Ρωσία - έναρξη αγωγού Power of Siberia στην Κίνα

Τι κοινό έχουν Ρωσία και Κίνα; Είναι πολλά εκείνα που χωρίζουν τις δύο ισχυρές οικονομίες και αρκετά εκείνα που τις ενώνουν.

Ένα από αυτά η ενέργεια. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο και μια από τις μεγαλύερες καταναλώτριες χώρες του καυσίμου παγκοσμίως εδραιώνουν σήμερα την ενεργειακή τους συνεργασία, με την έναρξη του γιγαντιαίου ρωσικού αγωτού Power of Siberia στη Βόρεια Κίνα.
Ο αγωγός, μήκους 3.000 χιλιομέτρων, έχει καταστεί σύμβολο της στροφής του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, προς τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικoνομίες της Ασίας, καθώς επιδεινώνονται οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση. Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα τεράστια αποθέματα της Ρωσίας προς τι ανατολικές περιοχές κοντά στα σύνορα. Εκεί θα συνδέεται με το δίκτυο της Κίνας, συμβάλλοντας στην κάλυψη των ολοένα και αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών του ασιατικού «δράκου». Η Gazprom PJSC, ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου της Ρωσίας, είχε υπογράψει το 2014 συμβόλαιο ύψους 400 δισ. δολαρίων με την China National Petroleum Corporation για την προμήθεια έως και 38 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και επί τριάντα χρόνια. Οι υπογραφές έπεσαν έπειτα από διαπραγματεύσεις τουλάχιστον μίας δεκαετίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της Gazprom.
Η ρωσική εταιρεία σχεδιάζει την έναρξη παράδοσης 10 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως με στόχο να φθάσει την ανώτατη παραγωγική δυναμικότητα έως το 2025. Οι κατώτατες εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom προς την Κίνα θα είναι το 2020 5 δισ. κυβικά μέτρα, 10 δισ. κυβικά την επόμενη χρονιά και 15 δισ. κυβικά το 2022.
Μπορεί η Ρωσία να ανταγωνίζεται από παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου όπως το Κατάρ και η Αυστραλία, όμως οι προσδοκίες για ραγδαία αύξηση των ενεργειακών αναγκών της Κίνας συνεπάγονται και αύξηση της ζήτησης, προς όφελος άλλων ρωσικών εταιρειών όπως η Novatek PJSC.
Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Κίνα έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, με τις εισαγωγές να φθάνουν το 43% της συνολικής προσφοράς το 2018, με περίπου τα δύο-πέμπτα να φθάνουν μέσω αγωγού από Κεντρική Ασία και Μιανμάρ. Ρωσία και Κίνα ήδη συζητούν για δεύτερο αγωγό, γνωστό ως Power of Siberia 2, που θα συνδέεται μέσω των δυτικών συνόρων, μεταξύ Μογγολίας και Καζακστάν.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:07

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.