ΕΕ: Η αεροπορία της Συρίας πρέπει να λογοδοτήσει για τη χρήση χημικών όπλων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει τη δημοσιοποίηση της πρώτης έκθεσης της ομάδας έρευνας και εντοπισμού του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και του Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (OPCW), δήλωσε εξ ονόματος των Κρατών Μελών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell

Στη δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει: "υποστηρίζουμε πλήρως τα πορίσματα της έκθεσης και σημειώνουμε με μεγάλη ανησυχία τα συμπεράσματά της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει έντονα τη χρήση χημικών όπλων από την αραβική πολεμική αεροπορία της Συρίας, όπως καταλήγει η έκθεση. Οι υπεύθυνοι για τη χρήση χημικών όπλων πρέπει να λογοδοτούν για αυτές τις κατακριτέες πράξεις", τονίζει εξ ονόματος των Κ-Μ της ΕΕ.

"Η λογοδοσία είναι απαραίτητη για την αποτροπή της επανεμφάνισης χημικών όπλων. Η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε - είτε πρόκειται για κράτος είτε για μη κρατικό φορέα - οπουδήποτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μπορεί να ισοδυναμεί με τα σοβαρότερα διεθνή εγκλήματα - εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά ανθρωπότητα", ξεκαθαρίζει.

"Η ατιμωρησία για αυτές τις φρικτές πράξεις δεν θα γίνει ανεκτή. Εναπόκειται τώρα στη Διεθνή Κοινότητα να εξετάσει δεόντως την έκθεση και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη δική της δέσμευση για την εταιρική σχέση κατά της ατιμωρησίας της χρήσης χημικών όπλων, είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι αυτή η σαφής παραβίαση των βασικών αρχών της Σύμβασης θα λάβει την ισχυρότερη δυνατή απάντηση από τα Κράτη Μέλη της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα", σημειώνει.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει προηγουμένως περιοριστικά μέτρα σε υψηλού επιπέδου Σύρους αξιωματούχους και επιστήμονες για το ρόλο τους στην ανάπτυξη και τη χρήση χημικών όπλων και είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης περαιτέρω μέτρων, ανάλογα με την περίπτωση", ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σταθερά τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, ένα βασικό μέσο διεθνούς ελέγχου των εξοπλισμών και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται, στο ανώτατο επίπεδο, να υποστηρίξει τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων στις προσπάθειές του να εφαρμόσει την απόφαση των κρατών, τον Ιούνιο του 2018, να θεσπίσει ρυθμίσεις για τον εντοπισμό των δραστών της χρήσης χημικών όπλα στη Αραβική Δημοκρατία της Συρίας", υπενθυμίζει.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή της στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και υπογραμμίζει τη συμπληρωματικότητα του έργου του με τα Ηνωμένα Έθνη. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αντικειμενικότητα, την αμεροληψία και την ανεξαρτησία της Τεχνικής Γραμματείας του Οργανισμού και της ομάδας διερεύνησης και ταυτοποίησης του", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:51

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης (Βίντεο)
10:44
Κίνα: Κόκκινος συναγερμός για καταρρακτώδεις βροχές
10:26
Εθνικό Συμβούλιο την Παρασκευή για το Κυπριακό
10:22
Αρχαία ναυπηγεία στον Πωμό - 31 - Απριλίου 2024
10:00
Στους 706.534 ο αριθμός των εκλογέων
09:47
Στις Βρυξέλλες 22 νέοι Κύπριοι διπλωμάτες
09:23
Στάσιμες οι εργασίες για την προβλήτα στο Βασιλικό
09:07
Υπουργός Παιδείας: Σκοπός η αυτοπροστασία των παιδιών
08:59
Πολίτης εντόπισε πτώμα σε αποσύνθεση στη Σωτήρα
06:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.