Τεχεράνη:Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη διεθνή τρομοκρατία

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι είναι "επικεφαλής της διεθνούς τρομοκρατίας", την ίδια ώρα που ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων προειδοποιούσε τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή του Κόλπου ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη "σθεναρή απάντηση" της Τεχεράνης, μία ημέρα αφότου η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε "τρομοκρατική οργάνωση" τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Καταδικάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ, ο Ροχανί είπε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης δίνουν "τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας" και μάλιστα "από τη στιγμή της ίδρυσής τους".

"Ποιοί είστε εσείς που χαρακτηρίζετε τρομοκράτες τους (ιρανικούς) επαναστατικούς θεσμούς;" είπε ο Ροχανί, σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας.

Εξάλλου, σε συνάντησή του με μέλη του Σώματος αυτού, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τόνισε ότι οι Φρουροί είναι "στην πρωτοπορία (...) της αντίστασης στον εχθρό, τόσο στα σύνορα" του Ιράν όσο και στη Συρία, αλλά και στην εσωτερική "πολιτική σφαίρα". "Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι μηχανορραφούν εναντίον των Φρουρών (...) αλλά η μοχθηρία τους θα στραφεί εναντίον τους", πρόσθεσε, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του.

Ο Ροχανί, στην ομιλία του με την ευκαιρία μιας τελετής για την ημέρα πυρηνικής τεχνολογίας, στην οποία παραβρέθηκαν πολλά στελέχη των Φρουρών, υπενθύμισε επίσης τη βοήθεια που παρείχε το Σώμα αυτό στις συριακές και τις ιρακινές αρχές, στον αγώνα τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Υποστήριξε ότι, αντιθέτως, οι ΗΠΑ επιδίωξαν "να χρησιμοποιήσουν (την τζιχαντιστική οργάνωση) εναντίον κρατών" στη Μέση Ανατολή.

"Ποιος, στον σημερινό κόσμο, προπαγανδίζει και ενθαρρύνει την τρομοκρατία;" διερωτήθηκε, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι κρύβει "τους ηγέτες του ΙΚ".

Ο Ιρανός πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ για την τραγωδία της πτήσης 655 στης Iran Air, τον Ιούλιο του 1988, όπου σκοτώθηκαν 290 άνθρωποι όταν καταρρίφθηκε το αεροπλάνο, στην περιοχή του Κόλπου, από έναν πύραυλο που εβλήθη από αμερικανικό πολεμικό πλοίο. Οι ΗΠΑ υποστήριζαν ανέκαθεν ότι επρόκειτο για "λάθος".

"Ποιος μπορεί να αποδεχτεί ότι μπερδέψατε ένα Airbus σε φάση ανόδου με την τροχιά ενός F-14", είπε, ισχυριζόμενος ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν σκοπίμως το αεροσκάφος. "Θέλατε να πείτε στο ιρανικό έθνος: δεν έχουμε καμία κόκκινη γραμμή (...) σκοτώνουμε και παιδιά (...) σκοτώνουμε και γυναίκες (...) κάνουμε σκόνη αθώους επιβάτες. Το μήνυμά σας είναι ένα τρομοκρατικό μήνυμα που απευθύνεται σε όλον τον κόσμο", συνέχισε.

Το Ιράν γνωστοποίησε την Δευτέρα ότι στο εξής θα θεωρεί "το καθεστώς των ΗΠΑ ως ένα κράτος που προστατεύει την τρομοκρατία". Η Τεχεράνη προειδοποίησε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Κέρας της Αφρικής και στην κεντρική Ασία θα θεωρούνται πλέον "τρομοκρατικές οργανώσεις".

Το ιρανικό πρακτορείο Fars, τηρώντας αυτή τη γραμμή, έγραφε σήμερα: "Τέσσερις τρομοκράτες του αμερικανικού στρατού ξηράς σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν", αναφερόμενο σε μια επίθεση κοντά στην αεροπορική βάση του Μπάγκραμ.

Στο κοινοβούλιο, σχεδόν όλοι οι βουλευτές εμφανίστηκαν ντυμένοι με την πράσινη στολή των Φρουρών της Επανάστασης, σε ένδειξη αλληλεγγύης. Από το βήμα, ο υπερσυντηρητικός βουλευτής Τζαβάντ Καριμί Γοντουσί, κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προετοιμαστεί "από σήμερα (...) να υποδεχτεί τα φέρετρα των Αμερικανών τρομοκρατών", όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία Isna και Fars.

"Πείτε στα πολεμικά πλοία σας να μην πλησιάζουν τα πλοία των Φρουρών", συμβούλευσε μέσω του Twitter, απευθυνόμενος στον Τραμπ, ένας πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, ο Μοχσέν Ρεζαΐ.

Ο Κλέμεντ Θέρμι αναλυτής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), που ειδικεύεται στο Ιράν, εκτίμησε ότι η αμερικανική απόφαση θα δυσχεράνει τη συνέχιση του διπλωματικού διαλόγου μεταξύ της Τεχεράνης και των ευρωπαϊκών χωρών, της Ρωσίας και της Κίνας, που θα κινδυνεύουν να κατηγορηθούν από τις ΗΠΑ ότι συνομιλούν με "τρομοκράτες". Προέβλεψε επίσης ότι οι ξένες εταιρείες θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στη συνεργασία τους με το Ιράν, καθώς μπορεί να κατηγορηθούν ότι χρηματοδοτούν την "τρομοκρατία".

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:13

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.