Χιλή: Ο πρόεδρος Πινιέρα υπόσχεται «προοδευτική» επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του καταρτίζει σχεδιασμούς για την προοδευτική επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία τέθηκε σε αναστολή κατά το μεγαλύτερο μέρος της πριν από 45 ημέρες, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Προετοιμαζόμαστε για το άνοιγμα, ή την προοδευτική επανεκκίνηση της οικονομίας, με πολλές προφυλάξεις», είπε ο συντηρητικός πολιτικός, εξηγώντας ότι θα ληφθούν «πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα».

Οι αρχές της Χιλής έκαναν λόγο μέχρι χθες για 116 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 επί συνόλου 9.252 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στη χώρα την 3η Μαρτίου.

«Θα χρειαστεί να συνηθίσουμε το γεγονός ότι η φυσιολογική ζωή που γνωρίζαμε πριν από τον κορονοϊό δεν θα επιστρέψει πριν περάσει αρκετός καιρός και θα χρειαστεί να συνηθίσουμε τη νέα ομαλότητα», είπε ο Πινιέρα.

Οι αρχές της Χιλής εφαρμόζουν στρατηγική επιλεκτικού περιορισμού, στις περιοχές όπου καταμετρούν τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους σε όλη τη χώρα, έχει κηρυχθεί νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, τα εμπορικά κέντρα έχουν κλείσει, όπως και τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα μπαρ, ενώ οι δημόσιες συγκεντρώσεις έχουν ανασταλεί.

Από την Παρασκευή είναι υποχρεωτικό οι πολίτες να φορούν μάσκα σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πάνω από 10 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των ανελκυστήρων και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ο Πινιέρα επισήμανε ότι ως εξ του αξιώματός του «δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με βαθιά ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει (...) να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των οικογενειών».

Η οικονομία της Χιλής αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,5% του ΑΕΠ το 2020 εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας, με βάση πρόσφατες προβλέψεις. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να φθάσει στο 8%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1990.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:41

Τελευταιες Ειδησεις

17 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 17 Μαΐου 2024
13:00
Καταχωρίστηκε η ένσταση του Γενικού Ελεγκτή
12:02
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίο Καιρού 17/5/2024
11:36
Στον παλαιστινιακό θύλακα τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια
11:27
Αμοιβαία δέσμευση στο μεταναστευτικό επαναβεβαίωσαν 8 κράτη μέλη
11:17
Ζημιές στα κλειστά γήπεδα του Απόλλωνα και της ΑΕΛ χθες βράδυ (Φωτογραφίες)
10:29
Απειλητικό μήνυμα εστάλη σε σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης
09:50
Περισσότερα από 100 drone αναχαίτισε η Ρωσία
09:45
Σκόνη και περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας αναμένονται από σήμερα
09:10
Με απεργιακές κινητοποιήσεις προειδοποιεί ο Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού της ΠΑΣΥΔΥ
09:01
Χαριλάου: Ο ΟΚΥΠΥ διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευτών
08:55
Χαμάς: Θλίψη για τις επικρίσεις Αμπάς κατά της Ισλαμιστικής Οργάνωσης
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.