Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%AM, %12 %343 %2019 %10:%Οκτ

Δεσμεύονται για τερματισμό επιχειρήσεων στη Συρία οι ΗΠΑ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο έχουν στη διάθεσή τους και ειδικότερα τη διπλωματική και την οικονομική ισχύ, προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Σε δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στην πόλη Νάσβιλ του Τενεσί, που φιλοξενεί τον δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος κουρδικό πληθυσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος Πομπέο ανέφερε ότι το απόγευμα θα συνομιλήσει με Ευρωπαίους ομολόγους του και δεσμεύθηκε ότι θα κινητοποιήσει ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να γίνει αυτό που πρέπει.  
Ο κύριος Πομπέο δικαιολόγησε την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από την περιοχή, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο.


Το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκαταλείπουν τις κουρδικές συμμαχικές δυνάμεις, έστειλε και ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο από κοινού με τον αρχηγό του αμερικανικού στρατού, Στρατηγό, Μαρκ Μίλεϊ.  
Ανέφερε ότι η απόφαση της Άγκυρας έχει φέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε δύσκολη θέση και προειδοποίησε τους Τούρκους για τη ζημιά που προκαλείται στις διμερείς σχέσεις.
Ο Μαρκ Έσπερ, παραδέχθηκε ότι αν και ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ να σταματήσουν την επιχείρηση, δεν έλαβε κάποια ένδειξη ότι η Τουρκία θα το πράξει.
Ο στρατηγός Μίλεϊ έδωσε στοιχεία για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, που εκτείνονται στα 125 χιλιόμετρα, από τα 440, της τουρκοσυριακής μεθορίου.  
Μέχρι στιγμής, οι Τούρκοι έχουν διενεργήσει βομβαρδισμούς θέσεων με επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επίγειες μονάδες πυροβολικού, καθώς και τεθωρακισμένων.
Όσον αφορά τις χερσαίες επιχειρήσεις, ο στρατηγός Μίλεϊ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής είναι περιορισμένες. Σημείωσε ότι εντός συριακού εδάφους, επιχειρούν μερικές εκατοντάδες Τούρκοι στρατιώτες και περίπου χίλιοι άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής, Χρήστος Πάσιος
Πηγή: Αποστόλης Ζουπανιώτης