Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στον ΥΠΕΞ του Ιράν

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, το "πρόσωπο του καθεστώτος", ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, κατηγορώντας τον ότι προωθεί την εφαρμογή της "αποσταθεροποιητικής", σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, πολιτική της Τεχεράνης.

"Ο Ζαρίφ είναι το πρόσωπο του καθεστώτος, διασπείρει στο εξωτερικό την προπαγάνδα και διεξάγει εκστρατείες παραπληροφόρησης υπέρ του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης, [του προγράμματος] των βαλλιστικών πυραύλων της και των τρομοκρατικών της δικτύων", είπε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, που μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Του "επιτράπηκε" να "παριστάνει" τον "λογικό, ειλικρινή και αξιόπιστο εκπρόσωπο του Ιράν" για "υπερβολικά πολύ καιρό" και, "σήμερα" [σ.σ. χθες Τρίτη], "ο πρόεδρος [των ΗΠΑ Ντόναλντ] Τραμπ αποφάσισε ότι φτάνει πια", πρόσθεσε ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι κυρώσεις προβλέπουν το πάγωμα όλων των περιουσιακών πόρων του Ζαρίφ στις ΗΠΑ και την απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής Αμερικανών μαζί του, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του. Η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει επίσης να περιορίσει και να προβάλλει προσκόμματα στα ταξίδια του Ζαρίφ στο εξωτερικό, αλλά δεν θα τον εμποδίσει να συμμετέχει στις εργασίες του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος.

"Η απόφαση αυτή αποτελεί μια νέα προσπάθεια για να στερηθεί το ιρανικό καθεστώς πόρους που προορίζονται για την τρομοκρατία και την καταστολή του ιρανικού λαού", υπερθεμάτισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. "Αντί να χρησιμοποιεί τους πολύτιμους πόρους του Ιράν για να επενδύσει στον υπερήφανο και θαρραλέο λαό του, το καθεστώς διευκολύνει και υποστηρίζει την τρομοκρατία, φυλακίζει και βασανίζει αθώους Ιρανούς, τροφοδοτεί διεθνείς συρράξεις στη Συρία και στην Υεμένη και, τις τελευταίες εβδομάδες, επεκτείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα", πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Ο Ζαρίφ, ανώτερος αξιωματούχος του καθεστώτος και απολογητής του, είναι εδώ και χρόνια συνεργός σε αυτές τις κακόβουλες δραστηριότητες", συμπλήρωσε. Ο ίδιος ο στόχος των κυρώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης υποδέχθηκε με γερή δόση ειρωνείας τις κυρώσεις, "ευχαριστώντας" την Ουάσινγκτον διότι τον θεωρεί "απειλή" για την ατζέντα της. "Το σκεπτικό των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων στο πρόσωπό μου είναι πως είμαι "ο βασικός εκπρόσωπος [του Ιράν] στον κόσμο"", ανέφερε ο Ζαρίφ μέσω Twitter.

"Τόσο πολύ πονάει η αλήθεια;", συνέχισε και πρόσθεσε ότι η επιβολή κυρώσεων "δεν έχει καμία επίπτωση σε μένα ή στην οικογένειά μου, αφού δεν έχω περιουσία ή συμφέροντα εκτός Ιράν". "Σας ευχαριστώ που με θεωρείτε τόσο τεράστια απειλή για την ατζέντα σας", πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, ο οποίος τη δεκαετία του 1980 είχε σπουδάσει διεθνείς σχέσεις σε δύο πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Η κίνηση ακολουθεί την επιβολή κυρώσεων στον αγιατολά Αλί Χαμενεί, τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον περασμένο μήνα και εγγράφεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Τεχεράνη. Ο Ζαρίφ ήταν η επαφή-κλειδί για τις ΗΠΑ και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης που οδήγησε στην υπογραφή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) στη Βιένη το 2015.

Αλλά πέρυσι, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και επανέφεραν σταδιακά σε ισχύ τις κυρώσεις που επιβάλλουν για να στραγγαλίσουν την ιρανική οικονομία. Δεν είναι πάντως σαφές το γιατί καθυστέρησε η επιβολή των κυρώσεων στον Ζαρίφ, που είχε αναγγείλει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν τον περασμένο μήνα, όταν η κίνηση είχε αναβληθεί, πως η Ουάσινγκτον ήθελε να διατηρήσει ανοικτό έναν διπλωματικό δίαυλο. Δεν είναι σαφές το τι οδήγησε στη μεταβολή αυτής της θέσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:14

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.