Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί για τις θαλάσσιες ζώνες

Η Τουρκία αναπτύσσει χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη για να στηρίξει την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας ότι μετά την συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη, δεν θα μπορεί πλέον να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός ανοικτά της χώρας, χωρίς Τουρκολιβυκή έγκριση.

Οι άλλες χώρες, πρόσθεσε ο Ερντογάν, δεν θα μπορούν πλέον να προχωρήσουν ούτε σε έρευνες, ούτε σε γεωτρήσεις στην περιοχή θαλάσσιας ευθύνης Τουρκίας-Λιβύης.

Επανέλαβε δέ τον ισχυρισμό του ότι η Κρήτη και τα άλλα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, ούτε χωρικά ύδατα.

Ανέφερε ότι εντός του 2020, τα δύο κράτη αρχίζουν έρευνες και γεωτρήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές, αναγγέλλοντας μάλιστα ανάπτυξη του σεισμικού σκάφους Ορουτς Ρεις στα ανοικτά της Λιβύης, αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

«Τα κυπριακά τεμάχια βρίσκονται σε Τουρκική περιοχή»

Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, αμφισβήτησε προκλητικά θαλάσσια τεμάχια της Κυπριακής Αόζ, υποστηρίζοντας ότι μέρος των τεμαχίων τα οποία καθορίστηκαν από τη συμφωνία με την Αίγυπτο και στα οποία η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε σε αδειοδοτήσεις, βρίσκονται σε Τουρκική περιοχή.

Εκεί, ισχυρίσθηκε, δεν κάνουν έρευνες, αλλά τα διεκδικούν.

Ο Φατίχ Ντονμέζ πρόσθεσε ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης έχει χαλάσει την εξίσωση για κάποιους στο θέμα διαμοιρασμού φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνέχισε τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Τρία τουρκικά μαχητικά F-16 εισήλθαν στον εναέριο χώρο Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης και πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Τα αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από τρία ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Η απάντηση της Αθήνας

Η Αθήνα διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση.

Απαντώντας στον Ταγίπ Ερντογάν, ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς δήλωσε ότι η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας από πλευράς της Τουρκίας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητας και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα πράξει και η Τουρκία.

Σύνταξη: Ανδρέας Κωνσταντίνου , Κωνσταντίνος Τσιντάς και Παναγιώτης Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:21

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και κομμάτων μετά το Εθνικό
17:57
Ανακοινώθηκε η σύνθεση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου
15:40
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία έλαβε ξεκάθαρο μήνυμα από την Ευρώπη
14:51
Γιάννης Παναγιώτου: Η αδήλωτη εργασία ανέρχεται σε οκτώ τοις εκατό του εργατικού δυναμικού
14:26
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
13:00
Έτοιμο το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
12:56
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα
12:42
Για ενέργειες αντεκδίκησης κάνει λόγο ο Γενικός Ελεγκτής
12:34
Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.