Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τον Οργανισμό Υγείας για 'αποτυχία'

Η πανδημία "ξέφυγε εκτός ελέγχου" σε μεγάλο βαθμό λόγω της δαπανηρής "αποτυχίας" του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανέφερε σήμερα η Ουάσινγκτον, καλώντας για έναν πιο αποτελεσματικό ΠΟΥ.



"Αυτός ο οργανισμός απέτυχε να συλλέξει τις πληροφορίες που χρειαζόταν ο κόσμος και αυτή η αποτυχία στοίχισε πολλές ζωές" δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ Άλεξ Αζαρ στο διήμερο ετήσιο συνέδριο του ΠΟΥ που διεξάγεται διαδικτυακά.

Χωρίς να κατονομάσει την Κίνα, ο Αμερικανός υπουργός είπε: "Σε μια προφανή προσπάθεια να αποκρύψει αυτό το ξέσπασμα, τουλάχιστον ένα κράτος μέλος γελοιοποίησε τις υποχρεώσεις του διαφάνειας, με τεράστιο κόστος για ολόκληρο τον κόσμο".

"Είδαμε ότι ο ΠΟΥ απέτυχε στην βασική του αποστολή ανταλλαγής πληροφοριών και διαφάνειας, όταν τα κράτη μέλη δεν ενεργούν με καλή πίστη. Αυτό δεν μπορεί ποτέ να ξανασυμβεί", πρόσθεσε ο Αζαρ.

Ιταλία

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 225.886 Οι νεκροί έφτασαν τους 32.007. Παράλληλα, 127.326 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 225.435  και είχαν χάσει την ζωή τους 31.908 άνθρωποι ενώ 125.176 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή,  έχασαν την ζωή τους 99  άνθρωποι και καταγράφηκαν  451  νέα κρούσματα.  2.150  ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.   

 Στο μεταξύ, 749 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 10.207 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 55.597 έχει αποφασιστεί ο κατ`οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο μειώθηκε σημαντικά με  224  λιγότερα κρούσματα. Παρουσιάζει  μείωση ο αριθμός των νεκρών: έχασαν την ζωή τους 46 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιασθέντες είναι 216 λιγότεροι από  χθες.

Οι ασθενείς  στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τεσσαρακοστή τρίτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται. Παράλληλα, περιορίζεται και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ`οίκον περιορισμό.

Η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, η οποία αρχικά είχε προγραμματισθεί να ανοίξει τις πύλες της από τις 29 Αυγούστου έως τις 29 Νοεμβρίου 2020--  μεταθέτοντας τη διοργάνωσή της από την αρχική ημερομηνία του Μαίου--αναβλήθηκε πλέον οριστικά για το επόμενο έτος λόγω της πανδημίας της Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές της.

Αυστρία

Σε 196 έχει μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων στην Αυστρία που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με συμπτώματα κορωνοϊού και από αυτούς οι 45 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του  αυστριακού υπουργείου Υγείας στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Κύπρου).

Ο συνολικός αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό ανέρχεται σε 1.026, τη μάχη με τον θάνατο έχουν χάσει έως σήμερα 599 άνθρωποι στη χώρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από το ξέσπασμα της επιδημίας είναι 16.209, ενώ έχουν διενεργηθεί 366.069 διαγνωστικά τεστ.   

Ισπανία

Η Ισπανία κατέγραψε σήμερα 59 νέους θανάτους από τον νέο κορωνοϊό, τον χαμηλότερο απολογισμό εδώ και 2 μήνες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Το σύνολο των νεκρών από τη νόσο Covid-19 ανέρχεται πλέον σε 27.709, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 231.606 από 231.350 μία ημέρα πριν, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Στα στοιχεία περιλαμβάνονται δεδομένα άνω των 24 ωρών, καθώς το υπουργείο Υγείας άλλαξε τις μεθόδους καταγραφής σήμερα.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που οι θάνατοι που καταγράφονται είναι λιγότεροι από 100.

Εξάλλου, και άλλες περιφέρειες στην Ισπανία ξεκίνησαν με τη σειρά τους σήμερα, Δευτέρα, τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, που είναι πλέον πραγματικότητα για το 70% των Ισπανών, από την οποία όμως παραμένουν, προς το παρόν, αποκλεισμένες η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη.

Στη Μαδρίτη, η δεξιά κυβέρνηση της περιφέρειας δεν έχει σταματήσει να εκφράζει την έντονη διαφωνία της με την απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να διατηρήσει τα μέτρα περιορισμού στην πρωτεύουσα, όπου το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις εκατοντάδων ανθρώπων σε αρκετές συνοικίες απαιτώντας την παραίτηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Η Ισπανία, μια χώρα που εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό, σκοπεύει να ανοίξει και πάλι τα σύνορα σε επισκέπτες γύρω στα τέλη Ιουνίου καθώς προχωρά στην άρση του lockdown, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, σε μια αναγκαία ώθηση για τον τουριστικό κλάδο που έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία.

Μια από τις σφοδρότερα πληγείσες χώρες με 27.650 θανάτους και 231.350 κρούσματα, η Ισπανία χαλαρώνει αργά το αυστηρό lockdown που ισχύει από τα μέσα Μαρτίου, στο πλαίσιο του οποίου για ολόκληρες εβδομάδες οι πολίτες δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους ούτε για να αθληθούν.

Βέλγιο

Συνεπεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η θνησιμότητα στο Βέλγιο τον Απρίλιο πλησίασε κατά πρωτοφανή τρόπο τα επίπεδα που καταγράφηκαν στη χώρα την εποχή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με μελέτη Βέλγων ακαδημαϊκών που περιήλθε σε γνώση σήμερα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τον περασμένο μήνα, η χώρα θρήνησε την απώλεια 14.790 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία που είναι ακόμη προσωρινά, αριθμός σαφώς υψηλότερος από έναν συνηθισμένο Απρίλιο, όταν κανονικά οι θάνατοι μένουν κάτω από το όριο των 9.000 κατά μέσο όρο, δείχνει η μελέτη του ολλανδόφωνου Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (VUB).

"Η θνησιμότητα στο Βέλγιο ήταν εξαιρετικά υψηλή, σε πρωτοφανή επίπεδα, ιδιαίτερα κατά περίοδο από 1ης έως 12 Απριλίου. Υπήρχαν 639 θάνατοι στις 10 Απριλίου, υπερδιπλάσιοι από ό,τι θα περίμενε κανείς μια τέτοια μέρα", επισημαίνει η μελέτη.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ένα ποσοστό θνησιμότητας τον Απρίλιο του 2020 μόλις 4% χαμηλότερο από αυτό του Απριλίου του 1941, μεσούσης της ναζιστικής κατοχής στο Βέλγιο.

Βραζιλία

Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, η 76χρονη Μαρία Νούνες Σινίμπου είδε να πεθαίνουν πέντε μέλη της οικογένειάς της -μεταξύ αυτών και τρία παιδιά της- από τον νέο κορωνοϊό που έχει σπείρει τον όλεθρο στο Μαναούς, τη μεγαλύτερη πόλη της Αμαζονίας.

"Δεν θα το φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο στην οικογένειά μου: φανταστείτε, να χάσω τρία παιδιά", είπε η ηλικιωμένη γυναίκα, μια πιστή Καθολική, κοιτάζοντας με θλίψη το αγαλματίδιο της Παρθένου Μαρίας.

Η Μαρία απέκτησε 12 παιδιά. Η πολυμελής οικογένειά της έχει βυθιστεί στο πένθος. Τα παιδιά της είναι ηλικίας από 40 έως 60 ετών, έχει περισσότερα από 60 εγγόνια και πλέον δεν θυμάται πόσα δισέγγονα.

Η Πολιτεία της Αμαζονίας είναι από αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με 20.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.413 θανάτους, με βάση τα επίσημα στοιχεία. Αν και δεν είναι τόσο πυκνοκατοικημένη όσο οι άλλες Πολιτείες (είναι στη 13η θέση με 4 εκατομμύρια κατοίκους), είναι πέμπτη σε αριθμό θανάτων.

Ιρλανδία  

Η ιρλανδική Manna Aero επρόκειτο να διανείμει τις πρώτες παραγγελίες της στους πελάτες μέσω μη επανδρωμένου πτητικού μέσου (drone) στα περίχωρα της πανεπιστημιούπολης του Δουβλίνου τον Μάρτιο, αλλά ακριβώς εκείνην την εποχή η πανδημία του κορωνοϊού έκλεισε τα πάντα στη χώρα και το πιλοτικό της πρόγραμμα δεν αποτελούσε εξαίρεση.

Όμως, μέσα σε μια εβδομάδα η εταιρεία drone δεν το έβαλε κάτω κι άρχισε να δοκιμάζει μια εντελώς διαφορετική ιδέα -- να παραδίδει φάρμακα και ζωτικής σημασίας εφόδια σε απομονωμένους ηλικιωμένους, στους οποίους η ιρλανδική κυβέρνηση είχε συστήσει να παραμείνουν σπίτια τους για να αποφύγουν τη μόλυνση με τον ιό.

Η Ιρλανδία άρχισε σήμερα να χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού που έλαβε στα τέλη Μαρτίου προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, επιτρέποντας το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων και την επιστροφή στη δουλειά ορισμένων εργαζομένων.

Συνολικά 1.543 άνθρωποι που προσβλήθηκαν από την Covid-19 έχουν πεθάνει στην Ιρλανδία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας. Ο αριθμός των ημερήσιων καταγεγραμμένων θανάτων είχε φθάσει τους 77 στις 20 Απριλίου, όμως έπεσε χθες, Κυριακή, στους δέκα.

Κίνα

Η Κίνα τάσσεται υπέρ μιας συλλογικής αναθεώρησης της διεθνούς απάντησης στην πανδημία της COVID-19 υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αφού τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, δήλωσε σήμερα ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του ΠΟΥ ο Σι είπε ότι η Κίνα υπήρξε ανοιχτή και ειλικρινής ως προς την πανδημία που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα στα τέλη του 2019 και θα υποστηρίξει την διενέργεια έρευνας με τρόπο αντικειμενικό και αμερόληπτο.

Ο Σι υποσχέθηκε επίσης δύο δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια διετία για να συμβάλλει έτσι στην αντιμετώπιση της COVID-19 και είπε ότι τα όποια εμβόλια παρασκευαστούν από την Κίνα θα διατεθούν για το κοινό όφελος.

ΕΜΑ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Γκουίντο Ράσι δήλωσε σήμερα ότι η αρχική έγκριση για τη ρεμδεσιβίρη της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας Gilead για τη θεραπεία της COVID-19 μπορεί να δοθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο EMA έχει ήδη συστήσει να χορηγείται το εν λόγω φάρμακο σε ασθενείς ακόμη και πριν αυτό λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις.

"Ίσως μια υπό όρους έγκριση για την κυκλοφορία στην αγορά μπορεί να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες", δήλωσε ο Ράσι, σε ακρόαση στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Εκτός από τη ρεμδεσιβίρη, ο Ράσι δήλωσε άλλες θεραπείες για την COVID-19 που ίσως να είναι γρήγορα διαθέσιμες είναι αυτές που βασίζονται σε μονοκλωνικά αντισώματα, που μπορούν να "εξουδετερώσουν" τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε λιγότερα από 9.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού σε διάστημα 24 ωρών για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου, με τις αρχές να εκτιμούν ότι η κατάσταση της επιδημίας στη δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως σταθεροποιείται.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 8.926 νέα κρούσματα της covid-19 καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ανεβάζοντας σε 290.678 τον συνολικό αριθμό τους, ενώ οι νεκροί είναι 2.722. Πρόκειται για τον μικρότερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων από την 1η Μαΐου.

Η ρωσική υγειονομική υπηρεσία Rospotrebnadzor ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι "η κατάσταση σταθεροποιείται σε όλη τη χώρα", όπου την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η χαλάρωση του lockdown έπειτα από ενάμιση μήνα αυστηρών περιορισμών.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν εκτίμησε σήμερα ότι η χώρα κατάφερε "να περιορίσει την αύξηση" των νέων κρουσμάτων, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την κατάσταση "περίπλοκη".

Στην περιοχή του Νταγκεστάν που βρίσκεται στην Κασπία Θάλασσα, έχουν καταγραφεί  3.460 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 29 θάνατοι, αν και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι οι αριθμοί αυτοί είναι πολλοί μεγαλύτεροι.   

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, αποτιμώντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην χώρα σε σχέση με την εξάπλωση του κορωνοϊού , δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι δύσκολη, αλλά ήδη άρχισε να φαίνεται μια θετική δυναμική όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων, που επιτρέπει την χαλάρωση των μέτρων σε 27  περιφέρειες  της επικράτειας.      

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατασκευάζει ένα κινητό νοσοκομείο στο μεγαλύτερο μεταλλείο εξόρυξης χρυσού της Σιβηρίας το οποίο εκμεταλλεύεται η εταιρεία Polyus, η μεγαλύτερη  εταιρεία εξόρυξης χρυσού στην χώρα. Στο νοσοκομείο θα νοσηλευθούν οι μεταλλωρύχοι που έχουν προσβληθεί από το νέο κορωναϊό, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Υεμένη

Αντιμέτωποι με μια σημαντική αύξηση των θανάτων πρόσφατα στο Αντεν, ΜΚΟ και επαγγελματίες υγείας ανησυχούν για μια εξάπλωση του νέου κορωνοϊού σε αυτή τη μεγάλη πόλη της εμπόλεμης νότιας Υεμένης, ελλείψει αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για την πανδημία.

Στα τέλη Απριλίου, η επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με τη μάχη κατά της ασθένειας Covid-19 στο υπουργείο Υγείας της Υεμένης ανακοίνωσε τα πρώτα περιστατικά μόλυνσης στη χώρα,  η πλειονότητα των οποίων είχε καταγραφεί στο Αντεν, μια πόλη 550.000 κατοίκων η οποία έχει ήδη πληγεί από εστίες δάγκειου πυρετού, μαλάριας ή του ιού chikungunya.

Η υπηρεσία πολιτικών υποθέσεων, η οποία εκδίδει τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, καταγράφει καθημερινά δεκάδες θανάτους.

Με βάση καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου στη βάση στοιχείων που δίνουν η κυβέρνηση και οι αντάρτες, ο απολογισμός της νέας επιδημίας ανερχόταν χθες, Κυριακή, σε 124 κρούσματα και 19 θανάτους στο σύνολο της χώρας.

Γαλλία

Το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση να σταματήσει "χωρίς καθυστέρηση" τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στο Παρίσι, για να παρακολουθεί τη συμμόρφωση των πολιτών με τα πρωτόκολλα ασφαλείας κατά την άρση του lockdown, λόγω της απουσίας νομικού πλαισίου για τη χρήση αυτών των τεχνολογικών συσκευών.

Για το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, η χρήση υπό αυτές συνθήκες αυτών  των πτητικών μέσων "συνιστά μια σοβαρή και προφανώς παράνομη παραβίαση του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής". Το Συμβούλιο της Επικρατείας υπογραμμίζει τους "κινδύνους για μία χρήση που αντιβαίνει στους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων".

Στο μεταξύ, η πόλη των Καννών στη Γαλλική Ριβιέρα, που έχει πληγεί φέτος από την ακύρωση εμπορικών εκθέσεων και του διάσημου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, καταγράφει ωστόσο "πολύ καλά νέα" μετά το άλμα στις κρατήσεις για γιοτ και σκάφη αναψυχής, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχός της Νταβίντ Λινάρ.

Από την πλευρά του, το Παλαιό Λιμάνι καταγράφει "μία αύξηση 30% στις παραθεριστικές κρατήσεις σκαφών σε σχέση με τα συνηθισμένα", δήλωσε ο Eρίκ Μπαρά από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Νίκαιας- Κυανής Ακτής, που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις.

Πορτογαλία

Καφέ σέρβιραν πρωινό καφέ, νηπιαγωγεία ξανάνοιξαν και παιδιά με μάσκες πήγαν πίσω στο σχολείο για πρώτη φορά έπειτα από μήνες καθώς η Πορτογαλία εισήλθε σήμερα, Δευτέρα, στη δεύτερη φάση της εξόδου της από το lockdown.

Ωστόσο πληθώρα κανονισμών προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού --από τις βάρδιες στις σχολικές αίθουσες έως τον μειωμένο αριθμό των πελατών στα εστιατόρια-- δείχνουν πως η ζωή απέχει ακόμη μακράν του κανονικού.

Μόνο οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου επέστρεψαν με φυσική παρουσία στα θρανία, σχηματίζοντας ουρά έξω από τις πόρτες των σχολείων για ελέγχους θερμοκρασίας προτού  μπουν μέσα.

Ενθαρρυμένη από την επιβράδυνση των κρουσμάτων --ο αριθμός τους φθάνει τώρα τα 29.036 με 1.218 θανάτους-- η κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή πως η χώρα είναι έτοιμη για τη δεύτερη φάση του σχεδίου εξόδου της. Αυτό σήμαινε την επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, καταστημάτων εμβαδού έως 400 τετραγωνικών μέτρων, σχολείων, εστιατορίων, μουσείων και αιθουσών τέχνης.

Ουγγαρία – Σλοβενία

H Oυγγαρία και η Σλοβενία συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη προς το σταδιακό άνοιγμα του συνόρου τους μέχρι την 1η Ιουνίου, όπως έγραψε σήμερα στη σελίδα του στο Facebook ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σγιάρτ.

Η Ουγγαρία ξεκίνησε από σήμερα την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βουδαπέστη παρότι οι κάτοικοι της πόλης που θα μετακινούνται με τα δημόσια μέσα μεταφοράς και θα επισκέπτονται τα καταστήματα θα είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκα.

Το σταδιακό άνοιγμα είναι στα σχέδια της κυβέρνησης με στόχο να αποφευχθεί ένα πιο μακροχρόνιο και σφοδρότερο πλήγμα της οικονομίας, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 4% αυτόν τον χρόνο, σύμφωνα με μια έρευνα του Reuters.

Μέχρι σήμερα η Ουγγαρία έχει καταγράψει 3.535 κρούσματα του κορωνοϊού, 462 θανάτους από covid-19 και 1.400 περιπτώσεις ασθενών που έχουν αναρρώσει.

Η Σλοβενία έχει καταγράψει 1.466 κρούσματα και 104 θανάτους.

Ο Σγιάρτ είπε ότι το lockdown στις δύο χώρες απέτρεψε την μεγαλύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού επιτρέποντας μια σταδιακή επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Σουηδία

Περισσότεροι Σουηδοί πέθαναν τον Απρίλιο από ό,τι οποιονδήποτε μήνα μετά το 1993, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, καθώς η επιδημία του νέου κορωνοϊού αύξησε περαιτέρω τον αριθμό των νεκρών.

Η Σουηδία, η οποία δεν επέβαλε αυστηρά μέτρα περιορισμού όπως αυτά που επέβαλαν πολλές χώρες, κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού σε σχέση με τους Σκανδιναβούς γείτονές της.

Στη Σουηδία, η πανδημία έχει προκαλέσει σχεδόν 3.700 θανάτους από τον Μάρτιο που καταγράφηκε το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα, ωστόσο η επιδημία Covid-19 δεν ήταν τόσο φονική όσο κάποιες εποχικές γρίπες των τριών τελευταίων δεκαετιών -- ο απολογισμός των νεκρών τον Δεκέμβριο του 1993 και τον Ιανουάριο του 2000 ήταν υψηλότερος, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.

Ελβετία

Έκκληση για παγκόσμια αλληλεγγύη στη μάχη κατά τη πανδημίας απηύθυνε σήμερα το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι οι μονομερείς κυρώσεις είναι "απάνθρωπες" και προκαλούν "περιττά βάσανα και πόνο" στον πληθυσμό του.

"Οι ΗΠΑ πρέπει να λογοδοτήσουν για την επίταση των μονομερών κυρώσεων εναντίον του Ιράν και άλλων πληττόμενων χωρών", είπε ο Σαίντ Ναμακί, ο υπουργός Υγείας του Ιράν, απευθυνόμενος στην Παγκόσμια Συνέλευση του ΠΟΥ που φέτος διεξάγεται για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Δανία

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι όλοι οι ασυμπτωματικοί ενήλικες, που το επιθυμούν, θα μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό, την ώρα που η χώρα κατέγραψε τη μικρότερη αύξηση κρουσμάτων τους τελευταίους δύο μήνες.

"Όλοι οι ενήλικες στη Δανία έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού ώστε να κάνουν το τεστ για την Covid-19 (...) στον ιστότοπο www.coronaprover.dk", αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ένα δελτίο τύπου, διευκρινίζοντας ότι τα ραντεβού είναι καταρχάς διαθέσιμα για τους πολίτες ηλικίας 18-25 ετών.

Έως σήμερα, μονάχα εκείνοι που είχαν εκδηλώσει συμπτώματα μπορούσαν να υποβληθούν στη σχετική εξέταση, με τη συμφωνία του θεράποντος γιατρού τους.

Το διάστημα μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας, 41 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 καταγράφηκαν, ο μικρότερος αριθμός από τα μέσα Μαρτίου, με το σύνολο των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 11.166.

Συνολικά, 548 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Δανία από την έναρξη της πανδημίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:09

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18:00
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.