Globes: Το Ισραήλ δεν επιθυμεί σύγκρουση με την Τουρκία

Ισραηλινές πηγές ξεκαθάρισαν στην ισραηλινή ιστοσελίδα “Globes”, ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί σύγκρουση με την Τουρκία, στο θέμα των θαλασσιών ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα της Globes, αναφέρεται στην πρόσφατη ένταση μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου για τον θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). Αναφέρει ότι οι τουρκικές κινήσεις, περιλαμβανομένης της πρόσφατης συμφωνίας με τη Λιβύη, έχουν ερμηνευθεί ως κινήσεις για αποτροπή της κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed που θα μεταφέρει το φυσικού αερίου του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Κύπρου μέσω Ελλάδας στη Νότια Ιταλία.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, αναφέρεται, δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στις κινήσεις της Τουρκίας, ωστόσο, πριν από δύο εβδομάδες, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed θα αρχίσει σύντομα.

Όπως αναφέρεται, πρόσφατα εμφανίστηκαν δηλώσεις στον ισραηλινό Τύπο ότι το έργο θα ξεκινούσε, ωστόσο υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά επί του πρακτέου, αφού πρέπει να ξεπεραστούν σχεδόν ανυπέρβλητα τεχνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά εμπόδια.

Σύμφωνα με τον David Kornbluth, εμπειρογνώμονα για την ενεργειακή νομοθεσία στο πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ακόμη και χωρίς την πρόσφατη τουρκική διακήρυξη θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, δεν υπάρχει πραγματική δυνατότητα τοποθέτησης του αγωγού χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας λόγω της εγγύτητας με τις τουρκικές ακτές. Παράλληλα, ανέφερε, εκτός από την Τουρκία, η Ρωσία αντιτίθεται στο σχέδιο επειδή θέλει να διασφαλίσει τη συνέχεια της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το Ισραήλ, αναφέρεται στο άρθρο, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ. Ισραηλινές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην “Globes” ότι «το Ισραήλ δεν έχει καμία σύγκρουση με την Τουρκία». Επίσης ότι το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed είναι ένα στρατηγικά σημαντικό έργο για την Ευρώπη και είναι επίσης σημαντικό για το Ισραήλ.

«Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, μεταξύ άλλων για το έργο που αφορά το φυσικό αέριο και θα χαιρόμασταν να συμμετάσχει επίσης και η Τουρκία», είπε.

Όπως ανέφερε ο Kornbluth το Ισραήλ θέλει να αποφύγει να συρθεί σε μια σύγκρουση, αφού κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο τις θαλάσσιες εμπορικές οδούς του κράτους, δεδομένου ότι η απόλυτη πλειοψηφία του εισερχόμενου και εξερχόμενου εμπορίου του Ισραήλ περνάει από τη Μεσόγειο Θάλασσα. «Το Ισραήλ πρέπει να σταθμίσει τα βήματά του σε αυτή τη σύγκρουση με μεγάλη προσοχή», σημειώνει τέλος ο Ισραηλινός εμπειρογνώμονας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:49

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.