Ο πρώην επικεφαλής της Υπ. Εμβολίων κατηγόρησε το Λευκό Οίκο για ελλιπή προετοιμασία

Για ελλιπή προετοιμασία και για μη έγκαιρη ανάληψη κρίσιμων βημάτων, κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ, ο τέως διευθυντής της Αρχής Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, που έχει την ευθύνη των εμβολίων, Ρίτσαρντ Μπράιτ. Ο διακεκριμένος επιστήμονας, που είχε καταγγείλει ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του γιατί διαφώνησε με την αδιάκριτη χρήση του φαρμάκου υδροχλωροκίνης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καταθέτει σήμερα ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.
 
«Το παράθυρο κλείνει για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, γιατί ακόμη μας λείπει ένα κεντρικά συντονισμένο σχέδιο για να την αντιμετωπίσει η χώρα μας», είπε ο Δρ. Μπράιτ, προειδοποιώντας τους βουλευτές ότι οι ΗΠΑ «θα ζήσουν τον πιο σκοτεινό χειμώνα της ιστορίας τους αν δεν αυξηθεί η ανταπόκριση στην πανδημία.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της επιτροπής, ο Δρ. Μπράιτ είπε πως η χώρα χρειάζεται μία συνολική στρατηγική αντιμετώπιση της πανδημίας, που θα περιλαμβάνει ευρεία χρήση τεστ του πληθυσμού, ανίχνευση κρουσμάτων και συνεχείς προσπάθειες για ανακάλυψη θεραπείας.
 
«Πιστεύω πως με την κατάλληλη ηγεσία και συνεργασία όλων των επιπέδων της κυβέρνηση και την ηγεσία της επιστήμης, μπορούμε να χαράξουμε μία συνολική στρατηγική κι ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει όλους τους Αμερικανούς και να οδηγηθούμε έξω από την πανδημία», είπε.
 
Όταν ρωτήθηκε για τους λόγους απομάκρυνσής του από τα καθήκοντά του, είπε πως πιστεύει ότι εν μέρει η διαδικασία ξεκίνησε λόγω της αντίστασής μου όταν  μου ζήτησαν να δημιουργήσω ένα εκτεταμένο πρωτόκολλο πρόσβασης που θα καθιστούσε τη χλωροκίνη πιο ελεύθερα διαθέσιμη στους Αμερικανούς που δεν ήταν υπό τη στενή επίβλεψη ενός γιατρού, και μπορεί να μην είχε καν επιβεβαιωθεί ότι είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα που να υποστήριζαν το φάρμακο αυτό που έλαβε την έντονη υποστήριξη του Προέδρου Τραμπ. Μάλιστα υπήρχε πιθανότητα να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
 
«Όταν μίλησα με την κυβέρνηση και μοιράστηκα τις ανησυχίες μου για το αμερικανικό κοινό, πιστεύω ότι ήταν το άχυρο που έσπασε την πλάτη της καμήλας και κλιμάκωσε την απομάκρυνσή μου», είπε.
 
Να σημειωθεί ότι χθες ο Πρόεδρος Τραμπ άφησε αρνητικά υπονοούμενα και για τον δρα Φάουτσι, ο οποίος καταθέτοντας στη Γερουσία εξέφρασε διαφωνία με το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των πολιτειών.
 
Τέλος, για το θέμα του εμβολίου, η εκτίμηση του Δρα. Μπράιτ προέβλεψε 12-18 μήνες, αν όλα εξελιχθούν καλά.
 
Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να εξαπολύσει μύδρους κατά τους Δρα Μπράιτ, πριν καν ολοκληρωθεί η κατάθεσή του.
 
Η εκπρόσωπος Κέιλι Μακενάνι είπε πως ο Δρ. Μπράιτ δεν έδινε καμία προσοχή στα μέτρα που λαμβάνονταν, ενώ νωρίτερα με ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε τις διαφωνίες του επιστήμονα «γεμάτες μονόπλευρα επιχειρήματα».
 
«Στην πραγματικότητα, όταν μιλά για το βιβλίο οδηγιών της πανδημίας, δημιουργήσαμε ένα έγγραφο ετοιμότητας για πανδημία με συστάσεις πολύ πριν από την πανδημία. Φαίνεται ότι δεν έδωσε προσοχή όταν προτείνει στους Αμερικανούς να τηρήσουν κοινωνική αποστασιοποίηση και να πλένουν τα χέρια τους. Αυτά είναι όλα όσα έχουμε πει εκατομμύρια φορές», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
 
Οι αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ με τις αρμόδιες υγειονομικές ομοσπονδιακές αρχές αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο και μάλιστα πρόσφατα ο Λευκός Οίκος απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση μακροσκελούς έκθεσης του Κέντρου Πρόληψης Λοιμωδών Νόσων, με οδηγίες για το ασφαλές άνοιγμα των πολιτειών.
 
Τελικά σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οδηγίες σχετικά με το άνοιγμα διαφόρων επιχειρήσεων, όπως εστιατόρια, καταστήματα γενικού εμπορίου, αλλά και σχολεία.
 
Στις ΗΠΑ τα κρούσματα έφτασαν τα 1.435.234 και οι θάνατοι τους 85.408. Αύξηση σημείωσε ο αριθμός των ασθενών σε σοβαρά κρίσιμη κατάσταση, που ανέβηκαν στις 18.035. Στη Νέα Υόρκη, όπου 27.290 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, οι δείκτες συνέχισαν να βελτιώνονται, ενώ από τις 18 Μαΐου συνολικά 4 κομητείες (όλες στα βόρεια και πολύ μακριά από την πόλη της Νέας Υόρκης) θα αρχίσουν σταδιακά να επαναλειτουργούν.

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:15

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.