Τουρκία: Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών στη νοτιοανατoλική Τουρκία, την επομένη της αυτοκτονίας ενός Κούρδου κρατουμένου που έκανε απεργία πείνας, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.

Άνδρες της μονάδας καταστολής της αστυνομίας έκαναν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση για να απωθήσουν μέλη του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του HDP, που είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη μνήμη του κρατουμένου μπροστά στον τάφο του στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγάλη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του και το HDP, ο κρατούμενος Ζουλκούφ Γκεζέν αυτοκτόνησε δι απαγχονισμού μέσα στη φυλακή χθες, Κυριακή.

Έκανε απεργία πείνας εδώ και εβδομάδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ιστορικού ηγέτη των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). "Ένας κρατούμενος έχασε τη ζωή του χθες. Αν το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε εκπληρώσει τον ρόλο του, ο σύντροφός μας που έχασε τη ζωή του θα ήταν ανάμεσά μας", κατήγγειλε ο συμπρόεδρος του HDP Σεζάι Τεμελί στους δημοσιογράφους στο Ντιγιάρμπακιρ.

Ο Γκεζέν ήταν τα τελευταία 12 χρόνια στη φυλακή όπου εξέτιε την ποινή του μετά την καταδίκη του για συμμετοχή στο ΡΚΚ, μια οργάνωση που θεωρείται "τρομοκρατική" από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι ο Ζουλκούφ Γκεζέν κρεμάστηκε μέσα στο λουτρό της φυλακής χρησιμοποιώντας ένα σχοινί απλώματος ρούχων αλλά διευκρίνισε ότι επρόκειτο για "αυτοκτονία" και όχι για πράξη διαμαρτυρίας κατά των συνθηκών κράτησης του Οτσαλάν.

Ο ιστορικός ηγέτης του ΡΚΚ και ένας από τους ιδρυτές του κόμματος αυτού κρατείται στο νησί-φυλακή Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη σύλληψή του το 1999. Σύμφωνα με το HDP, περισσότεροι από 170 άνθρωποι κάνουν αυτή την περίοδο απεργία πείνας ζητώντας μια χαλάρωση στις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν, και κυρίως τη δυνατότητα να δέχεται τους δικηγόρους του και οικείους του. Το κίνημα απεργίας πείνας άρχισε μια βουλευτής του HDP, η Λεϊλά Γκιουβέν, τον Νοέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:53

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
18:00
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.