ΟΗΕ: Η πανδημία δεν είναι «λευκή επιταγή» για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η πανδημία του κορονοϊού δεν πρέπει να αποτελεί «λευκή επιταγή» προκειμένου να καταπατηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, επικρίνοντας τις «απεριόριστες εξουσίες» που έχουν υιοθετήσει ορισμένες χώρες.

«Μέτρα έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι απαραίτητα προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτή την έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας. Αλλά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι μια λευκή επιταγή ώστε να αγνοήσουμε τις υποχρεώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε η Μπατσελέτ με την ευκαιρία μιας διαδικτυακής --της πρώτης στην ιστορία του-- συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

«Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι απαραίτητα και ανάλογα», πρόσθεσε, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία για την υιοθέτηση από ορισμένες χώρες απεριόριστων εξουσιών έκτακτης ανάγκης».

Απέναντι στην πανδημία, που έχει προκαλέσει σχεδόν 100.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο μετά την εμφάνισή της τον Δεκέμβριο στην Κίνα, πολλές χώρες έλαβαν έκτακτα μέτρα, όπως στην Ουγγαρία όπου πλήρεις εξουσίες αποδόθηκαν στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν προκειμένου να νομοθετεί με διατάγματα στο πλαίσιο μιας απροσδιόριστης διάρκειας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιδημία χρησιμοποιείται προκειμένου να δικαιολογήσει κατασταλτικές αλλαγές της κοινής νομοθεσίας, που θα παραμείνουν σε ισχύ για πολύ μετά το τέλος της έκτατης ανάγκης», είπε η Μπατσελέτ, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποια χώρα.

Εξέφρασε επίσης «ανησυχία» για τα μέτρα που ελήφθησαν σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου να περιοριστεί η ελευθερία των ΜΜΕ και η ελευθερία της έκφρασης, λέγοντας πως η «υποτιθέμενη μάχη κατά της παραπληροφόρησης» κινδυνεύει να χρησιμοποιηθεί για τη φίμωση της αντίθετης άποψης.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:51

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Tρίτη 16 Απριλίου 2024
06:40
Κύπρος: Αυξανεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
06:31
Ελλάδα: Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία κατέρχονται οι εργαζόμενοι
06:28
ΔΟΑΕ: Πλησιάζουμε επικίνδυνα σε πυρηνικό δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
06:18
Τις προοπτικές της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος στο Λονδίνο
06:03
Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στη Μέση Ανατολή
05:56
Μπάιντεν: Στόχος η αποφυγή της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
05:47
Ισραηλινός στρατός: Τα θύματα της επίθεσης της 1ης Απριλίου ήταν τρομοκράτες
05:40
Τμήμα Μετεωρολογίας 1ο Δελτίο Καιρού 16/4/24
05:38
Παγκόσμια ανησυχία για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή προκαλεί η απόφαση του Ισραήλ να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν
05:29
15 Απριλίου
Κλειστή η λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού στη Λεμεσό λόγω οδικών έργων
22:32
Άλλα δύο σκάφη με περισσότερους από 100 παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκαν στα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο
21:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.