Αφγανιστάν: Σχεδόν 3.500 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του πολέμου το 2019

Σχεδόν 3.500 άμαχοι σκοτώθηκαν και 7.000 τραυματίσθηκαν πέρυσι εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την πρώτη ημέρα της ιστορικής μερικής εκεχειρίας στη χώρα αυτή. Σύμφωνα με την Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA), κατά το 2019 3.404 άμαχοι σκοτώθηκαν και 6.989 τραυματίσθηκαν. Μολονότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων υποχώρησε κατά 5% σε σχέση με το 2018, είναι η έκτη διαδοχική χρονιά που υπερβαίνει τις 10.000, σύμφωνα με την UNAMA. «Σχεδόν όλοι οι άμαχοι στο Αφγανιστάν έχουν επηρεασθεί προσωπικά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τη βία», δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Αποστολής του ΟΗΕ Τανταμίτσι Γιαμαμότο. «Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα μέρη να επωφεληθούν απ' αυτή την ευκαιρία να σταματήσουν οι μάχες, διότι η ειρήνη άργησε πολύ. Οι ανθρώπινες ζωές πρέπει να προστατεύονται και έχουν αναληφθεί προσπάθειες για την ειρήνη», συνέχισε. Η μείωση του αριθμού των θυμάτων κατά 5% αποδίδεται στη μείωση των δραστηριοτήτων του τοπικού κλάδου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου εξολοθρεύθηκε πέρυσι σε μεγάλο βαθμό. Η σταδιακή εκεχειρία εφαρμόζεται από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (τοπική ώρα, χθες 21:30 ώρα Ελλάδας) για μια εβδομάδα ώστε να επιτραπεί η υπογραφή στις 29 Φεβρουαρίου μιας συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν που μπορεί να βάλει τέλος στον πόλεμο. Η συμφωνία αυτή ανοίγει την προοπτική μιας αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, τα οποία διεξάγουν εκεί από το 2001 τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία τους. ΓΑ © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:48

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.