Αιφνιδιαστική συνάντηση Πούτιν – Άσαντ εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων στη Μ. Ανατολή

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ την Τρίτη κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης - έκπληξης στη Δαμασκό, καθώς η προοπτική του πολέμου μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών απειλεί την περιοχή, μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ την Παρασκευή, πυροδοτώντας όρκους αιματηρής εκδίκησης από την Τεχεράνη και τους συμμάχους της.

Στην πρώτη του επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Συρίας μετά την έναρξη της συριακής σύγκρουσης πριν από σχεδόν εννέα χρόνια, ο Πούτιν χαιρέτισε τις ρωσικές δυνάμεις που σταθμεύουν εκεί με την ευκαιρία των ρωσικών Ορθόδοξων Χριστουγέννων.

Η στρατιωτική επέμβαση του 2015 στη Ρωσία ήταν καθοριστική για τη διάσωση του καθεστώτος του Άσαντ και ο Πούτιν χαιρέτισε κατά την επίσκεψή του, την πρόσφατη πρόοδο των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας.

"Στη συνομιλία του με τον Άσαντ, ο Πούτιν σημείωσε ότι τώρα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι έχει καλυφθεί τεράστια απόσταση προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της συριακής κρατικής οντότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας", ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμνλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι κυβερνητικές και συμμαχικές δυνάμεις έλεγχαν μόλις το ένα πέμπτο της χώρας πριν από την είσοδο της Μόσχας, αλλά τώρα ανέκτησαν το μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας που χάθηκε στην αρχή του πολέμου. Η Ρωσία έχει αναπτύξει χιλιάδες δυνάμεις στη Συρία για τη στήριξη του στρατού, ενώ ένας άγνωστος αριθμός ρωσικού προσωπικού ιδιωτικής ασφάλειας λειτουργεί επίσης επί τόπου.

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Πούτιν επισκέφθηκε την Χμεϊμίν, τη μεσογειακή βάση όπου αναπτύσσεται ο μεγαλύτερος αριθμός ρωσικών δυνάμεων, αλλά δεν είχε επισκεφθεί τη Δαμασκό από την έναρξη της σύγκρουσης το 2011.

Ο Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί αύριο για άλλη μια φορά την Τουρκία.

Ο Πέσκοφ δήλωσε στα πρακτορεία Interfax, RIA Novosti και TASS ότι ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Άσαντ σε θέση διοίκησης για τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία, στο δρόμο για την Δαμασκό.

"Ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι στους δρόμους της Δαμασκού τα σημάδια πως η ειρήνη έχει αποκατασταθεί μπορούν να γίνουν αντιληπτά με γυμνό μάτι", δήλωσε ο Πεσκόφ.

"Ο Σύρος Πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για τη βοήθεια της Ρωσίας και του ρωσικού στρατού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αποκατάσταση της ειρηνικής ζωής στη Συρία", δήλωσε ο Πεσκόφ.

Οι δυνάμεις του Άσαντ ελέγχουν πλέον περισσότερο από το 70% της χώρας, αλλά αρκετές περιοχές παραμένουν εκτός ελέγχου, περιλαμβανομένου του Ιντλίμπ που ελέγχει η Τουρκία και μια περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους βορειοανατολικά.

Η συριακή προεδρία δήλωσε ότι ο Άσαντ και ο Πούτιν συζήτησαν για την εξάλειψη της «τρομοκρατίας» στο από και τα «μέτρα» της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Πούτιν και Άσαντ επισκέφθηκαν τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας στη Δαμασκό, έδρα του Πατριαρχείου Αντιοχείας, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, όπου ο Ρώσος Πρόεδρος πρόσφερε ως δώρο μια εικόνα της Παναγίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:30

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.