Ξεκινά η δίκη για την κατάρριψη της πτήσης MH17

Η δίκη των τεσσάρων υπόπτων που κατηγορούνται για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysian Airlines το 2014 στην Ουκρανία, άρχισε σήμερα στην Ολλανδία ερήμην.

Ο δικαστής Χέντρικ Στεενχούις κήρυξε την έναρξη της δίκης στο δικαστήριο του Σκίπολ, προαστίου του Αμστερνταμ, που βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο αεροδρόμιο από όπου απογειώθηκε το Boeing προτού πληγεί από πύραυλο BUK σοβιετικής κατασκευής επάνω από την ανατολική Ουκρανία, παρασύροντας στον θάνατο και τους 298 επιβαίνοντες.

Οι Ρώσοι Σεργκέι Ντουμπίνσκι, Ιγκορ Γκίρκιν και Ολεγκ Πουλάτοφ, καθώς ο Ουκρανός Λεονίντ Χαρτσένκο, τέσσερις υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των φιλορωσικών, αυτονομιστικών δυνάμεων της ανατολικής Ουκρανίας, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, αφού προκάλεσαν σκοπίμως την συντριβή του αεροσκάφους.

Καθώς η Ρωσία και Ουκρανία δεν εκδίδουν τους πολίτες τους που διώκονται στην αλλοδαπή, δεν αναμένεται η παρουσία των κατηγορουμένων στο εδώλιο κατά την διάρκεια της δίκης που είναι πιθανόν να διαρκέσει και πέντε χρόνια. Κατά συνέπεια, θα δικασθούν ερήμην.

«Πολύ σημαντική ημέρα»

Για τους συγγενείς των θυμάτων, που αγωνίζονται για δικαιοσύνη εδώ και πέντε χρόνια, είναι μία «πολύ σημαντική ημέρα».

«Είναι η πρώτη μέρα όπου θα μας πουν τι συνέβη, ποιος ήταν υπεύθυνος, γιατί καταρρίφθηκε το αεροσκάφος», δήλωσε ο Πιτ Πλεγκ, πρόεδρος ολλανδικής ένωσης για τα θύματα, ο οποίος έχασε τον αδελφό του, την νύφη και τον ανηψιό του στην αεροπορική καταστροφή.

«Θα έχουμε επίσης απαντήσεις για ερωτήσεις όπως "ποιος ήταν ο ρόλος της Ρωσίας"», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

«Πολλοί άνθρωποι περίμεναν επί μακρόν αυτήν την ημέρα. Αυτή η τραγική απώλεια ζωών έχει αγγίξει πολλούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Το δικαστήριο θέλει να δηλώσει ότι κατανοεί τον αντίκτυπο από των απώλεια τόσων ζωών και ότι ο τρόπος με τον οποίο συνέβη είναι σχεδόν ακατανόητος», δήλωσε ο δικαστής δικαστής Χέντρικ Στεενχούις.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:35

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.