Ο Τραμπ προαναγγέλλει νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν την Δευτέρα νέες σημαντικές κυρώσεις κατά του Ιράν, λίγες ώρες αφού έδωσε την διαβεβαίωση ότι αν η Ισλαμική Δημοκρατία εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, θα γίνει ο καλύτερος φίλος της".

"Θέτουμε σε εφαρμογή επιπλέον σημαντικές κυρώσεις κατά του Ιράν την Δευτέρα", ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος. "Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα".

Βάσει της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη το 2015, από την οποία όμως οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018, το Ιράν έχει δεσμευθεί να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Λίγο νωρίτερα ο Τραμπ, ο οποίος εδώ και μερικές εβδομάδες εναλλάσσει τις στρατιωτικές απειλές με εκκλήσεις για διάλογο, είχε διαβεβαιώσει ότι αν οι Ιρανοί αποκηρύξουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα, θα γίνει ο "καλύτερος φίλος τους".

"Όταν το ιρανικό καθεστώς αποφασίσει να αποκηρύξει τη βία και να απαντήσει στη διπλωματίας μας μέσω διπλωματίας, ξέρει πώς να έρθει σε επαφή μαζί μας. Μέχρι τότε η εκστρατεία μας του διπλωματικού αποκλεισμού και οικονομικής πίεσης εναντίον του καθεστώτος θα ενταθεί", τόνισε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αποφάσισε την τελευταία στιγμή να ακυρώσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων στο Ιράν προκειμένου να αποφύγει να προκληθεί μεγάλος αριθμός θυμάτων, εξακολουθεί να απειλεί με αντίποινα την Τεχεράνη για την κατάρριψη την Πέμπτη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου στρατιωτικού drone.

Σύμφωνα με την Washington Post και το Yahoo News, ο Τραμπ ζήτησε να εξαπολυθούν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ιρανικών συστημάτων άμυνας και κατά του δικτύου που ελέγχει τη διέλευση πλοίων στο Στενό του Χορμούζ.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, Αμερικανοί στρατιωτικοί είχαν προτείνει τις κυβερνοεπιθέσεις, που σχεδιάζονταν εδώ και εβδομάδες, ως απάντηση στις επιθέσεις στα μέσα Ιουνίου σε δεξαμενόπλοια στο Στενό του Χορμούζ.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Ιράν για τις επιθέσεις αυτές, αν και η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή. Από την πλευρά την η Τεχεράνη προειδοποίησε τους Αμερικανούς.

"Αν πέσει μία σφαίρα στη κατεύθυνση του Ιράν, θα βάλει φωτιά στα συμφέροντα της Αμερικής και των συμμάχων της" στην περιοχή, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ο υποστράτηγος Αμπολφαζί Σεκαρσί, εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν, αλλά αν ξεσπάσει, θα προκαλέσει "έναν όλεθρο που όμοιό του δεν έχετε δει ποτέ". Ο στρατηγός Σεκαρσί προειδοποίησε από την πλευρά του ότι "η Αμερική και οι σύμμαχοί της" θα "αφανιστούν" εντελώς σε περίπτωση που τους επιτεθεί το Ιράν.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επίσης τη διεξαγωγή αύριο Δευτέρα μιας κεκλεισμένης των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν. Κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι "απορρίπτει τα διπλωματικά ανοίγματα της Ουάσιγκτον" ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τεχεράνη θα πρέπει "να απαντήσει στη διπλωματία με διπλωματία και όχι με ισχύ".

Ο Χουκ έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατιωτική βάση στη Σαουδική Αραβία, χώρα συμμάχου των ΗΠΑ. "Οι Ιρανοί θα απαντήσουν στη διπλωματία με διπλωματία, στον σεβασμό με σεβασμό και στον πόλεμο με λυσσώδη άμυνα", απάντησε στο Twitter ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί.

"Η αμερικανική διπλωματία είναι συνώνυμο της #Οικονομικής Τρομοκρατίας και του πολέμου" και της παραβίασης του λόγου, καθώς και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:59

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.