Καταδικάζει την αστυνομική βία ο Γκουτέρες, αντιδράσεις διεθνώς για το θάνατο Τζορτζ Φλόϊντ

 Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκτιμά ότι αν οι διαδηλώσεις πρέπει να πραγματοποιούνται ειρηνικά, η αστυνομική βία πρέπει να διερευνάται στις ΗΠΑ, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

"Οι αρχές πρέπει να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση στον τρόπο που διαχειρίζονται τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ", όπως και αλλού, πρόσθεσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς, κατά την καθημερινή του ενημέρωση του Τύπου. "Είδαμε τις τελευταίες ημέρες κρούσματα αστυνομικής βίας. Ολα τα κρούσματα πρέπει να διερευνηθούν", δήλωσε.

"Οι δυνάμεις της αστυνομίας ανά τον κόσμο πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλη κατάρτιση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και χρειάζεται επίσης επένδυση στην κοινωνική και την ψυχολογική υποστήριξη προς την αστυνομία για να μπορεί να κάνει ένα αποτελεσματικό έργο στην προστασία της ανθρώπινης κοινότητας", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ εκφράζει επίσης ανησυχία για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε. Σε μήνυμά του στο Twitter αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε υπογραμμίσει πως "όταν οι δημοσιογράφοι δέχονται επίθεση, τότε οι κοινωνίες είναι αυτές που δέχονται επίθεση".

"Καμιά δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την ελευθερία του Τύπου", επισήμανε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. Μετά τον θάνατο πριν από μια εβδομάδα του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, οι ΗΠΑ συγκλονίζονται από βίαιες διαδηλώσεις που καταγγέλλουν τις αστυνομικές ωμότητες και τον ρατσισμό.

Κατανοώ την οδύνη σας λέει στους διαδηλωτές ο Τριντό

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι "κατανοεί" την οργή και την "οδύνη" των νεαρών μαύρων συμπατριωτών του, μετά τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία και τον ρατσισμό, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά. "Θέλω να απευθυνθώ στους νεαρούς μαύρους Καναδούς: σας αφουγκράζομαι, ακούω την ανησυχία, τον θυμό, την οδύνη σας. Σας ακούω όταν λέτε ότι σας θυμίζει την οδυνηρή εμπειρία του ρατσισμού και των διακρίσεων", είπε ο Τριντό κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί.

"Για πάρα πολλούς Καναδούς, αυτά που συμβαίνουν στην άλλη πλευρά των συνόρων (στις ΗΠΑ) αυτή τη στιγμή είναι γνώριμες εικόνες. Ο ρατσισμός απέναντι στους μαύρους, οι συστηματικές διακρίσεις, η αδικία, αυτά υπάρχουν και σε εμάς εδώ", συνέχισε. Το Σαββατοκύριακο έγιναν μεγάλες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στο Τορόντο, το Βανκούβερ και το Μόντρεαλ.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία στον Καναδά, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους προς τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ, μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.

Στο Μόντρεαλ, μετά την ειρηνική διαδήλωση 10.000 ανθρώπων αστυνομικοί συγκρούστηκαν με μια ομάδα ταραξιών που έσπασαν βιτρίνες και λεηλάτησαν πολλά εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της πόλης. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και προχώρησε σε δέκα συλλήψεις. Ο Τριντό καταδίκασε εκείνους που "διείσδυσαν στη διαδήλωση" και προκάλεσαν τα επεισόδια.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης για τη δημοσιοποίηση, τον περασμένο Σεπτέμβριο, φωτογραφιών και ενός βίντεο που είχε τραβηχθεί πριν από πάνω από 20 χρόνια και τον έδειχνε μεταμφιεσμένο σε μαύρο. "Μετανιώνω για τις επιλογές που έκανα πριν από πολύ καιρό, έχω ζητήσει συγγνώμη από εκείνους που πλήγωσα με τις πράξεις μου", υπενθύμισε.

Διαδήλωση σε Γαλλία - αντίδραση κομμάτων σε Γερμανία

Μερικές δεκάδες διαδηλωτές γονάτισαν χθες σε μια σιωπηρή διαμαρτυρία, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον Τζορτζ Φλόιντ, τον Αφροαμερικανικό ο θάνατος του οποίου κατά τη διάρκεια της σύλληψής του την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε μεγάλες κινητοποιήσεις και ταραχές σε πολλές αμερικανικές πόλεις. Ντυμένοι στα μαύρα και φορώντας μάσκες προστασίας, λόγω του κορωνοϊού, οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως "Ο ρατσισμός μας πνίγει", "Δικαιοσύνη για τον Φλόιντ" και "Δεν μπορώ να ανασάνω" - τα τελευταία λόγια του 46χρονου που πάσχιζε να αναπνεύσει ενώ ένας λευκός αστυνομικός είχε γονατίσει στον λαιμό του.

"Ο Τζορτζ Φλόιντ ήταν θύμα ενός ρατσιστικού εγκλήματος, ενός ρατσιστικού φόνου στις ΗΠΑ από έναν αστυνομικό", είπε η Ντομινίκ Σόπο, η επικεφαλής της γαλλικής οργάνωσης SOS Ρατσισμός, που βοήθησε στην οργάνωση της κινητοποίησης.

Στην ανακοίνωσή τους οι οργανωτές ζήτησαν την αλληλεγγύη των αντιρατσιστικών οργανώσεων σε όλη τη Γαλλία, ώστε να καταγγείλουν ένα έγκλημα που "δυστυχώς" είναι "κοινότοπο" στις ΗΠΑ. "Ζητάμε επίσης την υπέρτατη αποφασιστικότητα στη Γαλλία, και σε κρατικό επίπεδο, όπου πρόσφατα καταγγέλθηκαν ρατσιστικές ενέργειες στην αστυνομία", πρόσθεσαν. Αφού παρέμειναν στο σημείο για λιγότερο από μία ώρα, οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από την πρεσβεία ειρηνικά, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς.

"Η κλιμάκωση της βίας στις ΗΠΑ είναι τρομακτική. Τα γεγονότα αυτά φωτίζουν έντονα την καταστροφική δύναμη του ρατσισμού, ο οποίος συνεχίζει να διατρέχει την κοινωνία. Είναι η ρίζα της κοινωνικής αναταραχής", δήλωσε συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ στην Welt της Τρίτης. "Και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι οι μαύροι, οι έγχρωμοι γενικώς, τα άτομα με ιστορικό μετανάστευσης, βιώνουν ρατσισμό καθημερινά και στη Γερμανία. Γι αυτό και ο αγώνας κατά του ρατσισμού πρέπει να διεξάγεται καθημερινά και εδώ", πρόσθεσε ο Πράσινος πολιτικός.

Ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Λαρς Κλίνγκμπάιλ εγείρει -με δήλωσή του την ίδια εφημερίδα- σοβαρές κατηγορίες εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ για τις ταραχές στις Ηνωμένες Πολιτείες: "Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει τώρα το ακριβώς αντίθετο από αυτό που αναμένεται να κάνουν οι πολιτικοί σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση. Ενώ οι πολίτες σε όλη τη χώρα βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία, εκείνος συνεχίζει να διχάζει και να υποδαυλίζει με τα λόγια του τις αντιδράσεις. Ετσι όμως δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά τους ως Προέδρου".

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Γιόχαν Βάντεφουλ "οι ταραχές σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ δείχνουν τον βαθύ διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας. Η κρίση του κορωνοϊού έχει επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες. Αυτό μας δείχνει ξανά με δραματικό τρόπο ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί μόνη της τον εαυτό της και να καταστεί ικανή να δρα. Δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε μόνιμη βάση στον υποτιθέμενο ισχυρό οικονομικό εταίρο και (υποτιθέμενο) εταίρο μας για την ασφάλεια", τόνισε στην "Welt" .

Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ στο τουίτερ "αποκρουστικές. Χρησιμοποιεί ακόμη και τη βία για να εμβαθύνει την πόλωση στη χώρα και την χρησιμοποιήσει για την προεκλογική εκστρατεία", είπε στην ίδια εφημερίδα.

 

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:49

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.