G20: 'Εχουν ενισχυθεί οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις

Οι Υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20 (G20) δήλωσαν σήμερα πως οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις έχουν "ενισχυθεί", θέτοντας σε κίνδυνο τη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης, χωρίς όμως να καλούν για επίλυση της διευρυνόμενης εμπορικής σύγκρουσης ΗΠΑ - Κίνας.

`Επειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις που λίγο έλειψε να ματαιώσουν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες που συναντήθηκαν στη νότια Ιαπωνία επαναβεβαίωσαν τις προθέσεις τους για το εμπόριο βάσει της διατύπωσης που είχε χρησιμοποιηθεί στο Μπουένος `Αιρες, στην Αργεντινή τον περασμένο Δεκέμβριο και πρόσφερε μια χλιαρή υποστήριξη σε ένα βασισμένο σε κανόνες πολυμερές εμπορικό σύστημα.

"Η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να σταθεροποιείται και αναμένεται γενικά, σύμφωνα με τις προβολές, να αυξηθεί σε μέτριο βαθμό φέτος και το 2020", ανέφεραν οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους στη Φουκουόκα. "Ωστόσο η ανάπτυξη παραμένει χαμηλή και οι κίνδυνοι για καθοδική πορεία παραμένουν. Το πιο σημαντικό, οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ενισχυθεί. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους κινδύνους και παραμένουμε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση", αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης πως οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινούς κανόνες έως το 2020 που θα κλείσουν τα "παραθυράκια" που χρησιμοποιούν κολοσσοί της παγκόσμιας τεχνολογίας, όπως η Facebook και η Google, για να μειώσουν την φορολογική τους επιβάρυνση.

Το κοινό ανακοινωθέν περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις για την αύξηση της διαφάνειας του χρέους τόσο από την πλευρά των δανειζομένων όσο και από την πλευρά των δανειστών και για να καταστεί η ανάπτυξη των υποδομών πιο βιώσιμη, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε έπειτα από παράπονα πως η μαζική ώθηση στις υποδομές που δίνει η Κίνα με την πρωτοβουλία "Μια Ζώνη ένας Δρόμος" φορτώνει τις φτωχές χώρες με δάνεια τα οποία δεν μπορούν να αποπληρώσουν.

Ωστόσο, απαλείφθηκε από το τελικό ανακοινωθέν η φράση σύμφωνα με την οποία η G20 "αναγνωρίζει την πιεστική ανάγκη να διευθετηθούν οι εντάσεις για το εμπόριο", η οποία υπήρχε στο προσχέδιο της ανακοίνωσης που συζητείτο χθες. Η απάλειψη αυτής της φράσης, η οποία σύμφωνα με πηγές της G20 οφείλεται στην επιμονή των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνει την επιθυμία της Ουάσινγκτον να αποφύγει βάρη καθώς αυξάνει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

Το κοινό ανακοινωθέν δεν περιλαμβάνει επίσης αναφορές στο ότι η διευρυνόμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:12

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.