κόσμος, ο 79χρονος γερουσιαστής, κάνοντας μια γκριμάτσα, απάντησε ότι χαίρεται επειδή τα πλεχτά γάντια, η μάσκα του και το βλοσυρό βλέμμα του θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χρυσάφι για τους Αμερικανούς που έχουν ανάγκη. «Όχι μόνο διασκεδάζουμε αλλά αυτό που κάνουμε εδώ στο Βερμόντ είναι ότι θα πουλάμε σε όλη τη χώρα πουλόβερ και μπλουζάκια και όλα τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, ελπίζω γύρω στα δύο εκατομμύρια δολάρια, θα πάνε σε προγράμματα όπως το Meals on Wheels (σ.σ. «Γεύματα σε τροχούς») που παρέχουν φαγητό σε ηλικιωμένους με χαμηλό εισόδημα», είπε.
«Επομένως, φαίνεται ότι είναι κάτι καλό, όχι μόνο κάτι αστείο», πρόσθεσε.
Η δασκάλα Τζεν Έλις ανέφερε στο Twitter ότι έπλεξε τα γάντια χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο μαλλί από παλιά πουλόβερ και τα δώρισε στον Σάντερς πριν από δύο χρόνια. Ο γερουσιαστής ξεχώρισε στην ορκωμοσία, όχι μόνο για τα γάντια του αλλά και για το μπουφάν που φορούσε και τον μεγάλο, κίτρινο φάκελο που κρατούσε.
«Είμαι σίγουρος ότι ο γερουσιαστής Σάντερς θα φορούσε ακριβώς τα ίδια ακόμη και αν ήταν η δική του ορκωμοσία», σχολίασε ένας χρήστης του Twitter.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam εκτιμά σήμερα, στην έκθεσή της για τις ανισότητες που δίνει στη δημοσιότητα όπως κάθε χρόνο, ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη κάλυψαν ήδη τις ζημίες που υπέστησαν αν δεν μεγέθυναν τα πλούτη τους εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, επαναλαμβάνοντας την πρότασή της να φορολογηθούν περισσότερο οι μεγάλες περιουσίες για να καταπολεμηθεί αυτός που αποκαλεί «ιό της ανισότητας».
«Οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο επανήλθαν στο επίπεδο-ρεκόρ των περιουσιών τους που καταγραφόταν πριν από την πανδημία μέσα σε μόλις εννέα μήνες, ενώ οι φτωχότεροι θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια για να συνέλθουν από τον οικονομικό αντίκτυπο» της υγειονομικής και της συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζει η ΜΚΟ στην έκθεσή της, η οποία δημοσιοποιείται την ημέρα που ξεκινούν οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ (WEF) - φέτος θα διεξαχθεί ψηφιακά, όχι στο Νταβός της Ελβετίας ως είθισται -, με διάρκεια μέχρι την Παρασκευή.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη 18η Μαρτίου ως την 31η Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η οποία βασίζεται στα δεδομένα του αμερικανικού περιοδικού Forbes και της ελβετικής τράπεζας Crédit Suisse.
Στη Γαλλία, οι δισεκατομμυριούχοι - συμπεριλαμβανομένου του Μπερνάρ Αρνό, του ανθρώπου με την 3η μεγαλύτερη περιουσία στον πλανήτη, πίσω από δύο Αμερικανούς, τον Τζεφ Μπέζος και τον Ίλον Μασκ - «κέρδισαν περίπου 175 δισεκατομμύρια ευρώ» την υπό εξέταση περίοδο, ξεπερνώντας έτσι «το επίπεδο του πλούτου τους πριν από την κρίση». Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση, πίσω από αυτές που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ και στην Κίνα.
Μπροστά σε αυτή την έξαρση των ανισοτήτων, η Όξφαμ επαναλαμβάνει τις προτάσεις των οικονομολόγων Τομάς Πικετί και Γκαμπριέλ Ζικμάν, να αυξηθούν δηλαδή οι φορολογικοί συντελεστές για τους πλουσιότερους.
«Η κρίση του (νέου) κορονοϊού πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής ως προς τη φορολογία των πλουσιότερων ανθρώπων και των μεγάλων επιχειρήσεων», τονίζει η Όξφαμ. Πρέπει να δώσει την ευκαιρία να υπάρξει «επιτέλους δίκαιη φορολόγηση», να γίνει η στιγμή που θα τερματιστεί η «κούρσα προς τον πάτο» του επιπέδου των φορολογικών συντελεστών, θα αρχίσει «η κούρσα προς την κορυφή».
Η φορολογία «μπορεί να πάρει τη μορφή φόρων στην περιουσία, φόρων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και μέτρων για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής», επισημαίνεται στην έκθεση.
Η ΜΚΟ επικαλείται το παράδειγμα της Αργεντινής, όπου υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο νόμος που επιβάλλει έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στους κατόχους των μεγαλύτερων περιουσιών, που εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει περίπου 3 δισεκ. δολάρια, με τα οποία θα καλυφθούν τα κόστη ιατροφαρμακευτικού υλικού και μέτρα ανακούφισης των φτωχότερων και των μικρών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στη Γαλλία, όπου ο φόρος στις μεγάλες περιουσίες καταργήθηκε το 2018, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να αυξήσει τους φόρους για τους πλουσιότερους ως τα τέλος της πενταετίας της, το 2022, για να χρηματοδοτηθεί το δαπανηρό σχέδιο στήριξης της οικονομίας της χώρας.
Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της έκθεσης, το παράρτημα της Όξφαμ στη Γαλλία αρχίζει σήμερα εκστρατεία για να καταγγείλει το φαινόμενο των ανισοτήτων.
«Ελευθερία, ανισότητες, αδελφοσύνη»: η αιχμηρή παράφραση του ρητού που συνοψίζει τα ιδεώδη της Δημοκρατίας της Γαλλίας θα δεσπόζει στην εκστρατεία. Αφίσες με το σύνθημα θα τοποθετηθούν σε εμβληματικές τοποθεσίες σε δέκα γαλλικές πόλεις, ανάμεσά τους το Παρίσι, τη Λιόν και τη Λίλλη.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιβάλλει εκ νέου από σήμερα Δευτέρα απαγόρευση εισόδου στους περισσότερους αλλοδαπούς που ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, την Ιρλανδία και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, δήλωσε αξιωματούχος στον Λευκό Οίκο.
Ο Τζο Μπάιντεν θα επεκτείνει μάλιστα την απαγόρευση στους ταξιδιώτες που βρίσκονταν πρόσφατα στη Νότια Αφρική, εξαιτίας των πληροφοριών ότι παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, που κατά τα φαινόμενα είναι ακόμη πιο μεταδοτικά, διαγνώστηκαν στις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η απόφαση αυτή του αμερικανού νέου προέδρου εντάσσεται στο σχέδιό του για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, εν μέσω της έξαρσής της στη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από αυτή στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, τόσο ως προς τα κρούσματα του SARS-CoV-2 (25,1 εκατ.), όσο και ως προς τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 (πάνω από 419.000).
Ο κ. Μπάιντεν εκτίμησε την Παρασκευή ότι ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ενδέχεται να «ξεπεράσουν κατά πολύ τους 600.000» στις ΗΠΑ.
Από τις πρώτες ημέρες αφότου ανέλαβε την εξουσία, την περασμένη Τετάρτη, ο νέος πρόεδρος κατέστησε αυστηρότερους τους κανόνες για τη χρήση μάσκας και έδωσε εντολή να τίθενται σε καραντίνα όλοι όσοι μεταβαίνουν στις ΗΠΑ αεροπορικώς.
Τη 19η Ιανουαρίου, πρακτικά την τελευταία του πλήρη ημέρα στο αξίωμα, ο Ρεπουμπλικάνος τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε ότι η απαγόρευση εισόδου στους αλλοδαπούς ταξιδιώτες που έρχονται από μεγάλο μέρος της Ευρώπης και από τη Βραζιλία επρόκειτο να αρθεί την 26η τρέχοντος, όμως η εκπρόσωπος του κ. Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι η προεδρική εντολή αυτή θα ακυρωνόταν αμέσως.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αρχικά, την 31η Ιανουαρίου 2020, την απαγόρευση εισόδου σε αλλοδαπούς ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα, για να ανασχεθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Το μέτρο επεκτάθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες τη 14η Μαρτίου της περασμένης χρονιάς.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
Συνεχίζονται να καταγράφονται κρούσματα και θάνατοι διεθνώς, με την Γαλλία να σκέφτεται τρίτο lockdown.
Συγκεκριμένα, τρίτο lockdown τον Φεβρουάριο, εισηγείται ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής Κυβέρνησης, ενώ σε καραντίνα 500 εργαζόμενοι της Airbus στο Αμβούργο, μετά τον εντοπισμό μιας εστίας του νέου κορωνοϊού σε εργοστάσιο της εταιρείας.
Επιπρόσθετα, στις ΗΠΑ ξεπέρασαν το όριο των 25 εκατομμυρίων τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και πάνω από 417.000 νεκροί, στον Ισημερινός καταγράφηκαν πάνω από 3.000 κρούσματα και 25 θάνατοι, στο Μεξικό σημειώθηκαν 530 θάνατοι και καταγράφηκαν σχεδόν 11.000 κρούσματα , με τον Πρόεδρο της χώρας να ανακοινώνεται ότι μολύνθηκε από τον SARS-CoV-2, στην Κούβα καταγράφηκαν : 634 κρούσματα και 3 θάνατοι, στην Βολιβία, ξεπέρασαν τα 200.000 τα κρούσματα και οι θάνατοι πλησιάζουν τους 10.000, στην Βραζιλία ξεπέρασαν τους 217.000 οι νεκροί και καταγράφηκαν σχεδόν 8,9 εκατ. Κρούσματα, στην Κίνα καταγράφηκαν 124 κρούσματα .
Γαλλία
Η Γαλλία ενδέχεται να χρειαστεί και τρίτο lockdown, ίσως κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών του Φεβρουαρίου, λόγω των νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στη χώρα, δήλωσε χθες ο κορυφαίος σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν την πανδημία.
Οι Γάλλοι μαθητές κατά παράδοση έχουν δύο εβδομάδες διακοπές τον Φεβρουάριο (σε διαφορετικές ημερομηνίες, ανάλογα με την περιοχή), αρχής γενομένης από τις 6 Φεβρουαρίου.
"Πιθανότατα θα χρειαστεί μια νέα καραντίνα. Το αν θα είναι πολύ αυστηρή, όπως του Μαρτίου, ή πιο χαλαρή, όπως εκείνη του Νοεμβρίου, είναι πολιτική απόφαση", είπε ο Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, ο επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.
Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να αποφασίσει αν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν στη Γαλλία 18.436 νέα κρούσματα της Covid-19 και 72 θάνατοι, πολύ λιγότεροι από τους 230 του Σαββάτου. Αυξήθηκαν όμως οι εισαγωγές σε νοσοκομεία, κατά 493 και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ, κατά 69. Οι αριθμοί αυτοί συνιστούν τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τα μέσα Νοεμβρίου.
Συνολικά, χθες νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία 26.393 άνθρωποι και στις ΜΕΘ 2.965.
Γερμανία
Η εταιρεία Airbus ανακοίνωσε χθες ότι περίπου 500 υπάλληλοί της έχουν τεθεί σε καραντίνα αφού 21 εργαζόμενοι σε ένα εργοστάσιό της στο Αμβούργο βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό.
Η αεροναυπηγική εταιρεία ανέφερε ότι ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να παραμείνουν στα σπίτια τους, για προληπτικούς λόγους. Εξετάζεται το αν τα μέτρα θα επηρεάσουν την παραγωγή στο εργοστάσιο.
Ένας εκπρόσωπος των υγειονομικών υπηρεσιών του Αμβούργου είπε ότι ερευνάται ακόμη πώς προκλήθηκε αυτό το ξέσπασμα της επιδημίας. Προς το παρόν είναι ασαφές αν οι εργαζόμενοι έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή του SARS-CoV-2 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία και εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη, πρόσθεσε.
Οι υγειονομικές αρχές διέταξαν την καραντίνα την Παρασκευή και θα είναι σε θέση πιθανότατα να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις για το είδος του ιού κατά το δεύτερο μισό της επόμενης εβδομάδας, σημείωσε ο ίδιος.
Το Σάββατο οι γερμανικές αρχές έθεσαν σε καραντίνα το νοσοκομείο Χούμπολτ του Βερολίνου, αφού 20 ασθενείς και εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στη βρετανική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού. Η καραντίνα αφορά περίπου 1.500 γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους, καθώς και πάνω από 400 ασθενείς.
ΗΠΑ
Ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξεπέρασε χθες Κυριακή τα είκοσι πέντε εκατομμύρια, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, την ώρα που αρκετές πολιτείες σπεύδουν να επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού, ενώ παράλληλα ταυτοποιούνται παραλλαγμένα, ακόμη πιο μολυσματικά στελέχη του νέου κορωνοϊού.
Ορισμένες πολιτείες, όπως η Βόρεια Ντακότα και η Δυτική Βιρτζίνια, έχουν ήδη αξιοποιήσει πάνω από το 83% των δόσεων που τους παραδόθηκαν για να ανοσοποιήσουν τους πληθυσμούς τους, κατά τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) που δημοσιοποιήθηκαν χθες Κυριακή.
Η Βιρτζίνια έχει προχωρήσει στους λιγότερους εμβολιασμούς, έχει αξιοποιήσει το 42% των δόσεων που προμηθεύτηκε.
Συνολικά στις ΗΠΑ έχουν γίνει 21,8 εκατ. εμβολιασμοί ως εδώ, δηλαδή έχει ανοσοποιηθεί περί το 6% του πληθυσμού της χώρας. Τα δύο εμβόλια η χρήση των οποίων έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής χορηγούνται σε δύο δόσεις.
Η Αλάσκα έχει ανοσοποιήσει το υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού της (13%) σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα μέχρι εδώ, ακολουθούμενη από τη Δυτική Βιρτζίνια (11%).
Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων μοιάζει να αρχίζει να επιβραδύνεται, έπειτα από τη φοβερή έξαρση της πανδημίας μετά τις γιορτές των Ευχαριστιών, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Περίπου το 25% του συνόλου των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ - τη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία σε απόλυτους αριθμούς - επιβεβαιώθηκε μέσα στις προηγούμενες 30 ημέρες.
Η ανάλυση του Ρόιτερς δείχνει ότι πέρασαν 200 ημέρες ώσπου οι ΗΠΑ να φθάσουν τα πρώτα 5 εκατομμύρια κρούσματα, 93 ημέρες για να φθάσουν από τα 5 στα 10 εκατομμύρια, 31 ημέρες για να φθάσουν από τα 10 στα 15 εκατ., 25 ημέρες για να φθάσουν από 15 στα 20 εκατ. και 24 ημέρες για να φθάσουν από τα 20 στα 25 εκατομμύρια κρούσματα.
Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στις ΗΠΑ επίσης αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό φέτος, με πάνω από 70.000 νεκρούς ήδη, μέσα σε 25 ημέρες. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει πλέον ξεπεράσει τους 417.000 νεκρούς εκτιμάται ότι η χώρα θα θρηνεί πάνω από 500.000 χαμένες ανθρώπινες ζωές τον Φεβρουάριο.
Ο αριθμός των ασθενών που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία υποχωρεί τις τελευταίες δέκα ημέρες και την περασμένη Πέμπτη υποχώρησε κάτω από τους 120.000, για πρώτη φορά από την 27η Δεκεμβρίου.
Ισημερινός
Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.060 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα των Άνδεων να φθάνει τους 241.292.
Παράλληλα, άλλοι 25 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει επίσημα τους 9.968 νεκρούς. Ωστόσο, στον απολογισμό αυτό πρέπει να προστεθούν άλλοι περίπου 4.600 θάνατοι που θεωρείται ότι οφείλονταν στην ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, ενώ γιατροί, επιστήμονες και αιρετοί, όπως η Σίνθια Βιτέρι, η δήμαρχος της Γουαγιακίλ, έχουν επισημάνει πως ότι ο επίσημος απολογισμός μάλλον είναι πολύ υποτιμημένος σε σχέση με τον πραγματικό.
Επίσης χθες Κυριακή, ο ρυθμιστικός φορέας του τομέα ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου που ανέπτυξαν από κοινού η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Την 20ή Ιανουαρίου, η χώρα της Λατινικής Αμερικής παρέλαβε 8.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech. Η υπόλοιπη πρώτη παρτίδα (86.000 δόσεις) αναμένεται να παραδοθεί στη χώρα προοδευτικά ως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 530 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 10.872 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως εδώ τους 149.614 νεκρούς επί συνόλου 1.763.219 μολύνσεων.
Σε απόλυτους αριθμούς, το Μεξικό καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, με βάση τα επίσημα δεδομένα. Μόνο οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία - κράτη με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς από τον μεξικανικό (128 εκατ.) - έχουν ανακοινώσει υψηλότερους αριθμούς θανάτων ως εδώ.
Νωρίτερα χθες, ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, 67 ετών, ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε πως μολύνθηκε από τον SARS-CoV-2, παρουσιάζει "ήπια" συμπτώματα της COVID-19, παρακολουθείται από γιατρούς κι εξέφρασε αισιοδοξία.
Κούβα
Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 634 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν ακόμη τρεις ασθενείς με την COVID-19.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 194 νεκρούς επί συνόλου 21.261 μολύνσεων στη χώρα της Καραϊβικής, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας.
Ο κ. Ντουράν διευκρίνισε ότι από τα νέα κρούσματα, 591 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα και διαγνώστηκαν και στις 15 επαρχίες της χώρας, ενώ 43 εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τον Παναμά, την Αϊτή, τη Νότια Αφρική, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Ιταλία, την Ισπανία, τον Ισημερινό, την Κροατία, την Κολομβία και τον Καναδά.
Βολιβία
Στη Βολιβία ξεπέρασαν χθες Κυριακή τις 200.000 οι μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, ενώ η χώρα πλησιάζει το τραγικό ορόσημο των 10.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της, τον Μάρτιο του 2020.
Σύμφωνα με το νεότερο ενημερωτικό δελτίο για την επιδημιολογική κατάσταση που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας, διαγνώστηκαν 1.048 κρούσματα χθες, ενώ ακόμη 58 ασθενείς υπέκυψαν.
Ο απολογισμός της πανδημίας έφθασε έτσι τους 9.985 νεκρούς επί συνόλου 201.037 κρουσμάτων ως αυτό το στάδιο.
Σάντα Κρους και Λα Πας είναι οι περιοχές όπου καταγράφονται οι περισσότερες μολύνσεις στο δεύτερο κύμα. Γιατροί ζητούν από την κυβέρνηση να επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αλλά αυτή εναντιώνεται στην πρόταση, επιχειρηματολογώντας ότι εάν επιβληθεί νέο lockdown θα υποστεί δυσβάστακτο πλήγμα η οικονομία.
Στην αρχή της χρονιάς, η βολιβιανή κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι συμφώνησε να αγοράσει 10 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και του εμβολίου της AstraZeneca, που προβλέπεται να έχουν παραδοθεί στη χώρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο.
Βραζιλία
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 28.323 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 592 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον λατινοαμερικάνικο γίγαντα των 212 εκατ. κατοίκων έχει φθάσει ως εδώ τους 217.037 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 8,9 εκατομμυρίων μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Η Βραζιλία, όπου το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού είχε διαγνωστεί την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων σε απόλυτα μεγέθη.
Κίνα
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή ενημερώθηκε για την επιβεβαίωση 124 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, από 80 την προηγουμένη, με την αύξησή τους να αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε μέχρι τώρα ασυμπτωματικούς φορείς του νέου κορωνοϊού που εκδήλωσαν όμως πλέον συμπτώματα της COVID-19 στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν.
Η ηπειρωτική Κίνα είναι αντιμέτωπη με το σοβαρότερο και πιο επίμονο ξέσπασμα της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 τις τελευταίες εβδομάδες.
Από τα 117 κρούσματα που οφείλονταν σε μόλυνση στην κοινότητα, οι 67 περιπτώσεις, εκ των οποίων 64 ήταν μέχρι χθες ασυμπτωματικοί φορείς, διαγνώστηκαν στην Τζιλίν. Η επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ κατέγραψε 35 κρούσματα, η Χεμπέι επιβεβαίωσε 11.
Μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει συγκριτικά χαμηλός σε σχέση με αυτούς που ανακοινώνονται σε πολλές άλλες χώρες, η κυβέρνηση της πολυπληθέστερης χώρας στον πλανήτη είναι αποφασισμένη να ελέγξει την κατάσταση, καθώς τον επόμενο μήνα εορτάζεται το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος και εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν.
Οι αρχές στις περιοχές που πλήττονται επιβάλλουν τοπικά lockdown που αφορούν εκατομμύρια πολίτες, περιορίζουν τις μετακινήσεις, κάνουν μαζικά τεστ για να περιορίσουν τα ξεσπάσματα.
Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν χθες - το υπουργείο δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα - μειώθηκε σε 45, από 92 την προηγουμένη.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.850 ασθενείς με την COVID-19 (+50 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 109 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+14).
Πηγές ΚΥΠΕ - ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Xinhua – AFP
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της ιστοσελίδας του ΡΙΚ διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή χωρίς επεξεργασία και χωρίς γραπτή άδεια του ΡΙΚ.
Copyright © 2014
Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου