Η καθυστέρηση έγκαιρης λήψης μέτρων στις ΗΠΑ στοίχισε χιλιάδες ζωές

Έρευνα την οποία διεξήγαγε ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Jeffrey Shaman διαπιστώνει ότι αν στις ΗΠΑ τα μέτρα περιορισμού επιβάλλονταν δύο εβδομάδες νωρίτερα, θα υπήρχαν 84% λιγότερα κρούσματα και 82% λιγότεροι θάνατοι από τον κορωνοϊό.
 
Τη σχετική αναφορά αποκαλύπτει το CNN, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ακρίβεια των ευρημάτων δεν έχει ακόμη εξεταστεί από άλλους ειδικούς.
 
Για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν επιδημιολογικά μοντέλα για να μετρήσουν τα ποσοστά μετάδοσης της νόσου στο διάστημα 15 Μαρτίου με 3 Μαΐου και να προσδιορίσουν το αποτέλεσμα που είχαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
 
Αν τα μέτρα λαμβάνονταν μόνο μία εβδομάδα νωρίτερα, θα σώζονταν 36.000 άτομα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη. Για τη Νέα Υόρκη αυτό θα σήμαινε 17.000 λιγότερους θανάτους. Ο δήμαρχος Ντι Μπλάζιο όταν ρωτήθηκε, επικαλέστηκε την έλλειψη διαγνωστικών τεστ. Το πρώτο κρούσμα στη Νέα Υόρκη διαγνώστηκε την 1 Μαρτίου κι ο πρώτος ασθενής έχασε τη ζωή του στις 13 Μαρτίου. Τα σχολεία στο δήμο Νέας Υόρκης έκλεισαν στις 13 Μαρτίου.
 
«Κατά την αρχική ανάπτυξη μιας πανδημίας, οι λοιμώξεις αυξάνονται εκθετικά. Κατά συνέπεια, η έγκαιρη παρέμβαση και η γρήγορη ανταπόκριση είναι κρίσιμες», έγραψαν οι ερευνητές.
 
Ωστόσο, δεν είναι βέβαιοι αν η λήψη μέτρων σε πρώιμα στάδια, όπου δεν ήταν κατανοητό στο ευρύ κοινό το ρίσκο, θα βοηθούσε στην συμμόρφωση του κόσμου με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
 
Τα στοιχεία που δίδει πάντως η έρευνα για το πόσο γρήγορα μπορεί να μεταδοθεί η νόσος, χωρίς τη λήψη μέτρα, αποτελεί και μία προειδοποίηση προς τις αρχές των ΗΠΑ, ότι τώρα που ανοίγουν όλες οι πολιτείες της χώρες, θα πρέπει να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν άμεσα και αποφασιστικά, αν υπάρξει νέα έξαρση.
 
Το Σαββατοκύριακο είναι η τριήμερη αργία της Ημέρας Μνήμης (Memorial Day) που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της θερινής περιόδου στις ΗΠΑ. Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης όλες οι παραλίες και τα πάρκα θα ανοίξουν, εκτός από το Δήμο της Νέας Υόρκης, ενώ η κομητεία του Νάσο για να αποτρέψει την «εισβολή» Νεοϋορκέζεων αποφάσισε να επιτρέπει την είσοδο σε πάρκα και παραλίες μόνο στους κατοίκους της.
 
Η πολιτεία επίσης επιτρέπει την Κυριακή το άνοιγμα των εκκλησιών, θέτοντας όμως ως όριο τα δέκα άτομα. Αντίθετα στη Μασαχουσέτη ο κυβερνήτης επέτρεψε τις θρησκευτικές λειτουργίες, με περιορισμό 40% της χωρητικότητας του ναού.
 
Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ξεπέρασαν το 1.598.000 και οι θάνατοι τους 95.169. Η Ρωσία με 317.000 και η Βραζιλία με 294.000 ακολουθούν. 1.518 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων οι 105 στη Νέα Υόρκη, ενώ ο αριθμός αυτών σε σοβαρά κρίσιμη κατάσταση παραμένει ακόμη καθηλωμένος στους 17.815.

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:06

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Ευρωπαϊκή Ένωση: Προσθήκη 4 ατόμων και 2 οντοτήτων στο παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.