Ονδούρα: Χιλιάδες εκτοπισμένοι λόγω βίας από συμμορίες

Πάνω από 7.400 κάτοικοι της Ονδούρας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από το 2016 εξαιτίας της βίας των συμμοριών και των διακινητών ναρκωτικών, αποκαλύπτει έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CONADEH), ανεξάρτητη δημόσια αρχή.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων από το 2016 ως τον Ιούνιο του 2019 έφθασε τους 7.446 εξαιτίας απειλών, δολοφονιών συγγενών, αποπειρών εκβίασης ή ακόμη στρατολόγησης ανηλίκων από τις συμμορίες, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία υπογραμμίζει τη «βαρύτητα του προβλήματος των εξαναγκαστικών εκτοπίσεων στην Ονδούρα».

Η Ονδούρα, στο «τρίγωνο του θανάτου» που σχηματίζει μαζί με το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα, πλήττεται από τη γάγγραινα των μάρας, των συμμοριών που ελέγχουν τη διακίνηση ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Στη χώρα των 9,43 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους δείκτες ανθρωποκτονιών στον κόσμο - εξαιρουμένων εμπόλεμων ζωνών - που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 41,2 ανά 100.000 κατοίκους το 2018 από το Πανεπιστημιακό Παρατηρητήριο της Βίας.

Το φαινόμενο προκάλεσε κύμα παράτυπης μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ, ειδικά ανηλίκων που φοβούνταν ότι θα στρατολογούνταν εξαναγκαστικά από τις συμμορίες. Αρκετές φορές, οι μετανάστες σχημάτισαν τα λεγόμενα «καραβάνια», ομάδες χιλιάδων ανθρώπων που κινούνταν συχνά με τα πόδια.

Στα μέσα του 2018 εκατοντάδες παιδιά από την Ονδούρα χωρίστηκαν από τους γονείς ή τους συνοδούς τους στις ΗΠΑ, εν ονόματι της «μηδενικής ανοχής», της σκληρής πολιτικής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι της παράτυπης μετανάστευσης, πριν ο Ρεπουμπλικάνος αναγκαστεί να αποκηρύξει την πρακτική αντιμέτωπος με την αγανάκτηση που προκάλεσε εντός κι εκτός χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:55

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.