Πριν το 2020 αποχώρηση Αμερικανών από Αφγανιστάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ αξιώνει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν να έχει αρχίσει πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2020, στις οποίες θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Μάικ Πομπέο.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο Economic Club της Ουάσινγκτον αν ελπίζει να δει θεαματική μείωση των αμερικανικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες στο Αφγανιστάν πριν από τις προσεχείς αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Πομπέο απάντησε χωρίς περιστροφές: "Αυτή είναι η οδηγία που έχω λάβει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ".

"Είναι σαφής: "βάλτε τέλος στους ατελείωτους πολέμους, αρχίστε την αποχώρηση"", πρόσθεσε.

Ο Τραμπ υποσχόταν, πριν γίνει ο ένοικος του Λευκού Οίκου το 2016, ότι θα απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα που επιχειρούν στο Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ διεξάγουν τον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην ιστορία τους.

Όμως αφού ανέλαβε την εξουσία, δέχθηκε να στείλει ενισχύσεις στη χώρα της Ασίας. Το τρέχον διάστημα, στο Αφγανιστάν επιχειρούν περίπου 14.000 Αμερικανοί.

Ωστόσο, τον τελευταίο περίπου έναν χρόνο, η Ουάσινγκτον διεξάγει - κάτι χωρίς προηγούμενο - απευθείας διάλογο με τους Ταλιμπάν, με την ελπίδα ότι θα κλειστεί μια συμφωνία που θα της επιτρέψει να παιανίσει αποχώρηση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει εξάλλου τελευταία ξανά τη βούλησή του να κλείσει τη σελίδα των "πολέμων χωρίς τέλος", των δαπανηρών αμερικανικών στρατιωτικών επεμβάσεων στο εξωτερικό. Οι διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν έχουν επιτρέψει να γίνει "αληθινή πρόοδος", υποστήριξε ο Πομπέο, δηλώνοντας "αισιόδοξος", αν και τόνισε πως προσπαθεί να μην ορίζει "χρονοδιαγράμματα".

Η Ουάσινγκτον μοιάζει αποφασισμένη να επιταχύνει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, καθώς προβάλλουν στον ορίζοντα τόσο οι αφγανικές προεδρικές εκλογές, στα τέλη Σεπτεμβρίου, όσο και η έναρξη της κούρσας για τον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός διαπραγματευτής Ζαλμάι Χαλιλζάντ βρίσκεται στην Καμπούλ και τις προσεχείς ημέρες θα ταξιδέψει στη Ντόχα του Κατάρ για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών με τους αντάρτες, από τις οποίες πάντως παραμένει ακόμη επισήμως απούσα η κυβέρνηση του αφγανού προέδρου Ασράφ Γάνι.

Ο Πομπέο αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει στον Γάνι την περασμένη εβδομάδα για να τον καθησυχάσει, να τον διαβεβαιώσει ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα γίνει βάσει συγκεκριμένων όρων.

Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν χθες στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η αποστολή Resolute Support του NATO.

Οι αμερικανικές απώλειες από την αρχή του μήνα αυξήθηκαν έτσι σε τρεις. Από την αρχή της χρονιάς, έχουν σκοτωθεί σε μάχες στο Αφγανιστάν 12 Αμερικανοί. Από τα τέλη του 2001, όταν ένας διεθνής συνασπισμός άρχισε την επιχείρηση που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, σκοτώθηκαν περίπου 2.300 Αμερικανοί στρατιώτες και πάνω από 20.400 άλλοι τραυματίστηκαν.

Μετά το 2014 και την αποχώρηση των περισσότερων αμερικανικών μάχιμων μονάδων, πάντως, ο αριθμός των απωλειών τους κατέγραψε θεαματική μείωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:16

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.