Μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας από τον ΠτΔ

Η Κύπρος γιορτάζει σήμερα, 1η Οκτωβρίου, την 59η επέτειο από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη όσον αφορά τις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού.
Το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων του αγώνα της ΕΟΚΑ στα φυλακισμένα μνήματα και στο μνημείο του αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο προεδρικό Μέγαρο.
Ακολούθως υποδέχθηκε στο Προεδρικό, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.
Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία συμμετέχει στους εορτασμούς. Τα πολιτικά κόμματα με ανακοινώσεις επισημαίνουν την κρισιμότητα της παρούσας φάσης στο Κυπριακό και τιμούν την 59η επέτειο ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διάγγελμα του ΠτΔ

Μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας εν μέσω των νέων τουρκικών απειλών, στέλνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε διάγγελμα του επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 59 χρόνων από την ανακήρυξη και την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος δεν θα πάψει να εργάζεται για την επίλυση του κυπριακού, διαμηνύοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, έδωσε πολλάκις αδιαμφισβήτητα δείγματα της απόλυτης ετοιμότητας και πολιτικής βούλησης για επίτευξη λύσης.
Ξεκαθάρισε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στις Συμφωνίες Κορυφής, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και των μέχρι στιγμής συγκλίσεων.
Η λύση τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να οδηγεί πρώτα και πάνω απ’ όλα στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, το οποίο θα επανενώνει την πατρίδα και θα απαλλάσσει τη Κύπρο από τα κατοχικά στρατεύματα, τα επεμβατικά δικαιώματα και τις εξαρτήσεις από τρίτες χώρες.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη στήριξη του στην εν εξελίξει προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για συνομολόγηση Όρων Αναφοράς, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης διαπραγματεύσεων.  
Ανέφερε ότι στην συνάντηση του με τον Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών.
Τόνισε ότι στις συναντήσεις του στην Νέα Υόρκη έθεσε τις απαράδεκτες κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και ενέργειες τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απειλές για εποικισμό της Αμμόχωστου και τις εντεινόμενες παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη.
Στο διάγγελμα του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπέμνησε ακόμα ότι η παράταση της εκκρεμότητας και η άκαρπη πάροδος του χρόνου, παγιώνουν και εδραιώνουν το απαράδεκτο στάτους κβο και τα τετελεσμένα που δημιούργησε η τουρκική εισβολή.
Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τους κάλεσε να συνειδητοποιήσουν ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται εγγυήσεις και εγγυητές, δεν χρειάζεται εξαρτήσεις οι οποίες θα καταστήσουν την πατρίδα μας υποχείριο ξένων συμφερόντων.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε με έμφαση ότι αιρόμενος στο ύψος της ιστορικής του ευθύνης και σεβόμενος πρώτα και πάνω από όλα την αξιοπρέπεια του Κυπριακού Ελληνισμού, θα πράξει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, έτσι ώστε να μπορέσει να παραδώσει μία πατρίδα ελεύθερη, επανενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα.

Πηγή: ΡΙΚ, Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:05

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.